Firma unui consilier local PSD va investi într-o unitate de reciclare a anvelopelor uzate. Scopul societății Safe Wheels Invest SRL, deținută de Bogdan Crucianu, este să producă pavele sau covorașe din cauciuc și să devină un furnizor al lanțurilor de retail. Investiția este estimată la 7,4 milioane lei, iar firma vrea să atragă inclusiv fonduri PNRR.
Proiectul constă în extinderea unei clădiri pe care firma o are în proprietate și care se află în Calea Chișinăului. Hala va ocupa circa 630 mp și va avea un regim cu un singur nivel (parter). Potrivit documentației depuse la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), lucrările au ca termen de finalizare 12 luni. Linia de finanțare unde pot fi accesate fondurile se închide la jumătatea lunii septembrie: dacă proiectul va fi aprobat, 70% din investiție va fi suportată cu bani din PNRR, iar 30% reprezintă cofinanțarea beneficiarului.
Capacitatea liniei de reciclare: 1.000 kg/h
Firma consilierului PSD este specializată în întreținerea și repararea autovehiculelor și, în prezent, are în implementare un alt proiect care vizează tratarea și acoperirea metalelor. În același timp, compania comercializează o gamă variată de anvelope și jante.
„Solicitatul va realiza o investiție inițială destinată tratării, reciclării și valorificării deșeurilor din cauciuc, în vederea obținerii de materii prime secundare și produse finite din materiale reciclabile, cu scopul reducerii la minim a efectelor negative a deșeurilor asupra mediului, reducerea consumului de resurse primare, creșterea ratei de reciclare și îmbunătățirea materialelor reciclabile”, se precizează în proiectul depus la APM.
Astfel, va fi extinsă o clădire existentă cu o hală de producție care va cuprinde și spații administrative (vestiare, depozitare, cameră tehnică). „Cu ajutorul fondurilor nerambursabile accesate pentru finanțarea investiției inițiale noi, societatea și-ar putea extinde activitatea”, se arată în documentul citat. Fondurile PNRR vor fi utilizate în special pentru achiziția de utilaje și echipamente de producție.
Estimările firmei sunt că linia de reciclare a anvelopelor va avea o capacitate estimată de 1.000 kg/h. „Linia de reciclare va fi proiectată și implementată ca un sistem automat, beneficiind de tehnologii de vârf și funcționalități digitale avansate. Printre acestea se numără senzori specializați, controlere PLC, un meniu de rețea pentru monitorizarea și gestionarea procesului de producție și integrarea IoT pentru a permmite accesul la distanță la procesul de producție și pentru a înregistra datele de producție în mod eficient”, conform documentației depusă la APM.
Potrivit beneficiarului, în producerea pavelelor va fi utilizat un amestec compus din 8% binder și 92% granule de cauciuc reciclat. „Binderul joacă un rol crucial în legarea granulelor de cauciuc”, este explicația firmei.
În același timp, granulele reciclate conferă rezistență și elasticitate pavelelor, astfel că acestea pot fi montate în medii cu trafic intens sau expuse la intemperii.
Publicitate și alte recomandări video