anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Constipaţia la copii: alimentaţie incorectă sau moştenire genetică?

GALERIE
constipatie copii
 • constipatie copii
- +

De cele mai multe ori aceste necazuri se rezolvă cu o dietă bogată în fibre: fructe, legume, pâine tip „graham“, seminţe, musli. Uneori este necesară şi administrarea de medicamente, dar numai la recomandarea medicului specialist.

Prof. dr. Marin Burlea, Clinica de Gastroenterologie, Spitalul de Copii Iaşi:“Constipaţia este sindromul caracterizat de încetinirea tranzitului, scaune întărite cu eliminare dificilă şi incompletă. Aceasta reprezintă o problemă frecvent întâlnită la copii şi de cele mai multe ori trecătoare. Atunci când copii nu consumă în alimentatia lor suficiente fibre vegetale sau lichide şi nu efectuează suficientă mişcare se creează conditiile propice de apariţie a constipaţiei. Adesea, este suficientă schimbarea alimentaţiei şi îmbogăţirea acesteia cu fibre vegetale provenind din fructe, legume, cereale, consumul unor cantităţi mai mari de lichide ( apă, iaurutile sunt foarte bune)  şi încurajarea copilului spre mai multă mişcare. Nu este recomandabil abuzul de laxative, administrarea acestora fiind recomandabil să se facă după recomandarea medicului.

De multe ori şi părinţii au aceeaşi problemă
 
Nu trebuie uitată nici moştenirea genetică. Aş dori să precizez că nu trebuie  ignorat faptul că de multe ori şi părinţii au aceeaşi problemă.  De aceea, uneori poate fi vorba şi de o moştenire genetică a unor  tulburări de motilitate  la nivelul intestinului:încetinirea tranzitului. Atunci când un copil nu are astfel de probleme, motilitatea colonică este  absolut normală (în sensul că tranzitul intestinal este normal). În astfel de cazuri ar trebui să discutăm mai ales de o reeducare a colonului. Pentru aceasta se pot recomanda prokinetice - medicamente speciale gen lactuloză care se administrează 2-3 săptămâni. Sub acţiunea florei intestinale, lactuloza (laxativ) este descompusă în acizi organici cu greutate mică, ce favorizează peristaltismul intestinal (mişcările anselor intestinale care propulsează materiile fecale) şi asigură formarea unui scaun mai moale. Lactuloza se poate da şi la sugari (o linguriţă pe zi) iar răspunsul se aşteaptă în decursul de 24-28 de ore de la administrare. Bineînţeles, la acestea se adaugă un regim alimentar bogat în fibre: legume, fructe - cu excepţia bananelor - pâiine graham, seminţe gen musli, cereale, salate. Iar copilul trebuie încurajat să facă cât  mai multă mişcare. Însă atunci când problemele persistă este bine să aduceţI copilul la un control.  Un control la un specialist poate ajuta pentru stabilirea un tratament cât mai adecvat şi oricum  medicamentele despre care am menţionat mai sus este bine să fie administrate la recomandarea unui specialist, în urma unui control.
 
Constipaţia de natură psihogenă
 
Trebuie ştiut, de asemenea, că există şi constipaţia de natură psihogenă. Există două categorii de constipaţie de origine nevrotică, ce debutează mai frecvent între 1-2 ani. La această vârstă, copiii care au avut 1- 2 scaune tari, dureroase la eliminare, pot avea tendinţa să evâite eliminarea materiilor fecale, de frica repetării durerii. Se întâmplă uneori ca părinţii să forţeze copilul să deprindă folosirea oliţei, dar, deoarece la această vârstă tendinţa la independenţă e putenică, în mod automat copilul va opune rezistenţă şi va reţine materiile fecale, ajungând la constipaţie.
 
