Consilierii PSD şi ALDE s-au înghesuit să taie frunze la câini, pentru 700 de lei lunar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

Când e o ocazie de luat bani de pomană, nu mai contează „algoritmul“

Consilierii PSD şi ALDE s-au înghesuit să taie frunze la câini, pentru 700 de lei lunar

GALERIE
cj
 • cj
- +

3 aleşi de la PSD, doi de la ALDE şi unul de la PMP vor face parte din celebra Autoritate Teritorială de Ordine Publică (ATOP). Miza este suma de 700 de lei lunar 

Social-democraţii au făcut legea ieri, în Consiliului Judeţean. La finalul celei mai lungi şedinţe în plen din acest mandat, PSD şi-a impus punctul de vedere cu privire la toate punctele aflate în dispută. Maşina de vot social-democrată a funcţionat impecabil, PSD reuşind să rupă până şi din voturile aliaţilor PNL din CJ.

Şedinţa CJ a debutat cu intervenţia consi­lie­rului judeţean Liviu Brătescu, acesta reluându-şi o solicitare făcută la întâlnirile precedente. „În septembrie, CJ a alocat 500.000 lei către Fundaţia Sportului Ieşean. Urmează să mai dăm încă 500.000 de lei. De patru ani tot aştept un raport de activitate al FSI. Vi l-am cerut şi dumneavoastră şi îl cer din nou“, i s-a adresat Brătescu preşedintelui CJ, Maricel Popa. Aces­ta s-a ridicat şi i-a înmânat un biblioraft întreg liberalului, arătându-i că s-a conformat solicită­rii. „Ăsta e raportul. Vi-l las să vă uitaţi pe el. La sfârşitul şedinţei, mi-l daţi înapoi“, a spus Popa. Ceea ce părea spus în glumă s-a dovedit în final a fi fost cât se poate de serios, preşedintele CJ cerând înapoi dosarul. „Faceţi dumneavoastră o cerere scrisă“, i-a spus Popa unui Brătescu rămas perplex.

O a doua întrebare a liberalului, referitoare la stadiul constituirii Fundaţiei pentru Cultură Iaşi, a rămas fără răspuns din partea preşedintelui CJ, care a trecut în viteză la votarea ordinii de zi. Deşi luna trecută organigrama şi bugetul Ae­roportului au provocat discuţii aprinse, de această dată cele două proiecte de hotărâre au fost votate în unanimitate. Tot fără discuţii s-a votat şi numirea reprezentanţilor CJ în consiliile de administraţie ale instituţiilor, spitalelor şi şcolilor din subordine. În schimb, scoaterea la licitaţie spre închiriere a spaţiilor de depozitare din cadrul parcului agroindustrial Transa­gropolis a provocat dezbateri aprinse, mai ales între membrii PSD. Dezbaterea a fost provocată de faptul că anul trecut se votase constituirea unei organizaţii neguvernamentale care să gestioneze parcul, idee la care preşedintele CJ a renunţat, invocând lipsa de timp. Discuţiile în contradictoriu între executivul CJ şi consilierul PSD Mihaela Ivancia s-au prelungit şi pe hol, într-o pauză de consultări. Votul a fost până la urmă în unanimitate favorabil propunerii de închiriere prin licitaţie a spaţiilor din Trans­agropolis. 

Ultimul punct dezbătut a fost desemnarea reprezentanţilor CJ în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică. Membrii ATOP sunt remuneraţi cu 10% din indemnizaţia preşedintelui, adică aproximativ 700 de lei lunar. Liberalii au cerut repartizarea celor 6 locuri disponibile în funcţie de ponderea fiecărui partid în CJ, în timp ce social-democraţii au cerut ca fiecare partid să propună câţi membri vrea, aceştia urmând să fie desemnaţi la vot. 

Au fost făcute în total 8 propuneri, dintre care două din partea liberalilor. În urma votului secret, tocmai liberalii au fost scoşi pe tuşă, PSD adjudecându-şi trei din cele şase fotolii de membru ATOP, iar PMP un al treilea. ALDE a câş­tigat celelalte două posturi, deşi nu dispune decât de trei voturi în CJ. „Rog să se consemneze în procesul verbal că PNL, al doilea partid din CJ, nu va avea reprezentant în ATOP. Ieşenii care au votat PNL au fost astfel desconsideraţi“, a spus liderul consilierilor judeţeni PNL, Daniel Minciună.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X