anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Conservele de toamnă, bucurie în iarnă

GALERIE
zacusca
  • zacusca
- +
Zacusca, una din conservele de toamnă cele mai folosite de români. Cuvântul zacuscă este de origine slavă (zakuska), la origine având înţelesul de "gustare" sau "aperitiv”. Principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogoşarii copţi, ardeii sau kapia copţi, suc de roşii şi ceapă. Pentru obţinerea unor conserve de gogoşari de calitate important este oţetul obţinut din vin, sarea neiodată şi legumele netratate.

O dată cu venirea toamnei cămara cere să fie umplută: fie că vor fi aranjate borcanele cu legume preparate în diverse feluri: zacuştile, gogoşarii în oţet diverse murături, salate de toamnă fie legumele şi fructele toamnei proaspete aranjate în nisip sau în lădiţe. Şi dacă am uitat cum se prepară unele dintre conservele acestei toamne iată câteva din reţetarul meu.

Zacusca, regina toamnei

Zacusca este o mâncare de legume care poate fi întâlnită în mai multe ţări din Balcani. Principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogoşarii copţi, ardeii sau kapia copţi, suc de roşii şi ceapă tăiată. Mai pot fi adăugate ciuperci, morcovi, sau alte legume. Există numeroase varietăţi de zacuscă, în funcţie de ingredientele folosite. Unii folosesc şi condimente, printre cele mai folosite fiind piperul şi foile de dafin. Eu las zacusca să îşi păstreze gustul copilăriei, adică fără condimente. Conform tradiţiei româneşti, după recolta de toamnă, unele familii pregătesc zacuscă pentru iarnă şi o conservă în borcane sterilizate. Tradiţia aceasta o păstrez şi în familia mea. Zacusca se consumă în special întinsă pe pâine dar o mai folosesc şi ca aperitiv sau garnitură. Un preparat similar din Bulgaria se numeşte „luteniţa”. Cuvântul zacuscă este de origine slavă (zakuska), la origine având înţelesul de "gustare" sau "aperitiv". Rădăcina slavă a cuvântului (kus) înseamnă gustos, delicios sau a muşca.

Ingredinete: 3 kg ceapă tăiată mare, înmuiată într-un litru de ulei şi tocată (se măsoară cu un castron şi reprezintă o porţie), o porţie gogoşari copţi, curăţaţi, fără seminţe şi tocaţi, 1/2 porţie ardei copţi, curăţaţi, fără seminţe şi tocaţi, 1/2 porţie "gust specific", 1/2 porţie de bulion, sare, piper boabe, usturoi - puse într-un coşuleţ de pânză să nu se împrăştie. "Gust specific": vinete coapte şi tocate, fasole fiartă (dacă e mare se toacă, dacă e măruntă se lasă aşa), fasole păstăi fierte şi tăiate mărunt, ghebe (ciuperci) fierte şi tocate.
Se curăţa ceapa lăsând-o în apă rece până curăţam toată ceapă. Se taie mare (cuburi sau peştişori) se aureşte în uleiul încins apoi se toacă (în robot sau maşină de tocat). Se poate folosi mai puţină ceapă dar păstrând proporţia cu uleiul. Se pune înapoi în ceaun şi se adaugă restul ingredientelor. Se fierbe până se ridica uleiul deasupra, se pune fierbinte în borcane şi se răceste în pat cald.
 
Gogoşari în oţet dulce
 
Alte conserve foarte căutate iarna sunt cele care au gogoşari în oţet. În general, la reuşita acestor reţete este oţetul şi calitatea gogoşarilor. Dacă au fost trataţi cu îngrăşăminte pe bază de azot atunci consistenţa lor după conservare va fi ca a unor legume putrede. De aceea este bine să vă asiguraţi că aveţi legume de bună calitate. De asemenea folosiţi sare de bucătărie mare neiodată pentru a preveni înmuierea gogoşarilor, şi a murăturilor în general.
Ingrediente pentru oţetul de conservat: 2 părţi oţet, 1 parte miere, 1 parte zahăr, sare, piper, dafin, boabe de muştar, boabe de ienibahar, boabe de coriandru.
Se fierbe amestecul de oţet. Gogoşarii se taie felii sau jumătăţi, se curăţa de seminţe, se trec prin oţetul fierbinte: se pun în compoziţia de oţet fierbinte câteva minute apoi se scot cu paleta într-un vas mai mare. Se lasă apoi la răcit şi se aşează în borcane. Se toarnă peste ei o soluţie de oţet fierbinte preparată nou deoarece a fost diluată cu zeama de gogoşari şi nu va ţine peste iarnă - se vor înmuia. Borcanele se capsează şi se răcesc în pat cald.
 
Gogoşari cu conopidă în oţet dulce
 
Se face compoziţia de oţet şi se respectă procedura de mai sus atât pentru gogoşari cât şi pentru conopidă. Trebuie să avem în vedere că întâi va fi trecută prin oţet conopida apoi gogoşarii ca să păstrăm culoarea albă pentru conopidă. Se pot pune straturi alternative de felii de gogoşari şi buchetele de conopidă nedepăşind proporţia de 50% pentru conopidă sau se pot tăia gogoşarii în jumătate şi se umplu cu conopidă.
 
Gogoşari cu ghebe în oţet dulce
 
Pentru această reţetă este foarte important să avem un oţet de calitate astfel încât să obţinem o conservare a legumelor cât mai bună. Oţetul este de preferat să fie cel obţinut prin fermentaţia naturală a vinului. Este bine să verificaţi înainte calitatea oţetului pentru că piaţa românească abundă de oţet preparat chimic.
Se fierb ghebele în apă cu sare schimbând apa de 3-4 ori până când apa nu îşi mai schimba densitatea - apa nu mai e vâscoasă şi se lasă bureţii la scurs într-o sită. Se clătesc cu apă rece de 2-3 ori înainte de a-i trece prin oţetul fierbinte. Apoi se respectă paşii de la gogoşari cu conopida doar că, de data aceasta, gogoşarii sunt trecuţi primii prin oţet.
 
Gogoşari sau ardei copţi în oţet dulce
 
Se coc gogoşarii, se înăbuşă, se curată de pieliţe, de cotor şi de seminţe şi se lasă la scurs într-o sită până se termină de curăţat toţi. Dacă sunt încă calzi, se aşează în borcanele mici (de 400 gr) şi se pune compoziţia de oţet fiebinte peste ei. Dacă s-au răcit sau dacă folosiţi gogoşari şi ardei rămaşi de la zacuscă, se trec prin oţetul fierbinte şi apoi se pun fierbinţi în borcane. Se pune oţetul fierbinte deasupra sau puţin ulei, se capsează şi se răcesc în pat cald.
 
Gogoşari în sos de roşii
 
O reţetă foarte gustoasă şi numai bună de a fi întrebuinţată pentru sosuri de carne sau sosuri pentru tocăniţele de legume este reţeta de gogoşari în sos de tomate. Se folosesc: 30 gogoşari mari, un borcan de 400 ml cu oţet, un borcan de 400 ml cu zahăr, un borcan de 400 ml cu ulei, un borcan de 400 ml cu bulion dulce, sare piper.
Se feliază gogoşarii cât mai mărunt. Se face sosul din celelalte ingrediente. Când fierbe sosul se adauga gogoşarii. Se lăsă la foc mic până se înmoaie gogoşarii, iar compoziţa obţinută se pune fierbinte la borcane şi se răceşte în pat cald.
 
Corina BENESCU, Briţcani, judeţ Neamţ

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.