Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Consultul proctologic (II)

De ce este important consultul de specialitate în boala hemoroidală?

GALERIE
dr_gabriela_canschipolipi_colonici
  • dr_gabriela_canschi
  • polipi_colonici
- +

Aşa cum precizam în articolul anterior, un număr important de pacienti se confruntă de-a lungul vieţii cu probleme în sfera proctologică ( hemoroizi, fisuri, fistule etc.) dar, doar o parte dintre ei se adresează medicului. Consultaţia proctologică are un rol esenţial din mai multe puncte de vedere, în primul rând pentru un diagnostic corect.

Simptomele acestei boli se întâlnesc adesea și în alte afecţiuni din sfera proctologică cum ar fi: fisurile sau fistulele anale, abcesul perianal, condiloamele anale dar, cel mai grav, se pot suprapune peste afecţiuni oncologice, cancerul anal sau rectal fiind diagnosticat până la 20% din pacienții care se prezintă cu acuze hemoroidale.

Fiecare dintre aceste afecţiuni are un tratament medical sau chirurgical bine documentat şi adaptat patologiei existente. Alteori simptomele cu care se prezintă pacientul reprezintă doar vârful icebergului, examinarea pacientului ridicând unele suspiciuni ce necesită explorări suplimentare care pot depista afecţiuni severe care impun tratamente specifice: boala Crohn, colita ulcerativă, colita de iradiere, diverticuloza, polipii anali sau intestinali, etc.

Al doilea motiv important este managementul corect al bolii în funcţie de stadiul evolutiv, de la măsuri dietetice la tratament medicamentos local şi/sau sistemic şi, nu în ultimul rând tratament chirurgical mai mult sau mai puţin invaziv.

Deloc de neglijat este consilierea pacientului în ceea ce priveşte modificarea factorilor de risc asupra cărora poate interveni astfel încât să prevină apariția altor episoade de agravare sau avansarea în stadiu a bolii hemoroidale.

Examinarea obiectivă este cel puţin la fel de importantă ca și comunicarea verbală. Aceasta este principala reticenţă a pacienților, cei mai pudici dintre ei găsind extrem de dificila depășirea barierelor propriei intimități.

Dar, ținând cont de regăsirea simptomelor similare în mai multe patologii, examenul clinic efectuat de un specialist cu experiență în domeniu poate decela aspecte greu de identificat dintr-un interviu chiar foarte bine condus.

Deși trăim o perioada caracterizată de o avalanşă de informaţii ușor accesibile pe internet, nu trebuie să neglijăm rolul specialistului, singurul care, în baza pregătirii sale profesionale şi a experienței personale, poate corobora simptomele subiective ale pacientului cu semnele obiective obţinute la examenul clinic şi cu eventualele rezultate ale explorarilor paraclinice care vor conduce la un diagnostic corect şi ulterior la un tratament eficient.

Dr. Gabriela CANSCHI

Medic primar chirurgie generală

Spitalul Clinic CF Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri