Consiliul "mafiei imobiliare" îşi încheie mandatul. Bilanţul lui Surdu şi Boca
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Consiliul "mafiei imobiliare" îşi încheie mandatul. Bilanţul lui Surdu şi Boca

GALERIE
sedinta Consiliul local Iasi
  • sedinta Consiliul local Iasi
- +

Consilierii locali se vor reuni pentru ultima oară în actuala formulă, săptămâna viitoare, cu câteva zile înainte de alegerile locale. Primarul Mihai Chirica a convocat ultima şedinţă a actualului deliberativ pentru ziua de joi, 24 septembrie. Consiliul Local (CL) are acum în componenţă 14 consilieri PSD, 8 PNL, câte 2 de la PMP şi ALDE şi pe independentul Andrei Postolache. 

Cei mai mulţi dintre consilieri nu se vor mai regăsi şi în viitorul deliberativ, cel care va fi ales pe 27 septembrie, în acest caz fiind vorba în special de reprezentanţii PSD – doar 4 dintre cei 14 actuali au şanse reale să fie din nou consilieri: unul (Bogdan Crucianu) în continuare pe lista PSD, iar alţi trei „traseişti” vor fi la PNL (Daniela Tăutu, Călin Scripcaru şi Florentin Ciobotaru). De la PNL vor rămâne în CL Eduard Boz, Ciprian Bostan şi Tudor Dornean, ei fiind pe poziţii eligibile, în timp ce Răzvan Timofciuc (ex-PNL) a schimbat şi el partidul: se află pe lista USR-PLUS, cu şanse teoretice de a prinde un nou mandat. Astfel, doar 8 dintre cei 27 de actuali consilieri vor face parte şi din viitorul deliberativ.

Activitatea CL din perioada 2016 – 2020 a fost marcată de numeroase scandaluri, în special în domeniul imobiliarelor. În acest sens, s-au remarcat consilieri precum Florin Boca, Gabriel Surdu, Vlad Nedelcu (toţi de la PSD) şi Violeta Găburici (PMP). Deseori, nivelul discuţiilor din CL a fost mediocru, politicianist şi cu atacuri la persoană, inclusiv între consilieri care acum fac parte din acelaşi partid. În viitorul deliberativ, conform actualelor sondaje, ar putea intra doar trei formaţiuni: PNL, USR-PLUS şi PSD, în condiţiile în care celelalte organizaţii politice sunt sub pragul electoral.

În ultima şedinţă vor fi discutate cel puţin 18 proiecte de hotărâre

Actualul deliberativ a bifat cel puţin două premiere: mandatul a fost prelungit în contextul pandemiei, iar mai multe şedinţe au avut loc în mediul online. Situaţia politică a fost una destul de agitată: odată cu excluderea primarului Mihai Chirica din PSD (februarie 2018), consilierii PSD (numiţi de Chirica pe lista din 2016) au continuat să-l sprijine pe primar, unii dintre consilieri având un vădit interes imobiliar: proiectele lor sau ale firmelor în care sunt implicaţi au trecut prin etapele de avizare cu viteza luminii şi s-a ajuns la o reciprocitate de tristă amintire – consilierii îşi votau unul altuia proiectele imobiliare. Surdu şi cu Boca au fost principalii consilieri care s-au remarcat în acest sens: proiectele lor au fost aprobate pe bandă rulantă, într-un caz fiind emisă chiar şi o hotărâre ilegală asupra căreia CL a revenit după ce „Ziarul de Iaşi” a semnalat problema.

La ultima şedinţă, care se va desfăşura tot online, pe ordinea de zi fuseseră incluse, până ieri după-amiază, 18 proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără proiecte precum acordarea titlului de cetăţean de onoare post-mortem lui Virgil Săhleanu, o rectificare bugetară, aprobarea unui plan de acţiune în domeniul climei, încheierea unui parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici pentru organizarea unei gale, atribuirea unor locuinţe din fondul locativ al municipiului şi aprobarea unui regulament ce vizează utilizarea şi închirierea bunurilor imobile temporar disponibile din unităţile de învăţământ. Pe ordinea de zi au fost incluse şi planuri urbanistice zonale pentru o serie de investiţii private, opt la număr, dar proiectele sunt de o mai mică amploare. În mandatul 2016 - 2020, CL a aprobat peste 2.200 de hotărâri, cu circa 40% mai mult faţă de perioada 2012 – 2016. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.