anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

COMUNICAT DE PRESA

Consilierii de probațiune din Iași intră în grevă generală

GALERIE
greva
 • greva
- +

Consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Iași vor intra în GREVĂ GENERALĂ, în data de 20 iulie 2018, alături de angajații serviciilor de probațiune din alte 28 de județe.

Consilierii de probațiune protestează astfel față de nerezolvarea problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în ultimii ani către conducerea Direcției Naționale de Probațiune (DNP), respectiv a Ministerului Justiției (MJ) și care s-au acumulat în timp, culminând cu calculul incorect al salariilor tuturor angajaților din sistemul de probațiune începând cu luna ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cadru de salarizare unitară în sistemul bugetar.

La nivel declarativ, responsabilii din DNP și MJ au recunoscut toate problemele semnalate de consilierii de probațiune, dar până în prezent nu au luat măsuri pentru soluționarea acestora. Numeroasele încercări ale angajaților de a obține rezolvarea acestor probleme pe calea dialogului au eșuat și au condus în cele din urmă la decizia acestora de a intra în grevă.

Consilierii din cadrul Serviciul de Probațiune Iași solicită conducerii Direcției Naționale de Probațiune și Ministerului Justiției să procedeze de îndată la:

1.      Asigurarea unor condiții minime de lucru necesare desfășuării activității de probațiune (pază/ securitate, dotări birotică, servicii poștale). Menționăm că de 4 ani Serviciul de Probațiune Iași nu beneficiază de pază, iar de aproximativ 3 luni nu are servicii poștale, context în care nu putem informa persoanele condamnate despre obligațiile stabilite de instanțele de judecată;

2.      Asigurarea de personal – consilieri de probațiune, conducători auto și secretariat;

3.      Repoziționarea profesiei de consilier de probațiune în cadrul familiei ocupaționale „Justiție”, conform prevederilor legale în vigoare și a atribuțiilor ce rezultă din acestea;

4.      Urgentarea aprobării noului Statut al personalului de probațiune, cel în vigoare datează din anul 2006 și nu mai este în concordanță cu atribuțiile de după intrarea în vigoare a noii legislații penale;

Nu se solicită măriri salariale, ci doar acordarea drepturilor ce ni se cuvin conform legii și hotărârilor judecătorești, referitoare la:

1.      Calcularea corectă a salariilor conform formulei de calcul stabilită de Legea cadru de salarizare unitară în sectorul bugetar și confirmată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale și plata efectivă a sumelor de bani datorate din luna ianuarie 2018 până în prezent;

2.      Emiterea Ordinului Ministrului Justiției (OMJ) comun și OMJ individuale privind acordarea salariilor având la bază Valoarea de Referință Sectorială (VRS) de 463,5 lei, conform adresei emise de ministrul justiției în luna mai 2018;

3.      Aducerea la îndeplinire a OMJ 542/05.02.2018 prin plata efectivă a drepturilor salariale restante pentru perioada decembrie 2016 - noiembrie 2017.

4.      Punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile referitoare la drepturi salariale pronunțate în favoarea consilierilor de probațiune.

În conformitate cu art. 59 din Legea 123/2006 privind statutul personalului de probațiune, consilierii din cadrul SP Iași, în timpul grevei se vor asigura serviciile esențiale, nu mai puțin de o treime din activitatea normală, asigurându-se participarea serviciului la ședințele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpați, precum și rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.