anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Consultaţii gratuite la Iaşi pentru depistarea cancerului de piele

GALERIE
alunita
 • alunita
- +

Cu ocazia Zilelor Protecţiei Solare, medicii dermatologi oferă până la finalul lunii iunie consultaţii gratuite. Numărul celor care vin să fie văzuţi de un specialist s-a triplat.

În sezonul cald, expunerea la soare este inevitabilă, chiar şi pentru cei care nu-şi doresc un bronz perfect. Oricâtă bucurie ar aduce temperaturile ridicate şi renunţarea la hainele groase, trebuie să ţinem cont de riscurile pe care le presupune expunerea excesivă la soare. Cele mai mari sunt legate de piele şi de sistemul cardio-vascular. În ultimii ani, incidenţa cancerului de piele a crescut, de aceea trebuie să ne protejăm defectele cutanate de razele soarelui. Aluniţele, aşa cum sunt numite în popor, pot duce la complicaţii severe, atunci când nu sunt îngrijite corespunzător. Pentru evitarea apariţiei unor probleme de sănătate, medicii dermatologi oferă până la sfârşitul lunii iunie consultaţii gratuite, cu ocazia Zilelor Protecţiei Solare.

„Plănuiesc să mă duc la mare“

De la începutul acestei luni, numărul persoanelor care s-au prezentat la cabinetele dermatologice s-a triplat. Ieşenii nu se îngrijesc mai mult de sănătatea lor acum, ci profită de consultaţiile gratuite pe care le pot primi, cu ocazia Zilelor Protecţiei Solare. Deşi prezentarea la medicul specialist este o obligaţie pe care trebuie să o aibă toţi oamenii, medicii recunosc că mulţi ieşeni trebuie împinşi de la spate pentru a-şi purta de grijă. „De obicei, la cabinet am câte un pacient, maximum doi pe zi. Acum, de când a demarat campania, zilnic vin câte cinci sau şase. O astfel de mobilitate a pacienţilor este bună, mai ales că a venit sezonul cald şi trebuie să ştim cum să ne protejăm defectele cutanate de soare. Acest lucru ar trebui să se întâmple însă mereu, nu doar atunci când există o campanie. Oamenii trebuie să se îngrijească permanent de pielea lor şi să nu aibă nevoie de motive pentru a veni la consultaţii“, a declarat dr. Corneliu Dobre, medic primar în cadrul Clincii de Dermatologie din Tătăraşi. La clinică s-au prezentat oameni de toate vârstele, de la 16 la 70 de ani. Aceştia aveau tot felul de defecte cutanate, dar medicii nu au constatat niciun caz grav până acum. „Am venit la spital pentru că am o aluniţă mare pe mâna stângă. Plănuiesc să mă duc la mare vara aceasta şi o voi expune la soare, de aceea aş vrea să ştiu care sunt riscurile şi ce trebuie să fac pentru a evita complicaţiile“, a afirmat Mihaela, o studentă în vârstă de 26 de ani, prezentă la Clinica de Dermatologie. Deşi tinerii par a înţelege riscurile pe care le presupune expunerea defectelor cutanate la soare, mulţi dintre ei stau îndelung la plajă deşi au aluniţe pe corp.

„Niciun defect nu trebuie expus la soare“

„Niciun defect nu trebuie expus la soare. În cazul în care acest lucru se întâmplă, trebuie folosită o cremă protectoare, cu care pielea să fie reîmprospătată la fiecare oră. Orice expunere la soare este negativă, iar cei care au aluniţe trebuie să stea minimum posibil, atunci când nu pot evita de tot razele soarelui“, a adăugat dr. Dobre. Potrivit acestuia, cel mai mare risc este cel de melanom malign. „Orice leziune poate conţine celule cu potenţial malign, inclusiv pielea aparent sănătoasă. Melanomul malign este cel mai sever cancer de piele şi este cauzat cel mai adesea tocmai de expunerile la soare. El apare ca o aluniţă a cărei dimensiuni se extind rapid“, a precizat dermatologul Corneliu Dobre. Medicii îi atenţionează şi-i sfătuiesc pe cei care au leziuni cutanate suspecte, asimetrice, neregulate şi dantelate, neomogene, mai mari de 5 mm, şi care evoluează în mărime, culoare sau grosime să se prezinte la un cabinet pentru consultaţie. Doar aşa, ieşenii vor fi siguri dacă defectele pe care le au sunt maligne sau benigne. „Dacă se constată că există riscuri, atunci se recomandă ca leziunea să fie excizată“, a precizat dr. Dobre.

Unde ne programăm la consultaţii gratuite în Iaşi?

Anul trecut, 468 de persoane se aflau în evidenţa Institutului de Oncologie (IRO) cu tumori de piele, 71 dintre acestea fiind cazuri noi, diagnosticate în 2012. „Din totalul de 468 de pacienţi, 214 erau de sex feminin, iar restul de sex masculin. De asemenea, 283 erau din mediul urban şi 185 din mediul rural“, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.

Potrivit acesteia, de la începutul acestui an au ajuns la spital cu tumori de piele 18 cazuri noi, majoritatea din mediul urban şi de sex masculin. Toţi cei care vor să afle părerea unui specialist cu privire la aluniţele de pe piele o pot face gratuit până la finele lunii, cu ocazia campaniei Zilele Protecţiei Solare.

Ieşenii interesaţi se pot programa pentru consultaţii la mai multe centre medicale din oraş, precum Roderma, Arcadia, Dermalux, Spitalul CFR, Dermaplus, Promedica, Clinica de Dermatologie din Tătăraşi.

Lista completă a unităţilor unde se pot face aceste consultaţii gratuite şi date suplimentare pot fi găsite la următoarea adresă: www. protectiasolara.ro/programeaza-te/iasi/.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.