Consiliul fiscal, opinii ”la minut”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Crochiuri economice

Consiliul fiscal, opinii ”la minut”

GALERIE
Consiliul Fiscal
  • Consiliul Fiscal
- +

Pe cetăţeanul ”standard” foarte puţin ar putea să-l intereseze ce face în mod curent Consiliul fiscal (CF). Însă dacă se gândeşte că nu prea poate să nu aibă şi calitatea de contribuabil, suportând masiv speze bugetare, atunci lucrurile se pot schimba. Şi asta din simplul motiv că respectiva autoritate îşi concentrează cam toată munca tocmai pe probleme economico-bugetare.

Când e vorba de pregătirea legii bugetare, de rectificare sau oricare alta considerată cu impact bugetar, CF efectuează analize de profunzime şi elaborează opinii şi recomandări. Atribuţia ca atare se exercită anterior, dar ulterior momentului transmiterii textelor normative către Parlament. Cel puţin, aşa prevede Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr.69/2010 (Rep.) (LRFB), la art.53(2). De-a lungul timpului, în cei nouă ani de funcţionare, s-au putut remarca solicitări de opinii din partea Executivului, cu rezerve de timp mai mari ori mai mici (de la momentul cererii până la cel al dezbaterii/adoptării în şedinţele guvernamentale).

O recentă solicitare, însă, se evidenţiază prin intervalul de tipul arătat, care a fost extrem de scurt (sub 48 ore). Sesizăm aceasta chiar din textul opiniei în discuţie: ”În data de 9 martie 2019, Consiliului fiscal i-a fost remisă în format electronic adresa nr.7007/8.03.2019, prin care i se solicita (...) formularea opiniei privind proiectul OUG pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 şi Strategia fiscal-bugetară 2019-2021. (...) Adresa Guvernului solicită Consiliului fiscal emiterea unei opinii cu celeritate, dată fiind intenţia de a aproba documentele mai sus menţionate în şedinţa de guvern programată pentru luni 11 martie, ora 11.” (http://www.consiliulfiscal.ro/Opinie%20SFB%20si%20lege%20plafoane%20actualizate.pdf). Evident, CF s-a conformat şi opinia a fost emisă în timp util. Situaţia este de natură să vădească, poate, un anumit formalism (”cere legea să existe opinia la ”dosarul” noului act, iată că o avem!”). Dar mai arată şi că i se lasă foarte puţin timp CF pentru aprofundare. Este adevărat, CF duce o muncă neîntreruptă de disecare a politicilor fiscal-bugetare şi are tot timpul rezultatele calde pe masă (online pe pagina sa de web), dar a i se cere de azi pe mâine opinii fundamentate nu este formula cea mai potrivită. De atfel, o trăsătură comună a opiniilor emise în timp este că persistă în exprimări de tip critic ori cel puţin rezervat, sesizând nenumăratele riscuri ce pot apărea ca urmare a unor decizii în planul macrostabilităţii fnanciar-bugetare. Numai că asumarea riscurilor ori chiar încălcarea LRFB „de către membrii Guvernului atrage - doar (n.a.) - răspunderea politică solidară cu ceilalţi membri, în conformitate cu prevederile Constituţiei României (Rep.) şi ale Legii nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială (...)”.

Evident, Executivul poate şi să nu fie de acord cu opiniile CF, dar aceeaşi LRFB îl obligă să explice public diferenţele de opinie. Pe de altă parte, şeful CF ”răspunde în faţa Parlamentului României pentru corectitudinea şi acurateţea analizelor/studiilor/opiniilor şi recomandărilor elaborate de Consiliul fiscal (...)” (LRFB). Despre cei care se preocupă permanent să avem prognoze macroeconomice de calitate şi sprijină Executivul şi Legislativul ţării în elaborarea şi derularea politicilor fiscal-bugetare (membrii CF), să spunem că sunt numiţi (pentru nouă ani) prin hotărâre a Parlamentului. Anul în curs este cel în care expiră mandatele actualilor membri ai CF (numiţi la 30 iunie 2010) (https://codfiscal.net/media/HP-36-2010-consiliul-fiscal.jpg). Pentru viitoarele numiri următoarele cinci instituţii fac câte o nominalizare: Academia Română, ASE, BNR, Institutul Bancar Român şi Asociaţia Română a Băncilor. Aşadar, până la vacanţa de vară, CF urmează să funcţioneze într-o formulă nouă. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.