Constipaţia prelungită
 
Constipaţia prelungită, cu scaune dureroase la eliminare, trebuie tratată prompt la un copil de 1-3 ani, pentru a evita cercul vicios al reţinerii materiilor fecale şi perpetuării constipaţiei. Doctorul vă poate recomanda câteva preparate laxative, care menţin scaunele moi. Tratamentul trebuie continuat măcar timp de o lună, pentru a permite copilului să capete încredere că nu va mai avea dureri în timpul eliminării materiilor fecale. Aternţie un purgativele - medicamente care au efect asupra musculaturii intestinale, făcând-o să se contracte şi să elimine materiile fecale - nu trebuie folosite decât la sfatul medicului.
 
Simptome:  lipsa tranzitului mai multe zile sau eliminarea unor scaune reduse cantitativ dar cu dificultate;  dureri abdominale sub forma crampelor; inapetenţă, greaţă şi chiar vărsături; abdomen destins de volum; pierdere în greutate - la copii mici; scaune reduse cantitativ, gleroase; dureri rectale la defecaţie, acestea fac eliminarea scaunului dificilă şi pot determina copilul să evite defecarea intrând astfel într-un cerc vicios;  sunt vizibile eforturile de defecare ale copilului - se screme şi se înroşeşte la faţă în încercarea de a elimina scaunul fără a avea însă un rezultat.   Când  este bine să apelăm la consultul medicului:  atunci când episoadele de constipaţie durează de  mai mult de 3 săptămâni; când apar leziuni tegumentare perianale datorate constipaţiei; când apar mici fragmente de mucoasă sau hemoroizi  în scaun
 
Atenţie  la alimentaţie!

Datele Asociaţiei Europeane pentru Studiul Obezităţii sunt din ce în ce mai îngrijorătoare. Un copil european din cinci este supraponderal. Numărul total al acestor copii a ajuns la 14 milioane, din care 3 milioane sunt deja obezi. În fiecare an, aproximativ 400.000 de copii se confrontă cu această problemă. Cauzele obezităţi nu sunt de cele mai multe ori predispoziţia genetică sau afecţiuni endocrinologice, ci alimentaţia deficitară. Şi în România medicii pediatri se confruntă cu tot mai multe cazuri de obezitate la copii. Cauza? Alimentaţia micuţilor înseamnă de cele mai multe ori  făinoase, dulciuri sau fast-fooduri, spun specialiştii. Ţinând cont că, în Europa, unul din cinci copii este supraponderal, părinţii trebuie să supravegheze cu atenţie evoluţia greutăţii micuţilor. În special, până la 2 ani! Conform unui alt studiu britanic, părinţii nu dau importanţă acestui subiect. Dintre 277 de copii incluşi în studiu, 19% erau supraponderali. Doar un 25% dintre părinţii copiilor cu probleme de greutate au recunoscut că odraslele lor sufereau din cauza excesului ponderal. În schimb, 33% dintre mamele copiilor obezi au afirmat ca micuţii lor au o greutate normală vârstei lor. Copiii sub 2 ani care sunt supraponderali prezintă de nouă ori mai multe riscuri decât ceilalţi să devină obezi la adolescenţă şi apoi la maturitate. Acesta este concluzia unui studiu apărut recent în publicaţia British Medical Journal. Împreună cu echipa sa, dr. Janis Baird, de la Universitatea din Southampton, a realizat o serie de studii cu privire la micuţii supraponderali. Rezultatele au arătat că bebeluşii prea grăsuţi au de nouă ori mai multe riscuri de a se confrunta cu obezitatea în viitor, comparativ cu micuţii care nu au probleme cu greutatea. „Copiii care au indicele masei corporale foarte mare sau cei care iau în greutate foarte repede în primii doi ani de viaţă au un risc major de a deveni obezi la maturitate“, a precizat doctorul Janis Baird. De vină pentru luarea în greutate în primii ani de viaţă ar putea fi o serie de factori precum modul în care sunt hrăniţi, momentul în care au fost înţărcaţi şi chiar mediul în care trăiesc, spun specialiştii. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.