anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Consiliul Naţional al IMM-urilor anunţă că respinge introducerea de noi taxe

GALERIE
taxe firme
 • taxe firme
- +

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) anunţă că respinge introducerea de noi taxe pentru IMM-uri şi acordarea unor drepturi exclusive unei asociaţii private, după ce la Senat a fost înregistrată o iniţiativă legislativă prin care se propune introducerea de noi taxe pentru toate societăţile din România şi noi sarcini administrative, cu costurile corespunzătoare. Proiectul încearcă, într-o formă mascată, să substituie Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu o asociaţie privată, arată Consiliul.

”La Senat a fost înregistrată iniţiativa legislativă nr. B 254/2022 prin care se propune introducerea de noi taxe pentru toate societăţile din România şi noi sarcini administrative, cu costurile corespunzătoare, toate în favoarea unei asociaţii private. Iniţiativa reia propuneri mai vechi care au fost respinse sau declarate neconstituţionale,  într-o formulare aproape identică, cu Plx nr. 452/2020 (cunoscută pentru propunerea de a transfera gratuit terenurile ROMEXPO către o asociaţie privată)”, arată CNIPMMR.

Propunerea legislativă prevede introducerea de noi obligaţii birocratice şi taxe pentru toţi întreprinzători, astfel: obligarea acestora de a se înscrie într-un registru - Catalogul Firmelor - realizat de o asociaţie, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, de a plăti o taxă anuală aferentă acestei înscrieri şi de a raporta orice modificare a actelor constitutive.

Nivelul taxelor propuse este stabilit astfel:

 • 100 de euro/an pentru întreprinderi mari;
 • 75 de euro/an pentru întreprinderi mijlocii;
 • 50 de euro/an pentru întreprinderi mici;
 • 20 de euro/an pentru microîntreprinderi;
 • 10 de euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale.

Propunerea mai prevede şi obligativitatea de a obţine un certificat de competenţe pentru administrărea propriei activităţi - contra cost - în primul an de la înfiinţare.

”Proiectul încearcă, într-o formă mascată, să substituie Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu o asociaţie privată: prin acordarea dreptului de a ţine evidenţa tuturor profesioniştilor şi a oricăror modificări ale actelor constitutive ale acestora (art. I pct. 3 din proiect, lit. m2-m5) şi ţinerea unui registru al administratorilor (art. I pct. 5 , referitor la art. 41 alin. 5); obligarea ONRC de a pune la dispoziţie cu titlul gratuit a înscrierilor din registrul comerţului, pentru a fi corelate cu Catalogul Firmelor, în fapt transferul bazei de date (pct. 3 din proiect, lit. m8)”, menţionează CNIPMMR.

Se acordă competenţe exclusive unei asociaţii, care vor fi de asemenea contra cost, pentru certificarea tutorilor din cadrul companiilor, înregistrarea contractelor de parteneriat pentru formare profesională a elevilor, monitorizarea instruirii şi participarea la evaluările elevilor în sistem dual, spun reprezentanţii CNIPMMR.

Se propune sancţionarea societăţilor prin introducerea obligaţiei ca depunerea situaţiilor financiare anuale să fie condiţionată de achitarea taxelor pentru înscriere în Catalogul Firmelor (art. II din proiect) şi obţinerea certificatului de competenţă (art. IV din proiect).

De asemenea, se propune extinderea atribuţiilor prin ”implicarea în realizarea de proiecte (...) de dezvoltare urbană durabilă menită să susţină mediul de afaceri” (art. I pct. 10 din proiect).

”În acest mod se încearcă să se dea o acoperire legală rolului de dezvoltator imobiliar, în legătură cu un presupus transfer gratuit al terenurilor ROMEXPO, fără nicio legătură cu obiectul de activitate al niciunei camere de comerţ din Europa”, adaugă ei.   

