anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Considerată o apropiată a regimului PSD, șefei CSM Lia Savonea i se cere demisia

GALERIE
Lia Savonea
 • Lia Savonea
- +

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au cerut, joi, demisia preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea. Totodată, cele două organizaţii profesionale au transmis că dezaprobă solicitarea CSM de modificare a cadrului legislativ privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Cele două asociaţii au criticat, într-un comunicat dat publicităţii, că nu au fost organizate "adunări generale ale instanţelor sau parchetelor pentru dezbaterea necesităţii unor astfel de modificări legislative, în condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nici nu dispune de iniţiativă legislativă".

În plus, cele două asociaţii au deplâns caracterul "secret" al propunerilor trimise de şefa CSM, în condiţiile în care acestea nu au fost publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, lucru care este "inadmisibil într-o societate democratică".

Asociaţiile au ţinut să precizeze că nu sunt de acord cu acel tip de modificări legislative care "ar fi de natură să pună în discuţie integritatea magistraţilor, percepută astăzi drept unul dintre principalele elemente de asigurare a încrederii cetăţenilor în sistemul de justiţie".

Nu în ultimul rând, asociaţiile au mai punctat că, în condiţiile în care "justiţia stă la baza statului de drept, şi acceptarea valorilor şi a principiilor acestuia presupune încredere din partea populaţiei", CSM are datoria de a "contribui, prin măsuri ferme, la creşterea încrederii publice în modul în care funcţionează justiţia din România, la redarea prestigiului acestei activităţi, nicidecum să propună soluţii prin care modul în care şi-a dobândit averea o persoană salariată din bani publici şi familia sa să rămână în obscuritate".

Redăm în continuare textul integral al comunicatului:

Conform informaţiilor publicate în presă, confirmate de un comunicat emis de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, la data de 01.10.2019, începând cu data de 9 mai 2019, CSM ar fi ”iniţiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 3 iulie 2019, în cadrul Comisiei nr.1-comună Legislaţie şi cooperare interinstituţională, după o amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor”.

Precizăm că suntem total străini de o atare ”amplă consultare”, membrii asociaţiilor noastre neprimind o astfel de solicitare, nefiind organizate adunări generale ale instanţelor sau parchetelor pentru dezbaterea necesităţii unor astfel de modificări legislative, în condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nici nu dispune de iniţiativă legislativă.

Potrivit art. 51 din Legea nr. 304/2004, republicată, privind organizarea judiciară, adunările generale ale judecătorilor (şi similar şi cele ale procurorilor): ”c) dezbat probleme de drept; d) analizează proiecte de acte normative, la solicitarea ministrului justiţiei sau a Consiliului Superior al Magistraturii; e) formulează puncte de vedere la solicitarea Plenului sau, după caz, a secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii;”

Prin urmare, singurul cadru în care a fi putut fi realizată cu deplină legitimitate ”ampla consultare” a magistraţilor era prin adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, fapt care a lipsit cu desăvârşire în perioada de referinţă mai-iulie 2019. Posibilele puncte de vedere emise de unii preşedinţi de instanţe (curţi de apel şi tribunale) nu reprezintă o probă a unei consultări ample a sistemului judiciar, ci opinii individuale.

În plus, remarcăm caracterul ”secret” al acestor propuneri trimise de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, nepublicate pe site-ul instituţiei, fapt care este inadmisibil într-o societate democratică, de esenţa acesteia fiind asigurarea transparenţei decizionale în raport cu magistraţii (judecători şi procurori) şi societatea civilă. De altfel, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, în baza Legii nr.544/2001, comunicarea acestor informaţii publice, tocmai în ideea de a le pune la dispoziţia publicului larg.

Totodată, dezaprobăm modificări legislative care ar fi de natură să pună în discuţie integritatea magistraţilor, percepută astăzi drept unul dintre principalele elemente de asigurare a încrederii cetăţenilor în sistemul de justiţie, de tipul publicării declaraţiilor de avere şi de interese pentru un termen limitat de 3 ani, limitării posibilităţii Agenţiei Naţionale pentru Integritate de a verifica un funcţionar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării, într-un termen limită de 45 de zile, ori anonimizării venitului soţului sau soţiei celui care depune declaraţia de avere, dacă este vorba de venituri realizate din avocatură. De asemenea, este de neînţeles, într-un stat de drept, o dispoziţie care ar restrânge evaluarea ANI asupra averii soţului/soţiei celui care depune declaraţia de avere în situaţia în care nu s-a optat pentru regimul matrimonial al separaţiei de bunuri şi, după caz, asupra averii copiilor aflaţi în întreţinere.

Justiţia stă la baza statului de drept, iar acceptarea valorilor şi a principiilor acestuia presupune încredere din partea populaţiei. Garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii are datoria de a contribui, prin măsuri ferme, la creşterea încrederii publice în modul în care funcţionează justiţia din România, la redarea prestigiului acestei activităţi, nicidecum să propună soluţii prin care modul în care şi-a dobândit averea o persoană salariată din bani publici şi familia sa să rămână în obscuritate.

În consecinţă, solicităm Consiliului Superior să publice neîntârziat aceste propuneri şi materialele care au stat la baza emiterii lor, iar preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii să îşi prezinte imediat demisia din funcţia deţinută.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.