
Extinderea Penitenciarului pe amplasamentul din Copou intră din nou la vot în Consiliul Local (CL). De data aceasta, proiectul va fi supus dezbaterii cu propunere de respingere. Penitenciarul a demarat în 2018 o astfel de investiție, iar decizia de luni, 30 septembrie, ar putea constitui punctul final în blocarea acestui proiect.
În ultimii ani, Penitenciarul și Primăria Iași s-au „războit” în instanță. Conform ultimei decizii a judecătorilor, CL este obligat să emită o nouă hotărâre întrucât precedentele decizii, toate de amânare sau respingere, nu ar fi respectat toate procedurile legale.
Penitenciarul vrea un pavilion nou cu 600 de locuri
Potrivit proiectului de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), intenția Penitenciarului este să construiască un pavilion și noi facilități pe terenul liber acum de construcții spre str. Fagului. Investiția a fost aprobată în 2018 de Ministerul Justiției care a prevăzut o sumă de 10 milioane euro în acest sens. Noul pavilion ar fi urmat să aibă 600 de locuri, dar finanțarea MJ este prevăzută pentru perioada 2018 – 2024. Astfel, pentru Penitenciar ședința de luni a CL ar putea fi ultima șansă în realizarea proiectului.
„Vă rugăm să aveți în vedere faptul că sistemul Penitenciar are nevoie de această investiție și că realizarea acesteia în termen este condiționată de aprobarea actualizării PUZ-ului, iar nerealizarea acesteia nu presupune relocarea, ci, din contră, va genera alte sancțiuni financiare asupra României din partea Curții Europene a Drepturilor Omului, sancțiuni care vor greva bugetul sistemului de penitenciare, și care pot fi suportate și de comunitate în mod indirect”, se arată într-o adresă trimis recent Primăriei de Penitenciarul Iași.
Anterior, consilierii locali au respins extinderea motivând faptul că un astfel de proiect nu este oportun, iar unitatea trebuie relocată din Copou în periurban.
La rândul ei, Primăria Iași a invocat faptul că Penitenciarul deține suprafețe de teren în două comune ieșene (Holboca și Victoria), alături de o proprietate de lângă Piatra Neamț, zone în care ar putea fi construit o nouă unitate de detenție. Însă, costurile unei astfel de investiții trec pragul de 100 milioane euro: la un moment dat, în urmă cu aproape 10 ani, Iașul a fost pe lista scurtă pentru relocarea Penitenciarului, dar lipsa de influență a liderilor politici ieșeni a contribuit la decizia Bucureștiului de a amenaja două unități noi în alte orașe, ambele în sudul țării.
Penitenciarul invocă dezvoltarea regiunii
Penitenciarul invocă, în adresa către Primărie, patru motive generale pentru aprobarea planului urbanistic: (1) îmbunătățirea condițiilor de detenție și respectarea drepturilor omului, (2) beneficii economice și sociale pentru comunitatea locală, (3) reducerea riscurilor de securitate și (4) suport pentru sistemul de justiție și alinierea la normele europene.
„Aprobarea PUZ-ului este un pas necesar pentru dezvoltarea durabilă a regiunii, pentru îmbunătățirea sistemului de justiție și pentru creșterea calității vieții atât a celor aflați în detenție, cât și a comunității locale. Vă solicităm să analizați cu atenția impactul pozitiv al acestui proiect și să sprijiniți demersul nostru prin aprobarea PUZ-ului”, se mai arată în adresa Penitenciarului, semnată de comisar șef Costel Maloș.
Împotriva extinderii Penitenciarului s-a exprimat și societatea civilă ieșeană: în mediul online a fost inițiată o petiție online care a strâns peste 500 de semnături în favoarea respingerii proiectului. Această petiție a fost un argument în plus pentru Primăria Iași în demersul de a include proiectul pe ordinea de zi cu propunere de respingere.
Publicitate și alte recomandări video