anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Consilierii judeţeni au depus declaraţii de avere în bătaie de joc

GALERIE
consiliul judetean
 • consiliul judetean
- +

Consilierii judeţeni mai mult s-au jucat de-a completarea declaraţiilor de avere.

Mai puţin de jumătate din consilieri au cumpărat sau vândut vreo casă sau o maşină în cursul anului trecut. Nici cei care să fi luat credite sau să fi depus bani în bănci nu sunt mai mulţi. În schimb, mulţi au completat declaraţiile de avere „în dorul lelii“. Unii au uitat să-şi declare veniturile, alţii au bifat rubricile declaraţiei în glumă. Aceasta, deşi amenzile pentru erorile sau omisiunile făcute pot ajunge la 2.000 de lei sau chiar la acuzaţia de fals în declaraţii. Conform legii, „nedepunerea declaraţiilor în termenele prevăzute, precum şi nedeclararea cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 la 2.000 de lei“. Deşi indemnizaţia de consilier judeţean este fixă, cu greu se pot găsi doi consilieri care să fi menţionat aceeaşi sumă încasată de la instituţie anul trecut. Teoretic, în cele 7 luni de mandat din 2012, consilierii ar fi trebuit să încaseze 5.509 lei ca indemnizaţii. Cifrele declarate ca indemnizaţii de consilierii judeţeni variază însă între 2.932 lei, cât a încasat Cătălin Moroşan şi 6.129 lei, cât a declarat Marian Haută, pentru aceleaşi 7 luni de mandat. „Indemnizaţiile se acordă pentru participarea la minim trei şedinţe lunar, în plen sau în comisii. În situaţia în care consilierul nu îşi îndeplineşte această obligaţie, indemnizaţia scade corespunzător“, a precizat purtătorul de cuvânt al CJ, Marius Pârciu.

Unul dintre cei mai activi consilieri pe plan financiar a fost anul trecut Adrian Căliman (PNL). Acesta a vândut un apartament în Galata, cu 43.000 euro, a luat un credit de 23.000 euro şi şi-a cumpărat alt apartament. Cătălin Moroşan (PDL) a scăpat anul trecut de un Lexus, pe care l-a vândut cu 11.000 de euro şi de un BMW, vândut cu 35.000 de euro. La aceşti bani s-au adăugat încă 30.000 euro ca activităţi sportive şi 30.000 lei ca drepturi de autor. Liviu Vornicu (PPDD) a început să-şi construiască un adevărat palat la Bârnova, în suprafaţă de 570 mp. La polul opus din acest punct de vedere se situează Iulian Cozianu (PSD), care a declarat ca imobil nou o căsuţă de grădină din lemn, de 31 mp, în valoare de 11.231 lei.

Dacă inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate ar verifica declaraţiile de avere ale consilierilor, ar putea amenda cel puţin şase dintre ei. Astfel, Liliana Romaniuc (PDL) a întârziat cu cinci zile peste termenul limită pentru depunerea declaraţiei de avere. Trei consilieri judeţeni, Liviu Brătescu (PNL), Liviu Bulgaru (PDL) şi Petru Cojocaru (PSD) au uitat să menţioneze în declaraţia de avere sumele primite ca indemnizaţie din partea CJ. Florin Mihai (PNL) nu a declarat niciun fel de venit. Telefonic, acesta a precizat că şi-a completat corect declaraţia, urmând să verifice de ce nu apare nicio cifră ca venit. Magdalena Lupu (PNL) a scris sec în declaraţie că veniturile sale sunt „conform fişei fiscale“, procedură interzisă de lege. „Nu am avut la îndemână fişa fiscală şi m-am grăbit să predau declaraţia pentru a nu ieşi din termen. Ca pensionară, n-am cine ştie ce bani, aşa că nu aveam ce să ascund. Sunt chiar mai săracă decât la începutul mandatului“, a explicat aceasta.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.