Consiliul Judeţean caută idei pentru un nou monument lângă Casa Pătrată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Consiliul Judeţean caută idei pentru un nou monument lângă Casa Pătrată

GALERIE
Prefectura
  • Prefectura
- +

Consiliul Judeţean a lansat pe sistemul public de licitaţii concursul de soluţii care vizează realizarea monumentului de for public cu tematica „Iaşi, capitala celor trei uniri”. Este vorba de evenimentele istorice din anii 1600, 1859 şi 1918. Monumentul va fi amplasat în faţa Casei Pătrate, peste drum de Muzeul „Sf. Mitropolit Dosoftei” (aflat acum în proces de restaurare).

În cazul în care va avea câştigător(i), competiţia poate fi urmată de atribuirea contractului acestuia (sau acestora). Pentru întregul proiect, consilierii judeţeni au aprobat în luna iulie un buget de un milion de lei: 20.000 de lei pentru premiile concursului de soluţii, iar 980.000 de lei este costul realizării efective a monumentului. Numărul minim de participanţi trebuie să fie trei, dar CJ va putea să continue procedura de atribuire dacă numărul va fi mai mic, în cazul în care ofertele respectă cerinţele impuse, se arată în descrierea afişată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Termenul de depunere a proiectelor este 28 septembrie, iar durata estimatã de realizare este de 60 zile de la data înscrisă în ordinul de începere. De data aceasta, desemnarea câştigătorului (câştigătorilor) nu se va mai face pe baza preţului cel mai mic – cum se obişnuieşte, ci pe respectarea a zece criterii de evaluare. Ele urmăresc integrarea monumentului în zona propusă şi armonizarea elementelor sale (inclusiv soclul) cu clădirile şi cu celelalte monumente din apropiere, originalitatea, exprimarea valorilor istorice şi culturale locale în raport cu cele naţionale şi europene. Premiile pentru primii trei clasaţi sunt de 9000, 6000, respectiv 5000 de lei.

Cei zece membri ai juriului sunt: prof. univ. Gheorghe Iacob, istoric şi prorector al Univ. „Al.I. Cuza”, şef lucrări dr. Daniel Vişan, arhitect, Univ. Tehnică „Gh. Asachi”, prof. univ. Constantin Tofan, Univ. de Arte „G. Enescu”, Bogdan Bârleanu, pictor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Simion Cristea, artist plastic, Uniunea Artiştilor Plastici din România - Filiala Iaşi, conf. dr. Mihai Drişcu, arhitect, Ordinul Arhitecţilor din România- Filiala Iaşi, Ana-Maria Târziu, arhitect şef al CJ Iaşi, Bobi Apăvăloaei, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, membru supleant, Tudor Grădinaru, arhitect, Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Iaşi, membru supleant, Corneliu Ciobănaşu, arhitect, Univ. Tehnică „Gh. Asachi”, membru supleant. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Naivităţile şi imperativele ideologice progresiste ale politicii externe a administraţiei Biden se lovesc de o realitate geopolitică în care şi Rusia, şi China se dovedesc a fi extrem de abile în a-şi impune propria naraţiune şi a eroda influenţa americană în Orientul Mijlociu.

Filmuletul zilei

opinii

Mirel Cană - o încercare de portret

Nichita DANILOV

Mirel Cană - o încercare de portret

L-am întâlnit deseori la Casa Dosoftei. Mi-l închipui şi azi tronând acolo, retras în spatele unui pupitru rustic, scrutând prin ochelarii fumurii hrisoavele înşirate în vitrine, dar şi pe pereţii reci, uşor igrasioşi, pe care trecerea vremii a desenat tot felul de umbre şi de figuri voievodale. În acest spaţiu al amintirii, placat de ziduri groase, spectrul lui Mirel Cană se simte cu adevărat în elementul său.

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Dana ȚABREA

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Termenul „cultură” provine la latinescul „colere” care înseamnă a cultiva. Civilizaţia şi cultura îl îndepărtează pe om de latura sa animalică, barbară şi îl apropie de cea spirituală. Însă omul rămâne în esenţa sa o fiinţă animalică, având posibilitatea de a alege, şi care în orice împrejurări va alege cea mai rea posibilitate dintre toate. În acest sens, „Grădinărit uman” nu este atât despre familia disfuncţională, cât mai ales despre o umanitate disfuncţională în întregul ei. Departe de a putea fi vorba de o comedie, poate doar despre la comédie humaine.

Profilul neo-activistului american

Michael ASTNER

Profilul neo-activistului american

Vara trecută, înainte să vin la Amnaş, am primit de la o prietenă două ziare germane pe care le luase-n aeroport ca lectură de călătorie. Le-am luat la rândul meu pe drum, dar pentru că-s ziare de ziare, format mare, adică (vorbesc de Die Welt şi de Süddeutsche Zeitung), nu le-am deschis în tren, iar la ţară apoi… nici atât: am adunat fructe, am cosit iarbă, am primit oaspeţi (cumnatul, nepotul şi băiatul nepoatei), apoi m-am apucat de dezgropat fântâna din bătrâni, tot felul de lucrări şi munci mi-au ocupat timpul, iar ziarele în cauză (ambele din 14 iulie 2020) au fost uitate. Zilele trecute, am dat de ele. Hm - ia să le răsfoiesc şi să văd dacă mai găsesc ceva actual respectiv demn de citit!

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.