Consiliul Județean va da bani ieșenilor plecați in străinătate care vor să se intoarcă acasă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Consiliul Județean va da bani ieșenilor plecați in străinătate care vor să se intoarcă acasă

GALERIE
cj
  • cj
- +

Singurul proiect din regiunea Nord Est pentru românii din Diaspora care doresc să revină acasă și să-și înființeze o afacere va fi derulat de Consiliul Județean Iași, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST.

Ministerul  Dezvoltării Regionale Administratiei Publice și Fondurilor Europene a anunțat ieri lista proiectelor câștigătoare. La nivel național au fost aprobate 32 de proiecte, cu o valoare totală de 72 milioane Euro, cele mai multe pentru București – Ilfov, Cluj, Brașov și Galați. Singura entitate din Regiunea Nord-Est care va gestiona fonduri pentru românii din diaspora este Consiliul Județean Iași prin Euronest

Proiectul "ReCONNECT DIASPORA – Reconectarea resurselor umane active din diaspora la comunitățile de origine prin susținerea antreprenoriatului" va avea un buget de două milioane de Euro și se va derula pe parcursul a 36 de luni în parteneriat public și privat.

150 de persoane vor beneficia de servicii de consiliere, informare și formare, inclusiv sprijin pentru elaborarea de planuri de afaceri,  iar  alte 30 vor primi subvenții de până la 40.000 EUR pentru crearea a 60 de noi locuri de muncă în Regiune. „Cel mai prețios capital al județului Iași și al Regiunii îl reprezintă oamenii săi. Dispunem de resurse umane înalt calificate în marile centre universitare de aici, a căror pregătire aduce plus-valoare economiilor marilor capitale ale lumii. Este timpul să îi aducem acasă pe cei care au pribegit ani buni în căutarea unor locuri de muncă bine plătite. Calitatea vieții în județul Iași și în Regiune a crescut simțitor în ultimii ani, avem educație în limbi străine, servicii medicale îmbunătățite, o viață culturală animată și o infrastructură care se dezvoltă de la un la altul. Proiectul ReConnect Diaspora își propune să accelereze reatragerea resurselor umane plecate, stimulându-le spiritul antreprenorial și oferindu-le sprijin pentru dezvoltarea unei afaceri aici. Sunt convins că semnalul pe care îl vom da cu acest proiect va genera efecte în lanț în rândul comunităților din Diaspora, care vor începe să conștientizeze că există un viitor aici, acasă, pentru fiecare”, a afirmat Maricel POPA, Președintele Consiliului Județean Iași și Președintele EURONEST.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST a fost înființată, în 2008, de către consiliile județene din Regiunea Nord-Est pentru furnizarea de servicii de interes public la nivel regional. Până în prezent, EURONEST a derulat proiecte de peste 120 de milioane lei. În perioada 2015-2017, EURONEST a contribuit la atragerea, de către firmele de IT din Regiune, a peste 40 de milioane de Euro, prin Clusterul Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.