anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Consilierii au descoperit că staţiile de betoane sunt printre blocuri

S-au dispus verificări. Biletele CTP se vor scumpi de la 1 septembrie.

GALERIE
statii betoane
  • statii betoane
- +

Consilierii locali s-au reunit ieri într-o şedinţă maraton de aproape patru ore. Dezbaterea celor peste 50 de proiecte de hotărâre a durat mai puţin decât perioada în care consilierii au interpelat executivul pe diverse teme. Una dintre problemele discutate a vizat necesitatea întreţinerii şi dezvoltării reţelei de hidranţi pe raza oraşului. 

În context, plenul l-a mandatat pe primarul Mihai Chirica să propună ApaVital reanalizarea modalităţii de gestionare a reţelei „prin obligarea regiei să dezvolte şi să participe în mod efectiv” la întreţinerea ei. Discuţiile privind hidranţii s-au ivit în contextul noilor norme cu referire la obţinerea de către instituţii, şi nu numai, a autorizaţiilor pentru securitate la incendiu. O reţea eficientă de hidranţi ar putea elimina, în viitor, obligativitatea asigurării rezervoarelor de apă, în condiţiile în care multe dintre instituţii publice (inclusiv şcoli) nu pot amenaja astfel de instalaţii. „În străinătate există obligativitatea montării hidranţilor, nu a construirii de bazine. Ce facem acum? Ne apucăm şi găurim tot Iaşul să construim bazine sau să punem pe clădiri rezerve de apă?”, a spus Mihai Pintilei, consilier PSD ce a adus în atenţia plenului problema rezervoarelor de apă.

La rândul lui, primarul Mihai Chirica a precizat că utilizarea hidranţilor nu face parte din reţeaua de alimentare pentru asigurarea apei potabile, ci „e o măsură suplimentară care vizează o cauză excepţională”. „Problema reţelei de hidranţi este una de natură 100% tehnică în sensul că, în mod real, toată reţeaua care alimentează hidranţii trebuie să fie supusă în parametrii tehnici care să poată asigura utilizarea ei pentru incendii”, a spus primarul Chirica. Problema hidranţilor urmează să fie discutată în următoarea reuniune a ARSACIS, asociaţie din care fac parte localităţile din judeţ şi care gestionează serviciul de alimentare cu apă şi canalizare.

Au fost dispuse verificări la toate staţiile de betoane din oraş

O altă interpelare a aparţinut noului consilier local Mihai Gavril (PSD). El a prezentat o sesizare a unor cetăţeni din Tătăraşi cu privire la amplasarea unei staţii de betoane la mai puţin de 20 metri de blocuri de locuinţe. În urma discuţiilor, primarul Chirica a dispus Poliţiei Locale să facă verificări la toate staţiile de betoane din municipiu, situaţii precum cea din Tătăraşi fiind în mai multe zone ale oraşului. De exemplu, în zona Dacia, pe str. Rampei, sunt două astfel de staţii în proximitatea blocurilor de locuinţe. La nivelul municipalităţii e bine cunoscută situaţia din acest cartier, dar, până acum, nu au fost adoptate măsuri. Rămâne de văzut dacă acţiunea de verificare va fi pusă în practică. Alte interpelări au vizat probleme de urbanism, includerea în Comisia de circulaţie a unor reprezentaţi ai societăţii civile şi situaţia chioşcurilor stradale.

O întrebare a unui consilier liberal (Vlad Ghizdovăţ) l-a determinat pe primar să anunţe că, recent, l-a suspendat din funcţie pe şeful Biroului de Protecţie Civilă (Dragoş Huţanu). Ghizdovăţ a prezentat două adrese contradictorii cu privire la situaţia dezastruoasă a adăposturilor de protecţie civilă, una oferită de Huţanu, iar cealaltă semnată de edilul-şef al Iaşului. Prima adresă prezenta o situaţie exagerat de bună, în timp ce a doua arăta o serie de deficienţe. În context, primarul a spus că Huţanu a fost suspendat din funcţie şi a fost chemat la Comisia de disciplină. Motivul suspendării este însă altul: el şi-ar fi îndeplinit deficitar atribuţiile de serviciu în timpul ploilor abundente de săptămânile trecute. O altă informaţie ce a devenit ieri publică, cu ocazia unor interpelări ale consilierilor, vizează iminenta demolare a autogării Real din Păcurari, vizavi de fosta clădire Gelsor. Primarul a precizat că a dat dispoziţie de demolare, în contextul în care contractul cu beneficiarul a fost reziliat, dar nu a precizat şi un termen când construcţiile vor fi dezafectate. În zonă, la propunerea consilierului PMP Violeta Găburici, ar urma să fie amenajată o substaţie a Serviciului de Ambulanţă.

În ceea ce priveşte proiectele de hotărâre incluse pe ordinea de zi, de remarcat că, prin opoziţia PNL şi PMP, mai multe iniţiative ce ţin de vânzarea unor terenuri din patrimoniul public au fost amânate. De asemenea, consilierii au clarificat şi confuzia privind momentul intrării în vigoare a noului plan tarifar al CTP: noile abonamente vor fi disponibile din 1 iulie, iar scumpirea biletului cu o călătorie (de la 2 lei la 2,5 lei) şi cel cu două călătorii (de la 4 la 5 lei) va fi valabilă din 1 septembrie. Nu în ultimul rând, plenul CL a aprobat mai multe proiecte urbanistice ce constau în construirea, în total, a peste 30 de blocuri în zone precum Nicolina, Frumoasa, Moara de Vânt, Bucium, Manta Roşie, Centru şi Galata

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.