CNIPMMR arată că a reacţionat în mod constant în cazul acestor iniţaitive care propuneau fie transferul Registrului comerţului la o asociaţie privată, fie introducerea de taxe pentru întreprinzători în folosul unei asociaţii private sau acordarea gratuită a terenurilor ROMEXPO.

”Iniţiativa legislativă are aceleaşi probleme ca cea anterioră, după care a fost copiată (Plx nr. 452/2020):

Proiectul încalcă dreptul constituţional la liberă asociere, obligând profesioniştii -societăţi comerciale, PFA, întreprindere individuale şi familiale - să se înscrie în Catalogul firmelor;

Nu poate fi obligată o persoană juridică să se înscrie într-un registru realizat de către o structură asociativă şi să achite şi o taxă pentru acest lucru, care nu reprezintă un serviciu prestat în folosul acelei firme ci îndeplinirea unuia dintre obiectivele camerelor de comerţ, pe care aceasta ar trebui să şi-l realizeze prin mijloace proprii şi nu prin forţa coercitivă a unei legi.

Taxele reprezintă obligaţii fiscale ale persoanelor juridice care se achită numai în contraprestaţie cu un serviciu executat de către o autoritate publică;

Se încalcă dispoziţiile Constituţiei privind libertatea şi dreptul de a exercita o activitate economică, prin obligarea obţinerii unui “certificat de competenţă” contra cost, iar potrivit proiectului în lipsa acestui certificat de competenţă, nu mai pot fi depuse situaţiile financiare la unităţile Ministerului Finanţelor Publice”, mai arată CNIPMM.

În Legea 31/1990 şi în Codul Civil nu există nicio prevedere conform căreia persoana care administrează o persoană juridică de drept privat trebuie să îndeplinească anumite criterii de competenţă, pentru desemnarea reprezentantului legal fiind suficient acordul de voinţă al persoanelor care constituie persoana juridică, precizează conducerea CNIPMMR.

”În majoritatea IMM-urilor, persoana asociatului unic se confundă cu persoana administratorului, prin urmare acesta nu poate fi obligat să deţină anumite competenţe deoarece, odată cu învestirea propriilor fonduri în funcţionarea firmei, el este singurul responsabil de eşecul sau reuşita acelei afaceri”, arată CNIPMMR.

O asociaţie privată, indiferent de scopul declarat şi denumire, dobândeşte prin proiect avantaje din partea statului prin introducerae de taxe obligatorii, în afara Codului Fiscal, arată CNIPMMR.

”Raportat la dispoziţiile Constituţiei României şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale sunt evidente problemele de constituţionalitate ale proiectului: Proiectul de lege are un caracter individual, fiind conceput nu pentru aplicarea la un număr nedeterminat de cazuri concrete, ci unui singur subiect de drept - o asociaţie privată - caz prestabilit expres. Această soluţie legislativă nu vizează stabilirea unor reguli cu aplicabilitate generală; Se încalcă principiul egalităţii prevăzut de art. 16 alin. (1) din Constituţie, întrucât are caracter discriminatoriu în raport cu alte subiecte de drept privat pentru oferirea de servicii întreprinzătorilor, o zonă în care primează libertatea comerţului şi concurenţa loială”, mai arată Consiliul.

CNIPMMR reia solicitarea publică adresată asociaţiei private de a prezenta programele pentru sprijinirea mediului de afaceri, al start-up-urilor, derulate începând cu anul 2004, de la momentul dobândirii dreptului de folosinţă gratuită a terenurilor, în suprafaţă totală de 502.167 m2, prin HG nr. 1709/2004 şi HG nr. 2127/2004, pentru o perioadă de 49 de ani.

CNIPMMR solicită Senatului şi Camerei Deputaţilor să respingă această iniţiativă legislativă, care se înscrie în ciclul de propuneri reluate în mod suspect şi constant, prin care se acordă unei asociaţii private atribuţii de natura autorităţilor publice şi introducerea de taxe publice exclusiv pentru interesul privat al acesteia.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.