FOTO A început ”festivalul” magnoliilor de la Primărie și CJ. Frumoșii copaci atrag toate privirile
În Iasi, cea mai cunoscuta este cea din fata Palatului Roznovanu. Zeci de persoane trec (...)
citeste totmiercuri, 22.03.2023
Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au cerut, joi, demisia preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea. Totodată, cele două organizaţii profesionale au transmis că dezaprobă solicitarea CSM de modificare a cadrului legislativ privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Cele două asociaţii au criticat, într-un comunicat dat publicităţii, că nu au fost organizate "adunări generale ale instanţelor sau parchetelor pentru dezbaterea necesităţii unor astfel de modificări legislative, în condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nici nu dispune de iniţiativă legislativă".
În plus, cele două asociaţii au deplâns caracterul "secret" al propunerilor trimise de şefa CSM, în condiţiile în care acestea nu au fost publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, lucru care este "inadmisibil într-o societate democratică".
Asociaţiile au ţinut să precizeze că nu sunt de acord cu acel tip de modificări legislative care "ar fi de natură să pună în discuţie integritatea magistraţilor, percepută astăzi drept unul dintre principalele elemente de asigurare a încrederii cetăţenilor în sistemul de justiţie".
Nu în ultimul rând, asociaţiile au mai punctat că, în condiţiile în care "justiţia stă la baza statului de drept, şi acceptarea valorilor şi a principiilor acestuia presupune încredere din partea populaţiei", CSM are datoria de a "contribui, prin măsuri ferme, la creşterea încrederii publice în modul în care funcţionează justiţia din România, la redarea prestigiului acestei activităţi, nicidecum să propună soluţii prin care modul în care şi-a dobândit averea o persoană salariată din bani publici şi familia sa să rămână în obscuritate".
Redăm în continuare textul integral al comunicatului:
Conform informaţiilor publicate în presă, confirmate de un comunicat emis de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, la data de 01.10.2019, începând cu data de 9 mai 2019, CSM ar fi ”iniţiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 3 iulie 2019, în cadrul Comisiei nr.1-comună Legislaţie şi cooperare interinstituţională, după o amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor”.
Precizăm că suntem total străini de o atare ”amplă consultare”, membrii asociaţiilor noastre neprimind o astfel de solicitare, nefiind organizate adunări generale ale instanţelor sau parchetelor pentru dezbaterea necesităţii unor astfel de modificări legislative, în condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nici nu dispune de iniţiativă legislativă.
Potrivit art. 51 din Legea nr. 304/2004, republicată, privind organizarea judiciară, adunările generale ale judecătorilor (şi similar şi cele ale procurorilor): ”c) dezbat probleme de drept; d) analizează proiecte de acte normative, la solicitarea ministrului justiţiei sau a Consiliului Superior al Magistraturii; e) formulează puncte de vedere la solicitarea Plenului sau, după caz, a secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii;”
Prin urmare, singurul cadru în care a fi putut fi realizată cu deplină legitimitate ”ampla consultare” a magistraţilor era prin adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, fapt care a lipsit cu desăvârşire în perioada de referinţă mai-iulie 2019. Posibilele puncte de vedere emise de unii preşedinţi de instanţe (curţi de apel şi tribunale) nu reprezintă o probă a unei consultări ample a sistemului judiciar, ci opinii individuale.
În plus, remarcăm caracterul ”secret” al acestor propuneri trimise de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, nepublicate pe site-ul instituţiei, fapt care este inadmisibil într-o societate democratică, de esenţa acesteia fiind asigurarea transparenţei decizionale în raport cu magistraţii (judecători şi procurori) şi societatea civilă. De altfel, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, în baza Legii nr.544/2001, comunicarea acestor informaţii publice, tocmai în ideea de a le pune la dispoziţia publicului larg.
Totodată, dezaprobăm modificări legislative care ar fi de natură să pună în discuţie integritatea magistraţilor, percepută astăzi drept unul dintre principalele elemente de asigurare a încrederii cetăţenilor în sistemul de justiţie, de tipul publicării declaraţiilor de avere şi de interese pentru un termen limitat de 3 ani, limitării posibilităţii Agenţiei Naţionale pentru Integritate de a verifica un funcţionar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării, într-un termen limită de 45 de zile, ori anonimizării venitului soţului sau soţiei celui care depune declaraţia de avere, dacă este vorba de venituri realizate din avocatură. De asemenea, este de neînţeles, într-un stat de drept, o dispoziţie care ar restrânge evaluarea ANI asupra averii soţului/soţiei celui care depune declaraţia de avere în situaţia în care nu s-a optat pentru regimul matrimonial al separaţiei de bunuri şi, după caz, asupra averii copiilor aflaţi în întreţinere.
