anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

BIROUL DE MEDIERE

Conflictele au o latură pozitivă, pentru cei dispuşi să accepte şi alt unghi de vedere decât cel personal

GALERIE
mediere
 • mediere
- +
Coaching-ul şi managementul conflictelor:

”Eficacitatea este fundamentul succesului” - John Maxwell

Neînţelegerea devenită conflict, în orice grup profesional, conduce la o risipă de atenţie, energie şi eficacitate, îndreptate către disputa creată. Reacţiile celor implicaţi, replicile care au loc între aceştia, în general, tot ce generează ”spectacolul” care pigmentează conversaţiile în grupurile de colegi - formate în timp, pe criterii de influenţă şi simpatie - constituie un motiv serios de scădere a randamentului şi a calităţii rezultatelor muncii.

Anul trecut am scris la această rubrică despre o situaţie specifică, pe care  titlul o rezuma astfel: ”Nu mai vreau să se jignească între ele, nu mai vreau să vină în birou la mine cu fel de fel de conflicte care apar din te miri ce!”. Asta îmi spusese managerul care îmi solicita o rezolvare ca mediator. Împreună  am convenit că ar fi mai relaxată atmosfera creată de un workshop cu tema: managementul conflictelor.

Conflictele au întotdeauna o latură pozitivă, pentru cei dispuşi să accepte şi alt unghi de vedere decât cel personal, să asculte şi să observe care sunt blocajele în relaţionare, dincolo de zgomotul şi agitaţia din jurul unei probleme care se manifestă la început mocnit, iar apoi presiunea psihologică, datorată frustrărilor, conduce la agresivitate fizică şi verbală, acţiuni iraţionale, deci blocaj.

Rolul meu, în această solicitare, nu era să rezolv, să conving, să găsesc soluţii…, ci să ascult activ, să fiu atentă la unghiul de vedere al interlocutorilor, în relaţia ierarhică, funcţională în sistem şi colaborarea transversală, între angajatele de care depindea producţia. Aceasta este o abordare de coach.

Astfel că am orientat dialogul între cei implicaţi către cooperare şi nu spre competiţie, fără să le dau soluţii, ci doar concentrând rezolvările găsite de ei, în jurul acestor teme:

1. posibilităţi de a-şi îmbunătăţi confortul în mediul profesional (lucrătoarele au ales dintre mai multe propuneri ale lor),

2. dorinţa de a fi tratate cu atenţie de ziua lor, ceea ce le îmbunătăţeşte stima de sine,

3. clarificarea resposabilităţii fiecăruia, în mecanismul complicat al obţinerii succesului în care erorile se repercutează asupra tuturor, într-un fel sau altul.                 

Care au fost urmările acestor schimbări, în privinţa relaxării condiţiilor de lucru, acceptate ca un bonus la salarizarea care a rămas aceeaşi?!

În primul rând, responsabilizarea angajatelor, care acum ştiau că orice greşeală în procesul de producţie are efecte în timp asupra tuturor departamentelor companiei şi că de relaţionarea lor profesională, de cooperarea pentru obţinerea unui produs de calitate depinde profitul şi implicit, relaxarea condiţiilor în care lucrau. În al doilea rând, a crescut randamentul şi calitatea muncii. Motivaţia lor era legată de satisfacţia muncii. Practic, am clarificat împreună cu ele care este rolul fişei postului  în companie şi care sunt obiectivele fiecaruia, pentru a fi evident că acestea sunt convergente.

Mediator Roxana Cozma,

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.