Consiliul National al Elevilor: Plafonarea decontarii navetelor scolare este nepotrivita. Se incurajeaza abandonul scolar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Consiliul National al Elevilor: Plafonarea decontarii navetelor scolare este nepotrivita. Se incurajeaza abandonul scolar

GALERIE
elevi, naveta
  • elevi, naveta
- +

"Propunerea Ministerului de Finante nu este o masura potrivita, avand in vedere ca o parte dintre elevi vor beneficia doar de decontul a o treime din costul total al abonamentului, ceea ce incurajeaza cresterea ratei abandonului scolar". Opinia apartine Consiliului National al Elevilor, care sustine intr-un comunicat ca "problema deconturilor este cauzata de subfinantarea sistemului educational".

"Educatia este considerata ca fiind o prioritate nationala, insa nu a fost tratata corespunzator. Cresterea finantarii pentru educatie reprezinta o masura adecvata conditiilor socio-economice actuale, spre deosebire de eventuala limitare a sumei de decont al transportului elevilor spre scoala", sustine Iulia-Flavia Miron, presedintele Consiliului National al Elevilor, in comunicatul citat.

Problema deconturilor este cauzata de subfinantarea sistemului educational, si nu de alte cauze externe, precizeaza Consiliul National al Elevilor, care cere Guvernului sa respecte legea si sa aloce 6% din Produsul Intern Brut pentru educatie.

"Printre prioritatile de finantare si evaluare ale sistemului se afla si scolile tehnologice, care nu pregatesc elevii pentru piata muncii si nu sunt promovate ca o alegere viabila in defavoarea invatamantului teoretic. Totodata, sistemul este foarte afectat de lipsa pregatirii resursei umane. Din cauza salariilor profesorilor, meseria aceasta nu reprezinta cu adevarat o oportunitate in cariera unei persoane, ci din contra, o alternativa a lipsei altor oportunitati in piata muncii", se mai arata in comunicatul CNE.

Guvernul vrea sa plafoneze decontarile navetelor scolare la maximum 26 lei pe luna pentru distante de 3 kilometri

HotNews.ro a scris in urma cu doua zile ca guvernul vrea sa plafoneze decontarile navetelor scolare la maximum 26 lei pe luna pentru distante de 3 kilometri. Prevederea face parte dintr-un proiect de Ordonanta privind reglementarea unor masuri bugetare. Potrivit acestuia, pentru navetele scolare pe distante mai mari de 3 kilometri, dar pana in 50 de kilometri, suma de 26 de lei/abonament/luna se suplimenteaza cu 2 lei pentru fiecare kilometru. Vezi mai multe detalii aici

Ministerul Educatiei: Tarifele pentru abonamentele scolare au pus presiune pe bugetul Ministerului si au generat situatia regretabila a intarzierii decontarii navetei scolare

La o zi dupa ce HotNews.ro a scris despre proiectul Ministerului Finantelor, Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca "saluta si sustine masurile de reglementare echitabila a sistemului de decontare a navetei elevilor".

"Avand in vedere diferentele mari si nejustificate ale tarifelor practicate de transportatorii care au asigurat pana acum transportul elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu, propunerea Ministerului Finantelor Publice privind decontarea abonamentelor de transport in limita a maximum 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km este binevenita", sustine Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

Potrivit MEN, proiectul "este de natura sa asigure o mai corecta cheltuire a banului public, sustinand in acelasi timp preocuparea Ministerului Educatiei Nationale de a asigura accesul la educatie pentru categoriile vulnerabile".

Ministerul Educatiei a precizat ca in anul scolar 2012-2013 a decontat la nivel national peste 150.000 de abonamente de transport, "iar pana acum nu s-a tinut niciodata cont de diferentele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori in diferite locuri din tara".

Anul trecut:
- pentru distanta de 10 kilometri, pretul unui abonament a variat intre 25 de lei si 326 de lei;
- pentru distanta de 15 kilometri, pretul unui abonament a pornit de la 32 de lei si a ajuns la 406 lei;
- variatia de pret pe distanta de 20 km a fost cuprinsa cuprinsa intre 36 de lei si 400 de lei;
- exista firme in tara care au practicat un tarif de 491 de lei pe luna pentru 50 de kilometri, in timp ce alte companii au perceput 42 de lei pentru acelasi numar de kilometri.

Cele mai multe dintre abonamentele decontate anul trecut (11.636) au fost pe distanta de 10 de kilometri, 15 km (11.205) si 20 km (8.562). Un numar de 904 elevi au facut naveta pe distante de 3 kilometri, iar tarifele minime percepute de firmele de transport au fost de 15 lei pe luna, in timp ce tarifele maxime au ajuns si la 166 de lei lunar.

"Aceste realitati, total defavorabile finantelor publice si implicit interesului elevilor, sunt cele care au pus presiune pe bugetul Ministerului Educatiei Nationale si au generat situatia regretabila a intarzierii decontarii navetei scolare", explica Ministerul Educatiei.

"Pentru a evita pe viitor astfel de cazuri, Ministerul Educatiei Nationale si Guvernul in ansamblul sau doresc sa vina in sprijinul elevilor si sa reglementeze mai echitabil sistemul de decontare a navetei. Astfel, pe langa masura introducerii unui prag maximal de 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km si a unuia de 120 lei/abonament/luna pentru distanta de 50 kilometri, Guvernul a alocat 76 milioane de lei pentru achizitia de microbuze scolare destinate transportului elevilor din localitatile izolate, din mediul rural", mai sustine MEN.

Ce prevede Legea Educatiei Nationale:
Art. 84 - (3) Elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda. 

hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.