Justiţia stă la baza statului de drept, iar acceptarea valorilor şi a principiilor acestuia presupune încredere din partea populaţiei. Garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii are datoria de a contribui, prin măsuri ferme, la creşterea încrederii publice în modul în care funcţionează justiţia din România, la redarea prestigiului acestei activităţi, nicidecum să propună soluţii prin care modul în care şi-a dobândit averea o persoană salariată din bani publici şi familia sa să rămână în obscuritate.
În consecinţă, solicităm Consiliului Superior să publice neîntârziat aceste propuneri şi materialele care au stat la baza emiterii lor, iar preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii să îşi prezinte imediat demisia din funcţia deţinută.
Cuvinte cheie: + demisie Lia Savonea csm magistrati
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Radio România Muzical poate fi de azi ascultat la Iaşi pe 95.4 FM
Pierdere grea pentru Arsenal. Samuraiul londonezilor nu va mai juca în acest sezon
Captură a poliţiştilor de la Drumuri Europene: un tânăr beat şi fără permis
Beat şi fără permis, prins după o urmărire pe uliţele satului
Kelemen Hunor: Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul, este inacceptabil
FOTO Lacul care transformă instantaneu animalele în stană de piatră. Cum este posibil
FOTO A început ”festivalul” magnoliilor de la Primărie și CJ. Frumoșii copaci atrag toate privirile
Victorie pentru Marius Copil, în primul tur la Biel.A eliminat un adversar mult mai bine cotat
Proiect de HG: Prețurile maxime la RCA în următoarele 6 luni
Sibiu: Cutie de carton abandonată în spatele unui bloc. Au intevenit specialiştii SRI
VIDEO Gol antologic marcat de portar - Șut de la 100 de metri
Rusia condamnă intenţia Marii Britanii de a trimite în Ucraina muniţie cu uraniu sărăcit
Șoșoacă, pe urmele criminalului Putin. Cere anexarea unor teritorii din Ucraina
O carte de bucate, cu o valoare estimată la 500.000 de euro, va fi scoasă la licitaţie la Paris
Fotbal: România are 42% şanse de calificare la EURO 2024, potrivit statisticienilor Gracenote
Crimă într-un oraș din județul Bihor. O femeie a omorât un vecin cu un cuțit
Olt: Un bărbat de 57 de ani, cercetat de Poliţie după ce a bătut un câine
El este Alex, tânărul decedat ieri pe “drumul morţii”. Trei TIR-uri implicate în accident
Şefă din Ministerul Sănătăţii, anchetată într-un dosar privind Spitalul ”Sfântul Spiridon” Iaşi
USR propune modificări la pensiile speciale care ar duce la economii de 4 miliarde de lei
Război la vârful ortodoxiei. Ce lovitură pe sub sutană îi pregăteşte Bartolomeu lui Kirill
Întâlnire cu Armand Goșu la Muzeul Unirii din Iași: conferință & sesiune de autografe
Martina Navratilova, diagnosticată cu cancer la gât şi sân, anunţă că este în remisie
Părinţii se revoltă şi ies joi în stradă la Iaşi. Ultimatum dur pentru autorităţile locale
Cinci veri germani, moştenitorii banilor papei Benedict al XVI-lea
Trenduri în amenajarea dormitorului care nu se mai poartă în 2023. Ce poți face în schimb? (P)
Trei bărbaţi au fost condamnaţi pentru asasinarea rapperului american XXXTentacion
FOTO – Au început lucrări de reparații pe drumul național dintre Ruginoasa și Blăgești
Statul american Idaho va autoriza plutonul de execuţie pentru condamnaţii la moarte
Camera Deputaţilor a adoptat modificarea la legea avertizorilor de integritate
Trei broaşte ţestoase dintr-o specie vulnerabilă, salvate de Garda de Mediu
Roy Hodgson, numit antrenor la Crystal Palace până la finalul sezonului
Preşedintele Colegiului Medicilor: Avem două Românii. Una cu exces de medici şi a doua, fără medici
Putin cumpără tăcerea ţărilor din Africa cu promisiunea că le va livra grâu în orice condiţii
Petre Daea ar putea fi demis de la conducerea Ministerului Agriculturii
Un bărbat şi o femeie au fost reţinuţi după ce au agresat şi au şantajat un bărbat de 48 de ani
Trupul unei fetiţe nou-născute a fost aruncat la groapa de gunoi
PSD se teme că va plăti pentru eşecul PNRR şi cere PNL să-l trimită pe Boloş la Bruxelles
Cosmin PAȘCADacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei |
Briscan ZARAInevitabilul scandal |
Cristina DANILOVSoacra cu o singură noră |
Mihai DORINPe urmele incaşilor (II) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.