Consultul de medicină internă, evaluare amplă a stării de sănătate (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Consultul de medicină internă, evaluare amplă a stării de sănătate (P)

GALERIE
bostina
  • bostina
- +

Consultul de medicină internă asigură o evaluare amplă pe aparate și sisteme și decelează problemele în ansamblu, stabilind o ordine a priorităților. Sunt multe situațiile în care un simptom este prezent în cadrul mai multor afecțiuni și interpretarea greșită a acestuia poate duce la temporizarea nedorită a diagnosticului și tratamentului adecvat.

Prezența grețurilor și vărsăturilor nu semnifică neapărat o afecțiune de ordin digestiv, aceste manifestări putând să apară și în afectarea coronariană (infarctul de miocard). În timp ce în prima situație consultul trebuie efectuat de către un gastroenterolog, în a doua consultul se efectuează de către cardiolog, iar tratamentul este complet diferit.

Apariția bruscă a unui edem de membru inferior („umflarea unui picior”) poate avea în spate un proces infecțios sau o problemă circulatorie pe care o gestionează de regulă chirurgul cardiovascular.

Frecventele dureri lombare pot fi în atenția urologului (colica renală), ginecologului (dureri iradiate din regiunea pelvină), reumatologului (patologia coloanei vertebrale), gastroenterologului (afecțiunile duodenului).

Medicul internist, după o discuție amănunțită și consult clinic va orienta pacientul cât mai precoce posibil către explorări mai punctuale. În secolul 21 este aproape de neconceput stabilirea unui diagnostic de precizie fără implicarea serviciilor de imagistică (radiografii, explorări tomografice, de rezonanță magnetică nucleară, coronarografice, endoscopice).

Multe afecțiuni  pot fi profilactizate, iar altele, odată declanșate, pot fi menținute staționare perioade lungi de timp prin controale periodice. Diabetul zaharat tip 2, de exemplu este asimptomatic mulți ani de la debut. În acest interval însă, sunt atacate „în tăcere” rinichii, ochii, inima, vasele și nervii. De multe, ori pacientul vine în stadiul complicațiilor cronice deja constituite sau cu prilejul unui episod major de decompensare (în comă diabetică).

La fel, dislipidemiile nu sunt percepute de către pacient, însă după câțiva ani de evoluție pot căpăta expresii dramatice: evenimente cardiovasculare sau neurologice, nu de puține ori profund invalidante sau chiar mortale.

Și aceste exemple pot continua, întărind necesitatea efectuării consulturilor de screening periodic pe aparate și sisteme.

Asumați-vă deci decizia responsabilă de a vizita cel puțin anual medicul internist și de a urma indicațiile de adresare spre alte specialități potrivite, recomandate de către acesta. Astfel, puteți fi siguri că ați făcut un pas important pentru sănătate.

Pentru programarea unei consultații de medicină internă, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Oana Mihalache Boștină, medic primar Medicină Internă și medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.