Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Constantinescu: Întreg sistemul de salvare este greşit pentru că nu include toate instituţiile

GALERIE
epava
  • epava
- +

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat vineri, referitor la intervenţia după prăbuşirea elicopterului SMURD, că "întreg sistemul de salvare este greşit", întrucât nu include toate instituţiile.

"Întreg sistemul de salvare este greşit. De ce? Pentru că nu include toate instituţiile, cum au fost, în cazul acesta, Căpitănia şi instituţiile care au ambarcaţiuni pe apă şi pe mare, şi, în acelaşi timp, şi ambarcaţiunile şi mijloacele private (...) care au sisteme de salvare care pot în momentul unei catastrofe să intervină dacă sunt băgaţi în sistem. (...) Există în Delta Dunării câţiva salvatori privaţi (...), dar din păcate ei nu sunt în sistemul 112 şi trebuie băgaţi în acest sistem măcar acum", a spus Constantinescu.

Întrebat de ancheta procurorilor anticorupţie, care verifică modul în care a fost achiziţionat elicopterul SMURD, Nicuşor Constantinescu a spus că "nu mai există alt producător decât Eurocopter Germania".

"L-am luat direct de la fabrică. Deci nu există intermediari. Ar putea să descopere că, dacă continuau contractul de operare, cei doi piloţi şi personalul trăiau şi astăzi, pentru că eu nu dădeam jos flotoarele. Eu plăteam cinci ore de antrenament lunar pentru piloţi, eu făceam pregătire de scufundare şi de salvare dintr-un elicopter teoretic scufundat, aşa cum spun normele europene civile, şi atunci poate trăiam cu toţii astăzi împreună, nu făceam o tragedie", a adăugat Constantinescu.

În acelaşi context, referitor la afirmaţia secretarului de stat din MAI Raed Arafat potrivit căruia aparatul de zbor nu avea flotoare, la momentul la care a fost preluat, şeful CJ Constanţa a răspuns: "Minte".

"Sperăm să se facă dreptate şi cred că destituirea şefului inspectoratului şi a prefectului nu înlătură greşelile din sistemul de salvare naţională. (...) Am auzit şi eu despre acea dronă, că există nişte jurnalişti profesionişti, care au avut o dronă, şi care au filmat toate evenimentele tragice, o caută şi procurorii militari şi toată lumea.(...) Nu a căzut acel elicopter. A fost văzut de cei 23 de martori venind rectiliniu-uniform (...) , necăzând ca un bolovan de sus. Aici e problema, nu a venit accidentat de sus, a venit uşor, ca şi cum ar ameriza. Dacă avea flotoarele, astăzi beam o cafea cu echipajul", a mai spus Nicuşor Constantinescu.

Declaraţiile au fost făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa vineri, la Tribunalul Bucureşti, instanţă la care a avut loc un nou termen în procesul în care Nicuşor Constantinescu este acuzat că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi. Magistraţii au decis amânarea cauzei până la 16 ianuarie, deoarece avocatul preşedintelui CJ nu s-a putut prezenta la proces.

Nicuşor Constantinescu este judecat sub control judiciar în acest dosar. De asemenea, el este judecat sub aceeaşi măsură preventivă şi în dosarul în care este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

Preşedintele CJ Constanţa a fost încarcerat la Spitalul Penitenciar Rahova din 6 noiembrie până în 5 decembrie, când instanţa a admis solicitarea acestuia de înlocuire a arestului preventiv cu măsura controlului judiciar. Potrivit acestei hotărâri, Constantinescu trebuie să respecte mai multe obligaţii, una dintre condiţii fiind să nu ia legătura cu angajaţii Consiliului Judeţean Constanţa.

Procurorii DNA Constanţa au deschis un dosar penal legat de modul în care Consiliul Judeţean Constanţa a achiziţionat, în 2013, elicopterul trecut ulterior la SMURD şi prăbuşit, luni, în lacul Siutghiol. În acest dosar, există suspiciunea săvârşirii unor fapte de abuz în serviciu în urma cărora s-a obţinut şi foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, au declarat oficiali din DNA.

Ancheta în cazul accidentului aerian din judeţul Constanţa, în urma căruia au murit toate cele patru persoane aflate în aparatul de zbor, este făcută de Secţia Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind începută urmărirea penală pentru ucidere din culpă, neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anunţat de un martor la numărul de urgenţă 112, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operaţiunile de căutare pe lac. Intervenţia s-a încheiat oficial marţi, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă, a arătat MAI.

Ministerul Afacerilor Interne a făcut precizări şi despre elicopter, de la achiziţionarea lui de către CJ Constanţa. "(elicopterul - n.r.) era în serviciu din iunie 2013, fiind achiziţionat de către Consiliul Judeţean Constanţa în cadrul Proiectului Transfrontalier cu finanţare europeană «Equipment to Save Our Lives», în cadrul Programul Operaţional comun România-Bulgaria 2007-2013. Aeronava era în exploatare în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne din 6 noiembrie 2014 şi realizase 188 ore de zbor", a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

La 6 noiembrie 2014, elicopterul a fost predat de CJ Constanţa Inspectoratului General de Aviaţie (IGAv), iar inspecţia pentru înmatricularea aeronavei a avut loc, potrivit MAI, în aceeaşi zi, la sediul Eurocopter România.

Oficialul MAI a mai precizat că elicopterul nu îndeplinea condiţiile tehnice pentru a opera pe mare, nefiind dotat cu pilot automat şi baliză pentru semnalizare în caz de accident aviatic pe mare, ceea ce făcea inutilă utilizarea flotoarelor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, l-a acuzat, marţi, pe secretarul de stat din MAI Raed Arafat că a schimbat destinaţia elicopterului, care a fost preluat de SMURD fără acceptul său, el susţinând că la preluare elicopterul avea flotoare, iar acum nu mai are.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri