Consilierii județeni vor discuta în prima ședință ordinară de la prețul cartofilor până la marile proiecte de investiții
Speranțe de finanțare pentru viitorul Spital de Boli Respiratorii, demarează parcursul birocratic de refacere a unor drumuri afectate de inundații cu jumătate de an în urmă, iar noul Program de Transport Județean începe cu prelungirea licențelor existente.
Consilierii județeni se reunesc săptămâna aceasta în a 40-a ședință din acest an. Este cel mai mare număr de întruniri din istoria de peste 30 de ani a administrației județului, deși nu același lucru se poate spune despre numărul proiectelor de investiții inițiate sau finalizate.
Ședința cu numărul 40 vine după o suită de cinci întruniri cu caracter extraordinar convocate „de îndată”, care și ele urmează unei ședințe de constituire a Consiliului Județean după alegerile din 9 iunie, unde doar s-au ținut discursuri și fiecare consilier a depus jurământul. Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de miercuri sunt în acest moment nu mai puțin de 37 de propuneri de hotărâre.
Prețul kilogramului de cartofi și al lucernei înainte de toate
Una dintre ele pune la încercare spiritul de observație al celor 37 de aleși. Ei trebuie să se pronunțe asupra prețurilor medii ale principalelor produse agricole din județ, prețuri „stabilite în vederea determinării venitului anual din cedarea folosinţei bunurilor, pentru evaluarea în lei a arendei exprimată în natură şi constituie baza emiterii de către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iași a deciziilor de impunere anuale în cazul persoanelor fizice care realizează venituri în baza unui contract de arendă la care chiria este exprimată în natură”. Deși în piețele agroalimentare ieșene prețurile unora dintre ele sunt de două-trei ori mai mari, proiectul de hotărâre propune prețul mediu pentru anul 2025 al kilogramului de cartofi la 1,30 lei (cu 10 bani mai scump decât în 2024), al celui de mere la 1,40 lei (cu 10 bani mai mare decât acum) și al fasolei, 6,75 lei (față de 6 lei în 2024). Pe de altă parte, secara rămâne la același preț (0,65 lei/ kg), iar lucerna masă verde se scumpește cu 2 bani (0,17 lei/ kg.).
Reorganizare la o direcție, pregătiri de reparat drumuri la altă direcție a CJ
Aleșii vor trece apoi câteva proiecte privind reorganizarea unor centre de servicii sociale în cadrul Direcției generale din subordinea CJ, proiecte cu organigrama și statul de funcții din câteva spitale ieșene și la Ansamblul Artistic „Constantin Avinte”, vor decide ce reprezentanți va avea CJ în asociații precum Euronest și vor stabili tarifele de închiriere a unor spații din câteva instituții de cultură ieșene.
Pentru două drumuri afectate de ploile abundente din mai și iulie 2024 vor începe procedurile birocratice destinate reparațiilor și modernizării (DJ 248F între Drăgușeni și Șcheia), respectiv punerii în siguranță (DJ 282E între Mădârjac și Țibana).
Înființată cu un an și jumătate în urmă, Iași Infrastructura, asociația care ar trebui să realizeze variantele ocolitoare ale unor orașe precum Podu Iloaiei și Hârlău, primește în sfârșit un sediu. Spațiul nu va fi mai mare decât o garsonieră, 24,34 mp, și se va afla în imobilul unde funcționează și Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor.
Pe de altă parte, cum programul județean de transport public lipsește în continuare, se vor prelungi licențele de traseu existente.
La finalul ordinii de zi regăsim proiectul noului Spital de Boli Respiratorii. Ofertată deja în licitație publică pentru aproape jumătate de milion de lei, investiția propusă de CJ încearcă să prindă o finanțare cu 50 la sută mai mare, peste 735 de milioane de lei, prin Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești.
Publicitate și alte recomandări video