Consiliul European discută despre schimbările climatice, bugetul UE şi Brexit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Consiliul European discută despre schimbările climatice, bugetul UE şi Brexit

GALERIE
Charles Michel
  • Charles Michel
- +

Consiliul European se reuneşte în zilele de 12 şi 13 decembrie, la Bruxelles, având ca subiecte principale de discuţie schimbările climatice, bugetul Uniunii Europene (UE) pe termen lung şi Brexitul. Este primul summit al UE prezidat de noul preşedinte, Charles Michel, care a preluat mandatul la 1 decembrie 2019.

În ceea ce priveşte schimbările climatice, Consiliul European se va concentra în special asupra obiectivului de realizare a neutralităţii climatice până în 2050. De asemenea, Consiliul European îşi propune să finalizeze şi să transmită strategia pe termen lung a UE la CCONUSC (Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice) la începutul anului 2020, se arată în ordinea de zi a instituţiei. Primul pachet de măsuri al UE privind schimbările climatice a stabilit trei obiective-cheie pentru 2020, numite Obiectivele 20-20-20: o reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră; o creştere până la 20% a ponderii energiei din surse regenerabile; realizarea unei îmbunătăţiri cu 20% a eficienţei energetice.

În acelaşi sens, Parlamentul European (PE) a adoptat, la 28 noiembrie 2019, o rezoluţie prin care declară situaţia de urgenţă privind clima şi protecţia mediului. Parlamentul cere ca UE să se angajeze în cadrul Conferinţei ONU pentru schimbările climatice de la Madrid din 2-13 decembrie să atingă un nivel zero al emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050.

De asemenea, şefii de stat sau de guvern din UE vor discuta despre bugetul pe termen lung al UE, Cadrul financiar multianual (CFM) 2021-2027, discuţia pornind de la cadrul de negociere prezentat statelor membre de preşedinţia finlandeză, la 2 decembrie 2019.

Pe agenda discuţiilor se află şi Brexitul, şi pregătirile pentru negocierile vizând viitoarele relaţii dintre UE şi Regatul Unit după retragerea celui din urmă. La 29 octombrie 2019, Consiliul European a adoptat o decizie de prelungire a termenului de părăsire a UE, până la 31 ianuarie 2020, având în vedere intenţia Regatului Unit de a se retrage din Uniune. Cu toate acestea, Regatul Unit ar fi putut părăsi Uniunea Europeană şi mai devreme, la 1 decembrie 2019, ori s-ar putea retrage la 1 ianuarie 2020, dacă acordul este ratificat de ambele părţi. Acordul de retragere a Regatului Unit din UE a fost aprobat de liderii UE la 25 noiembrie 2018 şi a fost revizuit la 17 octombrie 2019. Intrarea lui în vigoare trebuia să aibă loc la 30 martie 2019, însă ea a mai fost amânată de încă două ori: la data de 21 martie s-a amânat pentru 22 mai 2019; la data de 10 aprilie s-a amânat pentru 31 octombrie 2019.

Pe lângă cele două subiecte principale, Consiliul European poate lua în discuţie şi chestiuni privind relaţiile externe în funcţie de evoluţiile de pe scena internaţională.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.