Consiliul European discută despre schimbările climatice, bugetul UE şi Brexit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Consiliul European discută despre schimbările climatice, bugetul UE şi Brexit

GALERIE
Charles Michel
  • Charles Michel
- +

Consiliul European se reuneşte în zilele de 12 şi 13 decembrie, la Bruxelles, având ca subiecte principale de discuţie schimbările climatice, bugetul Uniunii Europene (UE) pe termen lung şi Brexitul. Este primul summit al UE prezidat de noul preşedinte, Charles Michel, care a preluat mandatul la 1 decembrie 2019.

În ceea ce priveşte schimbările climatice, Consiliul European se va concentra în special asupra obiectivului de realizare a neutralităţii climatice până în 2050. De asemenea, Consiliul European îşi propune să finalizeze şi să transmită strategia pe termen lung a UE la CCONUSC (Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice) la începutul anului 2020, se arată în ordinea de zi a instituţiei. Primul pachet de măsuri al UE privind schimbările climatice a stabilit trei obiective-cheie pentru 2020, numite Obiectivele 20-20-20: o reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră; o creştere până la 20% a ponderii energiei din surse regenerabile; realizarea unei îmbunătăţiri cu 20% a eficienţei energetice.

În acelaşi sens, Parlamentul European (PE) a adoptat, la 28 noiembrie 2019, o rezoluţie prin care declară situaţia de urgenţă privind clima şi protecţia mediului. Parlamentul cere ca UE să se angajeze în cadrul Conferinţei ONU pentru schimbările climatice de la Madrid din 2-13 decembrie să atingă un nivel zero al emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050.

De asemenea, şefii de stat sau de guvern din UE vor discuta despre bugetul pe termen lung al UE, Cadrul financiar multianual (CFM) 2021-2027, discuţia pornind de la cadrul de negociere prezentat statelor membre de preşedinţia finlandeză, la 2 decembrie 2019.

Pe agenda discuţiilor se află şi Brexitul, şi pregătirile pentru negocierile vizând viitoarele relaţii dintre UE şi Regatul Unit după retragerea celui din urmă. La 29 octombrie 2019, Consiliul European a adoptat o decizie de prelungire a termenului de părăsire a UE, până la 31 ianuarie 2020, având în vedere intenţia Regatului Unit de a se retrage din Uniune. Cu toate acestea, Regatul Unit ar fi putut părăsi Uniunea Europeană şi mai devreme, la 1 decembrie 2019, ori s-ar putea retrage la 1 ianuarie 2020, dacă acordul este ratificat de ambele părţi. Acordul de retragere a Regatului Unit din UE a fost aprobat de liderii UE la 25 noiembrie 2018 şi a fost revizuit la 17 octombrie 2019. Intrarea lui în vigoare trebuia să aibă loc la 30 martie 2019, însă ea a mai fost amânată de încă două ori: la data de 21 martie s-a amânat pentru 22 mai 2019; la data de 10 aprilie s-a amânat pentru 31 octombrie 2019.

Pe lângă cele două subiecte principale, Consiliul European poate lua în discuţie şi chestiuni privind relaţiile externe în funcţie de evoluţiile de pe scena internaţională.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.