Un studiu internațional condus de cercetătorii de la Universitatea Monash (Australia) a descoperit o legătură surprinzătoare între constipație și un risc crescut de evenimente cardiace adverse majore (MACE), inclusiv infarct miocardic (atac de cord), AVC (accidente vasculare cerebrale) și insuficiență cardiacă.
Studiul, publicat în revista American Journal of Psyhology-Heart and Circulatory Physiology, a analizat date de la peste 400.000 de participanți din UK Biobank, o bază de date biomedicală la scară largă și o resursă de cercetare care conține informații genetice, de stil de viață și de sănătate neidentificate, precum și probe biologice de la o jumătate de milion de participanți din Marea Britanie.
„Studiul nostru sugerează că acestă problemă de sănătate comună dar adesea trecută cu vederea, constipația, poate contribui semnificativ la bolile cardiovasculare”, a declarat prof. Francine Marques de la Facultatea de Științe Biologice, care a condus studiul.
Factorii tradiționali de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea și fumatul, au fost recunoscuți de mult timp ca factori-cheie ai bolilor de inimă, cu toate acestea, acești factori singuri nu explică pe deplin apariția evenimentelor cardiace majore, spune ea.
„Acest studiu a explorat rolul potențial al constipației ca factor de risc suplimentar, dezvăluind rezultate îngrijorătoare”, a mai precizat ea.
Echipa de cercetare a analizat datele de la 408.354 de persoane, identificând 23.814 cazuri de constipație.
Constatările au arătat că persoanele care sufereau de constipație erau de peste două ori mai predispuse la un eveniment cardiac major decât cele care nu sufereau de constipație.
În plus, studiul a evidențiat o legătură deosebit de îngrijorătoare între constipație și hipertensiune.
S-a constatat că persoanele hipertensive care sufereau, de asemenea, de constipație prezentau un risc cu 34% mai mare de evenimente cardiace, comparativ cu cele care aveau doar hipertensiune arterială.
„Cercetările noastre sugerează că constipația poate exacerba riscurile cardiovasculare asociate cu hipertensiunea arterială, crescând și mai mult probabilitatea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale”, a precizat prof. Marques.
În plus față de aceste constatări epidemiologice, studiul a explorat, de asemenea, legăturile genetice dintre constipație și bolile cardiovasculare.
„Au fost identificate corelații genetice pozitive între constipație și diverse forme de MACE, indicând faptul că factorii genetici comuni pot sta la baza ambelor afecțiuni. Această descoperire deschide noi căi de cercetare a mecanismelor care stau la baza legăturii dintre sănătatea intestinală și sănătatea inimii”, a explicat dr. Leticia Camargo Tavares, coautor principal al studiului.
Implicațiile acestui studiu sunt de mare anvergură, spune prof. Marques.
„Având în vedere că, în ceea ce privește constipația, aceasta afectează aproximativ 14% din populația globală, în special adulții în vârstă și femeile, aceste constatări sugerează că o parte semnificativă a populației ar putea fi expusă unui risc crescut de boli cardiovasculare din cauza sănătății lor intestinale”, a menționat ea.
Autorii studiului au subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a explora relația de cauzalitate dintre constipație și MACE și pentru a identifica căile biologice specifice implicate. Unul dintre aceste mecanisme poate fi prin intermediul unui „intestin permeabil”. Echipa recrutează participanți pentru a valida această ipoteză.
Noua cercetare pune la îndoială cunoștințele tradiționale referitoare la factorii de risc cardiovascular și subliniază importanța sănătății intestinale în prevenirea și gestionarea bolilor de inimă.
Publicitate și alte recomandări video