Conştiinţa cuantică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 25.11.2020

Conştiinţa cuantică

GALERIE
Ioan Milica
  • Ioan Milica
- +

Repudiem idiocraţia, deplângem impostura, ne ultragiază incompetenţa şi ne scandalizează plagiatul. Totuşi, urmărim cu milioanele ediţiile de colecţie ale emisiunilor care ne arată cum să ghicim în stele, cum să ne lecuim cu străvechi reţete băbeşti, cum să intrăm în dialog cu eul nostru profund. Şi cuantic. O, sfântă armonie televizuală!

Bună ziua, stimaţi telecititori! La emisiunea noastră de astăzi, sub genericul „Armonie, viaţă, iubire”, discutăm despre misterele conştiinţei cuantice. Cuvintele, dragi prieteni, cuvintele pe care le emitem au fluxuri energetice nebănuite. Când omul deschide guriţa, vrruum!, vorbele i se şi duc pe nivele de frecvenţă cuantică nebănuite. Strămoşii noştri, fiind cei mai deştepţi dintre traci, ştiau, desigur, că frecvenţele cuantice sunt de două feluri. Cuvintele cu frecvenţe cuantice ridicate se duc, pac!, în sus, cele cu frecvenţe cuantice coborâte se duc, normal, în jos. Vedeţi dumneavoastră, dragilor, atunci când ne aflăm în faţa unor cuvinte precum mulţumesc, graţie cărora putem să facem salturi cuantice de pe un flux pe altul, nu trebuie să uităm ceea ce se află în spatele cuvintelor. Să reţinem, vă rog, dragi prieteni, această idee minunată: universul cuantic al cuvintelor e şi sus, şi jos, şi în faţă, şi în spate.

Să luăm, stimaţi privitori, un exemplu, pe cât de simplu, pe atât de complex. De la strămoşii noştri, aţi ghicit, cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci, am moştenit nu numai focul, roata şi teleportarea, ci şi învăţătura că cine se desparte de oamenii cu care nu e pe aceeaşi lungime de undă va purta în spate povara suferinţelor şi neîmplinirilor. De aceea, bine ar fi să le mulţumim celor de care ne despărţim, pentru a scăpa, prin saltul cuantic de la un flux la altul, de forţa nefericirilor. Cuvintele, oameni buni, cuvintele deschid fluxurile de conştiinţă cuantică.

*

Şarade precum cea de mai sus constituie, cu mici cârpeli sau modificări, spuma dialogurilor care se încheagă, la ore dintre cele mai respectabile, în audiovizualul autohton. Ciupercăria de bizarerii care populează, aidoma unui roi lacom de lăcuste, spaţiul public simbolizează eşecul educaţiei şi triumful neştiinţei. Amplificat de circulaţia online, impactul acestor programe de, zice-se, dezvoltare şi comunicare interpersonală capătă proporţii diluviene. Potopul înrobeşte minţi, sminteşte suflete şi perverteşte caractere. Boala enormităţilor difuzate în numele Marelui Rating e cronică şi molipsitoare, iar lipsa de reacţie e pe măsură. Coma străjerilor e vecină cu neantul.

La CNA se doarme chiar mai bine decât în Parlament. Nimeni nu are nimic de spus, totul e, vorba cântecului, per-fect! Dimineaţa, la cafea, merge ceva despre rune, destin şi ghicitul în palmă. La prânz, niţică necromanţie. Seara, zen şi fengshui. Ne răsfăţăm zilnic cu horoscopul, în weekend ne desfătăm cu ceva mai multă astrologie. O ultimă fărâmă pâlpâindă de luciditate ne tot îndeamnă să ne întrebăm de nu cumva e ceva în neregulă cu noi. Nu, totul e în regulă. Per-fect!

