anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Confruntarea. De dorit, de evitat?

GALERIE
pr Constantin Sturzu
  • pr Constantin Sturzu
- +

Motto: „Vreme este să taci şi vreme să grăieşti”  (Eclesiastul 3, 7)

Nu am căutat şi nu mi-am dorit momente de confruntare, dar nici nu am fugit vreodată de ele. Am dat curs invitaţiei de a participa la emisiuni în care ştiam că moderatorul e ostil şi că va trebui să mă confrunt cu multă minciună şi cu manipulare. Prima astfel de emisiune a fost spre finalul lui 2007, când o televiziune centrală mă invitase în studio să vorbim despre pădurile administrate de Biserică. Atmosfera era neprietenoasă, ca să nu zic altfel, iar interpelările moderatoarei cu totul tendenţioase. La un moment dat, a trebuit să urmăresc un aşa-zis reportaj în care „vocea” care comenta cum ne-au fost retrocedate pădurile era „ilustrată” de imagini cu hectare întregi defrişate - secvenţe filmate în cu totul alte zone decât în cele aflate sub autoritate bisericească. După difuzarea materialului nu mi s-a mai dat dreptul la replică, cum ar fi fost normal, ci mi s-a adresat o întrebare-acuzaţie pe un alt subiect decât cel abia prezentat pe ecran. Am reuşit, cu toate acestea, să spun ceea ce era de spus, în pofida şicanelor.

A fost prima dată când am realizat că, în mod paradoxal, cu cât sunt sub o mai mare presiune, cu atât se nasc mai uşor răspunsurile, cu atât creşte stăpânirea de sine. Au fost, de-a lungul anilor, nenumărate momentele în care mi s-au adresat întrebări incomode, dure chiar. De fiecare dată „veneau” răspunsuri, cel mai adesea cu privire la subiecte asupra cărora eu nu reflectasem deloc înainte. Aş putea îndrăzni să spun, cutremurat, că am gustat şi eu măcar o fărâmă din adevărul celor spuse de Mântuitorul: „Nu vă îngrijiţi cum sau ce veţi răspunde sau ce veţi zice, că Duhul Sfânt vă va învăţa chiar în ceasul acela ce trebuie să spuneţi”  (Luca 12, 11-12).

Într-o vreme, eram foarte activ şi pe forumurile de discuţii, apoi pe Facebook. Intram în polemici, argumentam, ofeream lămuriri. Până când am început să înţeleg că e mai degrabă un proces cronofag şi energofag pentru mine. şi am luat măsurile de rigoare. Accept şi acum un dialog polemic, desigur. Dar numai până când se iese din sfera civilizată sau până când sesizez că vorbesc „la pereţi”. Atunci opresc totul. Nu şi rugăciunea pentru interlocutor.

Dacă la nivel personal am anumite criterii după care mă orientez când şi cât polemizez, mai greu îmi este când mi se cere sfatul sau binecuvântarea de către alţii cu privire la astfel de situaţii. Zi după zi, provocările pentru creştini par să nu se mai termine. Mereu apar subiecte sau teme de dezbatere care aduc atingere direct sau indirect şi vieţii religioase. Sau care implică opţiuni de ordin moral, cu efecte în viaţa duhovnicească. Astfel, se ridică întrebarea: când se cuvine să răspundem provocărilor şi când doar să ne rugăm, nimic zicând? Li se cere creştinilor din „vremurile de pe urmă” să fie mai vocali, mai prezenţi în spaţiul public - adică mărturisitori - sau dimpotrivă, să adâncească mai mult nevoinţa şi rugăciunea?

Într-o postare recentă pe Facebook, cunoscutul jurnalist Răzvan Bucuroiu a evocat poziţia pe care o avea vizavi de anumite „dezbateri” cel care a fost Patriarh vreme de două decenii: „Dacă tot ne-am amintit în 30 iulie de Patriarhul Teoctist, vă propun spre reflecţie o vorbă de duh a acestuia, comunicată mie printr-un ucenic al său. Îi spunea venerabilul bătrân aşa, venind vorba despre situaţiile conflictuale ale anilor '90 şi poziţia preotului în respectivele dezbateri: «Ai o găleată cu apă bună şi rece, scoasă din fântână. ţi-e sete tare. şi cineva strecoară în găleată o picătură de gaz. Cu toată setea, o mai poţi bea? Nu! Aşa şi cu «dezbaterile» astea: ce folos că spui adevărul, dacă este stare de conflict, de tensiune şi zavistie? Toate astea sunt ca picătura de gaz, transformă totul în ceva respingător, nefolositor. Conflictele, certurile, injuriile nu ajută pe nimeni, nici măcar adevărul nu poate fi rostit în preajma lor». Dacă ar fi trăit azi, bătrânul Patriarh ar fi fost nevoit să se ţină zdravăn de nas pentru a avea parte de o biată înghiţitură de apă...”.

Poate o atmosferă toxică inhiba propovăduirea unui cuvânt „sănătos”? Sau dimpotrivă, ea reprezintă o provocare pentru a aprinde în acest întuneric măcar un fir de lumină? Eu nu pot oferi, desigur, răspunsuri general valabile. Doar pot enumera, ca o concluzie, cele trei criterii după care am ajuns să mă ghidez, pe măsură ce am învăţat câte ceva din numeroasele confruntări de care am avut parte: 1) Important nu e dacă să reacţionăm sau nu, ci esenţial este duhul în care vorbim sau păstrăm tăcerea. Degeaba câştigăm o dezbatere, dacă ne pierdem pacea sufletului. 2) Dumnezeu este Tatăl nostru şi Biserica este mama. Aşa cum nu putem accepta ca părinţii noştri trupeşti să fie batjocoriţi, cu atât mai mult nu putem asculta batjocura adusă Celui Ce ne-a dat viaţă şi celei care ne-a renăscut din pântecele cristelniţei. 3) Dacă scuturăm smerenia de demnitate nu mai rămâne din noi decât o cârpă fără nici un fel de personalitate. Într-adevăr, Domnul S-a smerit şi a tăcut în faţa lui Irod şi, pe alocuri, în faţa sinedriului şi a lui Pilat. Dar era mai multă demnitate în acea tăcere decât în toate tiradele noastre strălucite.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

4 clase

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.