anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Consiliul "mafiei imobiliare" îşi încheie mandatul. Bilanţul lui Surdu şi Boca

GALERIE
sedinta Consiliul local Iasi
  • sedinta Consiliul local Iasi
- +

Consilierii locali se vor reuni pentru ultima oară în actuala formulă, săptămâna viitoare, cu câteva zile înainte de alegerile locale. Primarul Mihai Chirica a convocat ultima şedinţă a actualului deliberativ pentru ziua de joi, 24 septembrie. Consiliul Local (CL) are acum în componenţă 14 consilieri PSD, 8 PNL, câte 2 de la PMP şi ALDE şi pe independentul Andrei Postolache. 

Cei mai mulţi dintre consilieri nu se vor mai regăsi şi în viitorul deliberativ, cel care va fi ales pe 27 septembrie, în acest caz fiind vorba în special de reprezentanţii PSD – doar 4 dintre cei 14 actuali au şanse reale să fie din nou consilieri: unul (Bogdan Crucianu) în continuare pe lista PSD, iar alţi trei „traseişti” vor fi la PNL (Daniela Tăutu, Călin Scripcaru şi Florentin Ciobotaru). De la PNL vor rămâne în CL Eduard Boz, Ciprian Bostan şi Tudor Dornean, ei fiind pe poziţii eligibile, în timp ce Răzvan Timofciuc (ex-PNL) a schimbat şi el partidul: se află pe lista USR-PLUS, cu şanse teoretice de a prinde un nou mandat. Astfel, doar 8 dintre cei 27 de actuali consilieri vor face parte şi din viitorul deliberativ.

Activitatea CL din perioada 2016 – 2020 a fost marcată de numeroase scandaluri, în special în domeniul imobiliarelor. În acest sens, s-au remarcat consilieri precum Florin Boca, Gabriel Surdu, Vlad Nedelcu (toţi de la PSD) şi Violeta Găburici (PMP). Deseori, nivelul discuţiilor din CL a fost mediocru, politicianist şi cu atacuri la persoană, inclusiv între consilieri care acum fac parte din acelaşi partid. În viitorul deliberativ, conform actualelor sondaje, ar putea intra doar trei formaţiuni: PNL, USR-PLUS şi PSD, în condiţiile în care celelalte organizaţii politice sunt sub pragul electoral.

În ultima şedinţă vor fi discutate cel puţin 18 proiecte de hotărâre

Actualul deliberativ a bifat cel puţin două premiere: mandatul a fost prelungit în contextul pandemiei, iar mai multe şedinţe au avut loc în mediul online. Situaţia politică a fost una destul de agitată: odată cu excluderea primarului Mihai Chirica din PSD (februarie 2018), consilierii PSD (numiţi de Chirica pe lista din 2016) au continuat să-l sprijine pe primar, unii dintre consilieri având un vădit interes imobiliar: proiectele lor sau ale firmelor în care sunt implicaţi au trecut prin etapele de avizare cu viteza luminii şi s-a ajuns la o reciprocitate de tristă amintire – consilierii îşi votau unul altuia proiectele imobiliare. Surdu şi cu Boca au fost principalii consilieri care s-au remarcat în acest sens: proiectele lor au fost aprobate pe bandă rulantă, într-un caz fiind emisă chiar şi o hotărâre ilegală asupra căreia CL a revenit după ce „Ziarul de Iaşi” a semnalat problema.

La ultima şedinţă, care se va desfăşura tot online, pe ordinea de zi fuseseră incluse, până ieri după-amiază, 18 proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără proiecte precum acordarea titlului de cetăţean de onoare post-mortem lui Virgil Săhleanu, o rectificare bugetară, aprobarea unui plan de acţiune în domeniul climei, încheierea unui parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici pentru organizarea unei gale, atribuirea unor locuinţe din fondul locativ al municipiului şi aprobarea unui regulament ce vizează utilizarea şi închirierea bunurilor imobile temporar disponibile din unităţile de învăţământ. Pe ordinea de zi au fost incluse şi planuri urbanistice zonale pentru o serie de investiţii private, opt la număr, dar proiectele sunt de o mai mică amploare. În mandatul 2016 - 2020, CL a aprobat peste 2.200 de hotărâri, cu circa 40% mai mult faţă de perioada 2012 – 2016. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.