anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Consilier sărac, consilier bogat: ciudăţenii şi curiozităţi în declaraţiile de avere de la CJ

GALERIE
cj consilieri
 • cj consilieri
- +

Care este cel mai bogat şi care este cel mai sărac dintre aleşii judeţeni? Ce averi au adunat în plus alţii dintre ei?

Dacă s-ar face un clasament cu cei 37 de membri ai CJ, Sorin Afloarei ar ocupa unul dintre capete: a trecut doar indemnizaţia de consilier (3.944 lei), un pas înainte faţă de 2015, când a lăsat doar spaţii goale în declaraţia de avere. Lângă Afloarei ar putea să stea Mircea Aniculăesi, care a avut, pe lângă indemnizaţia de consilier, o bursă Erasmus de 5.000 euro şi venitul din ocupaţia de cadru didactic la Facultatea de Construcţii a UTI (30 mii lei), un progres faţă de 2015, când salariul de la Universitate era completat cu cei 18,6 mii de lei din activitatea de consilier prestată la cabinetul parlamentar din strada 14 Decembrie, care i-a aparţinut lui Anghel Stanciu. Anul trecut, Silviu Apostol a investit în extinderea suprafeţei celor patru apartamente pe care le deţine la ultimul etaj dintr-un bloc din Iaşi prin mansardare. Petru Avram este printre puţinii care îşi ţin banii în bănci, în conturi din România şi din Regatul Unit - chiar dacă mai puţini anul trecut decât în 2015. Posesorul a două apartamente şi al unui spaţiu de producţie, consilierul liberal Liviu Bulgaru a raportat doar venituri din indemnizaţia de la CJ (9.384 lei), dar şi un credit de 14 mii de euro, scadent în 2025.

Consilieri datori vânduţi

Dacă declaraţia Cameliei Ciornia este practic identică cu cea depusă cu un an înainte, nu acelaşi lucru se poate spune despre cea a Petronelei Cîtea, care a încheiat anul 2016 cu datorii grele: 500.000 de lei în două credite bancare scadente în 2021. Potrivit declaraţiei afişate pe site-ul CJ, veniturile familiei Cîtea s-au limitat anul trecut la salariul actualei consiliere judeţene, obţinut pentru activitate didactică la Liceul „Moldova“ Tg. Frumos. Într-un top al datoriilor, Petronela Cîtea ar putea să împartă locul I cu Radu-Ionel Ursanu, care, tot în 2016, a contractat trei credite în valoare totală de 204 mii lei, pe lângă altele două mai vechi care însumau la start 103 mii euro.

Cîtea şi rubedeniile

Vasile Cîtea, acum deputat, a creditat anul trecut o persoană fizică (Mihai Solcanu) cu suma de 158,6 mii lei, dar şi PSD cu 34,8 mii lei, în condiţiile în care rambursează un credit pe 23 de ani (scadent în 2028) la BCR în valoare de 20 de mii de euro. Veniturile familiei sunt întregite de soţie, economist la Red Point (44 mii lei) şi de cei doi copii, ambii consultanţi IT la aceeaşi firmă (42, respectiv 8 mii de lei venit anual). Vasile Cîtea a câştigat anul trecut cca. 44 mii lei (consilier al ministrului Tineretului şi Sportului, apoi consilier judeţean şi director adjunct la Salubris), cu aproximativ 6.000 de lei mai mult decât în 2015.

Petru-Bogdan Cojocaru a notat în declaraţia sa de avere o creştere de venituri (salariale şi din indemnizaţii) de 20 la sută (aprox. de la 87 la 103 mii de lei) în 2016, comparativ cu 2015, în vreme ce Vasile Cotiugă a obţinut o creştere a veniturilor cu două treimi (de la 42 la 72 mii lei).

Marius Dangă a schimbat un mandat din Consiliul Local, retribuit cu 18 mii de lei în 2015, cu unul în Consiliul Judeţean, cu o indemnizaţie anuală de două ori mai mică. Colegul său de partid, Sorin Flutur, şi-a lichidat trei dintre cele patru conturi de economii (aprox. 56 mii lei), rămânând practic constant la venituri (aprox. 57 mii lei), spre deosebire de soţie, căreia i-a crescut salariul la SC Electrificare  CFR SA cu 40 la sută, până la 38 de mii de lei.

Mihaela Ivancia a schimbat marca de autoturism, din Peugeot în Nissan, a contribuit pe parcursul unui an cu 9 mii de lei la un fond privat de pensii (ajungând la 26 de mii de lei) şi a mai adăugat un credit (de 60 de mii de lei) celorlalte două pe care le avea. Anul trecut, veniturile sale au crescut cu aproximativ 30 la sută, ajungând la aproape 78 de mii de lei, ceva mai mult decât dublul venitului anual al soţului. 

Cât a câştigat luptătorul K1 Cătălin Moroşan

Dorel Lebădă este singurul consilier care deţine o motocicletă (o Honda, an de fabricaţie 2005), iar Silviu Macovei se numără printre finanţatorii PSD la alegerile parlamentare de anul trecut, cu 63 de mii de lei. Mircea Manolache, consilierul cu cea mai lungă declaraţie de avere, nu a trecut suplimentar, faţă de anul trecut, decât indemnizaţia de membru al CJ: 5.338 lei.

La capitolul „Venituri“, consilierul liberal Cătălin Moroşan a menţionat indemnizaţia de membru CJ (2784 lei), drepturi tv de imagine (5.000 de euro - în scădere faţă de 2015, 30 de mii de euro) şi activităţi sportive K1 (50 de mii de dolari, în creştere faţă de 2015, 20 de mii de euro).

Marius Ostaficiuc l-a împrumutat pe Ionel Agrigoroaie cu 39,5 mii euro, în timp ce el însuşi derulează un împrumut scadent în 2033 la Unicredit în valoare de 42 de mii de euro.

Cristian Stanciu, liderul grupului PSD din CJ, deţine active la Fundaţia Ecologică Green şi la Gloria Clinic şi, totodată are datorii doar către FEG, la care soţia sa (şi el) asigură managementul. Este printre foarte puţinii consilieri care nu deţin un autovehicul în nume propriu. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.