În curând, programa şcolară, zguduită din temelii de progresele senzaţionale înregistrate în câmpul educaţiei la distanţă, îşi va reconsidera mizele şi conţinuturile. Ce tot atâta română şi matematică? Părinţii vor să afle mai multe despre vorbirea cuantică şi despre numerologie. Copiii, la rândul lor, vor schimba logica şi aritmetica cu discipline de rit nou, precum lăcrămaţia şi barbologia. Cu ce ne mai ajută fizica, chimia şi biologia? N-ar fi mai bine să deprindem magnetismul (feminin şi masculin), cristalomanţia şi parapsihologia? Mai are rost să ne pregătim pentru viaţă cu geografie, istorie şi filosofie, când poarta viitorului se va deschide doar celor cu studii de bioenergie, ordine publică, securitate (inter)naţională şi doxologie cuantică?

Repudiem idiocraţia, deplângem impostura, ne ultragiază incompetenţa şi ne scandalizează plagiatul. Totuşi, urmărim cu milioanele ediţiile de colecţie ale emisiunilor care ne arată cum să ghicim în stele, cum să ne lecuim cu străvechi reţete băbeşti, cum să intrăm în dialog cu eul nostru profund. Şi cuantic. O, sfântă armonie televizuală!

Visăm la o ţară ca afară şi trecem parcă prea iute cu vederea peste amănuntul că, dacă aceasta ar exista, atunci ea ar fi populată tot de oamenii de pe la noi. Adică exact de milioanele de oameni care cred că atunci când deschid guriţa, vrruum!, vorbele se şi duc pe nivele de frecvenţă cuantică nebănuite.

Uneori, în umbra acestui noian de bazaconii care ucide mintea, amorţeşte inima şi distruge fiinţe, îmi imaginez că Românica e o pitică gazoasă, aflată atât de departe de Soare încât lumina abia, abia de mai ajunge la noi. Numai o orbită atât de îndepărtată de un izvor de lumină şi de energie creatoare ne poate lămuri cum de e posibil să hibernăm, asemenea pietrelor cu nesfârşite traiectorii cosmice, într-un lent, chinuitor şi tenebros crepuscul. Până când NASA va trimite un robot inteligent, creat pentru a sonda neantul, doar noi presupunem că pe planeta noastră ar putea exista urme de viaţă.

Ioan Milică este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Condiţia sincerităţii

Lucian DÎRDALA

Condiţia sincerităţii

Problema este că noi avem alegeri acum, iar campania electorală ar trebui să fie intervalul în care să-i întrebăm pe politicieni cum vor proceda mai încolo. Dacă vrem să ameliorăm funcţionarea sistemului nostru politic, sinceritatea este una dintre condiţiile fundamentale.

Filmuletul zilei

opinii

Memoria Moldovei reloaded (II)

Florin CÎNTIC

Memoria Moldovei reloaded (II)

Dincolo de festivism şi artificii, se cuvine să vedem victoria de la Chişinău a Maiei Sandu printr-o lentilă de Realpolitik, dacă vrem să ne folosească la ceva. Iar arhivele oferă nu numai argumente identitare şi istorice, dar şi sugestii de bună guvernare.

De ce mă ocup cu literatura?

Radu PĂRPĂUȚĂ

De ce mă ocup cu literatura?

Într-un articol pe care l-am publicat cu ani în urmă în „Ziarul de Iaşi” scriam despre profesiunea mea de credinţă ca scriitor. În articolul „Scrisul” vorbeam despre faptul că scrierea literaturii îţi mănâncă toată viaţa. Scrisul şi gândul la scris îţi ocupă tot timpul, te devorează, nu te lasă ziua, îţi omoară nopţile, te chinuie în tren, în taxi, în parc şi vai! la serviciu, peste tot, clipă de clipă, zi de zi. 

Ca-n vis...

Nicolae TURTUREANU

Ca-n vis...

Ieri, o zi în care „m-am simţit”, adică n-am fost aşa nesimţit, ca-n altele. Dar proiectele matinale s-au zburătăcit. Mai întâi, am cedat insistenţelor (de câteva zile) ale „ăstora”, de-a-mi instala un nou program pe computer. La naiba, acum toate-s puse altfel, iar eu umblu ca un elefănţel printre porţelanuri... Şi nu pricep mai nimic. 

pulspulspuls

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Una scurtă pe azi tot din zona Ţaigherimii, stimaţi participanţi la trafic, dacă tot i-am avut în vizor în ultimele zile pe aceşti băieţi isteţi. 

Caricatura zilei

AFTER ILL

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.