Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Consiliul National al Elevilor: Plafonarea decontarii navetelor scolare este nepotrivita. Se incurajeaza abandonul scolar

GALERIE
elevi, naveta
  • elevi, naveta
- +

"Propunerea Ministerului de Finante nu este o masura potrivita, avand in vedere ca o parte dintre elevi vor beneficia doar de decontul a o treime din costul total al abonamentului, ceea ce incurajeaza cresterea ratei abandonului scolar". Opinia apartine Consiliului National al Elevilor, care sustine intr-un comunicat ca "problema deconturilor este cauzata de subfinantarea sistemului educational".

"Educatia este considerata ca fiind o prioritate nationala, insa nu a fost tratata corespunzator. Cresterea finantarii pentru educatie reprezinta o masura adecvata conditiilor socio-economice actuale, spre deosebire de eventuala limitare a sumei de decont al transportului elevilor spre scoala", sustine Iulia-Flavia Miron, presedintele Consiliului National al Elevilor, in comunicatul citat.

Problema deconturilor este cauzata de subfinantarea sistemului educational, si nu de alte cauze externe, precizeaza Consiliul National al Elevilor, care cere Guvernului sa respecte legea si sa aloce 6% din Produsul Intern Brut pentru educatie.

"Printre prioritatile de finantare si evaluare ale sistemului se afla si scolile tehnologice, care nu pregatesc elevii pentru piata muncii si nu sunt promovate ca o alegere viabila in defavoarea invatamantului teoretic. Totodata, sistemul este foarte afectat de lipsa pregatirii resursei umane. Din cauza salariilor profesorilor, meseria aceasta nu reprezinta cu adevarat o oportunitate in cariera unei persoane, ci din contra, o alternativa a lipsei altor oportunitati in piata muncii", se mai arata in comunicatul CNE.

Guvernul vrea sa plafoneze decontarile navetelor scolare la maximum 26 lei pe luna pentru distante de 3 kilometri

HotNews.ro a scris in urma cu doua zile ca guvernul vrea sa plafoneze decontarile navetelor scolare la maximum 26 lei pe luna pentru distante de 3 kilometri. Prevederea face parte dintr-un proiect de Ordonanta privind reglementarea unor masuri bugetare. Potrivit acestuia, pentru navetele scolare pe distante mai mari de 3 kilometri, dar pana in 50 de kilometri, suma de 26 de lei/abonament/luna se suplimenteaza cu 2 lei pentru fiecare kilometru. Vezi mai multe detalii aici

Ministerul Educatiei: Tarifele pentru abonamentele scolare au pus presiune pe bugetul Ministerului si au generat situatia regretabila a intarzierii decontarii navetei scolare

La o zi dupa ce HotNews.ro a scris despre proiectul Ministerului Finantelor, Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca "saluta si sustine masurile de reglementare echitabila a sistemului de decontare a navetei elevilor".

"Avand in vedere diferentele mari si nejustificate ale tarifelor practicate de transportatorii care au asigurat pana acum transportul elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu, propunerea Ministerului Finantelor Publice privind decontarea abonamentelor de transport in limita a maximum 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km este binevenita", sustine Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

Potrivit MEN, proiectul "este de natura sa asigure o mai corecta cheltuire a banului public, sustinand in acelasi timp preocuparea Ministerului Educatiei Nationale de a asigura accesul la educatie pentru categoriile vulnerabile".

Ministerul Educatiei a precizat ca in anul scolar 2012-2013 a decontat la nivel national peste 150.000 de abonamente de transport, "iar pana acum nu s-a tinut niciodata cont de diferentele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori in diferite locuri din tara".

Anul trecut:
- pentru distanta de 10 kilometri, pretul unui abonament a variat intre 25 de lei si 326 de lei;
- pentru distanta de 15 kilometri, pretul unui abonament a pornit de la 32 de lei si a ajuns la 406 lei;
- variatia de pret pe distanta de 20 km a fost cuprinsa cuprinsa intre 36 de lei si 400 de lei;
- exista firme in tara care au practicat un tarif de 491 de lei pe luna pentru 50 de kilometri, in timp ce alte companii au perceput 42 de lei pentru acelasi numar de kilometri.

Cele mai multe dintre abonamentele decontate anul trecut (11.636) au fost pe distanta de 10 de kilometri, 15 km (11.205) si 20 km (8.562). Un numar de 904 elevi au facut naveta pe distante de 3 kilometri, iar tarifele minime percepute de firmele de transport au fost de 15 lei pe luna, in timp ce tarifele maxime au ajuns si la 166 de lei lunar.

"Aceste realitati, total defavorabile finantelor publice si implicit interesului elevilor, sunt cele care au pus presiune pe bugetul Ministerului Educatiei Nationale si au generat situatia regretabila a intarzierii decontarii navetei scolare", explica Ministerul Educatiei.

"Pentru a evita pe viitor astfel de cazuri, Ministerul Educatiei Nationale si Guvernul in ansamblul sau doresc sa vina in sprijinul elevilor si sa reglementeze mai echitabil sistemul de decontare a navetei. Astfel, pe langa masura introducerii unui prag maximal de 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km si a unuia de 120 lei/abonament/luna pentru distanta de 50 kilometri, Guvernul a alocat 76 milioane de lei pentru achizitia de microbuze scolare destinate transportului elevilor din localitatile izolate, din mediul rural", mai sustine MEN.

Ce prevede Legea Educatiei Nationale:
Art. 84 - (3) Elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda. 

hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri