Consumatorii auto: cum afectează bateria și cum putem extinde durata ei de viață (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 17.10.2021

Consumatorii auto: cum afectează bateria și cum putem extinde durata ei de viață (P)

GALERIE
consumatorii-auto
  • consumatorii-auto
- +

Articolul de azi este despre dispozitivele și accesoriile pe care mulți dintre noi le atașăm autovehiculelor pe care le conducem, fără a ne da seama de impactul pe care acestea le au asupra bateriei.

Bateria auto este una din cele mai importante piese ale unei mașini, care asigură funcționarea și deplasarea acesteia.

Bateria este încărcată electric de către un generator sau alternator, iar rolul acesteia este de a alimenta consumatorii electrici. Media de funcționare a unei baterii auto este de 3-4 ani, dar aceasta poate fi prelungită până la 6-7 ani, dacă ești atent la anumite aspecte, pe care le vom prezenta în acest articol.

Principalii factori care influențează durata de viață a bateriei auto sunt următorii:

Neatenția este cel mai des motiv pentru care bateria se descarcă în timpul nopții. Cu siguranță ni se întâmplă fiecăruia dintre noi să uităm farurile pornite sau unele lumini interioare, care consumă bateria în timpul nopții și nu permite generatorului să efectueze ciclul de încărcare. Portbagajul uitat deschis este, de asemenea, un factor care generează consumul de emergie electrică al bateriei și împiedică pornirea.

Încărcarea defectuasă presupune apariția unor probleme ale sistemului de alimentare cu energie electrică, care pot genera oprirea autovehiculului în timpul mersului.

Alternatorul este piesa care menține energia electrică din baterie. În majoritatea cazurilor, piesa care se strica este dioda alternatorului. Acest lucru poate provoca supraîncrăcarea circuitului, chiar dacă mașina este oprită și va împiedica pornirea autovehiculului.

Consumul parazitar presupune o serie componente care continuă să funcționeze chiar și după ce motorul mașinii este oprit și cheia este scoasă din contact. Există două tipuri de consumuri parazitare: normale, în cadrul cărora bateria oferă energie electrică sufiecientă, de exemplu: radioul, ceasul, alarma etc, și anormale, precum siguranțele și cablurile defecte sau instalația slabă. Cosumul parazitar care depășește limita normală epuizează bateria și împiedică pornirea autovehiculului.

Vechimea bateriei influențează, de asemenea, capacitatea acesteia de alimentare cu energie. Dacă bateria este veche și uzată, mașina va avea probleme la pornire, în mod constant. În acest caz, singura soluție este schimbarea bateriei. Așa cum am spus, media de viață a bateriei auto este de 3-4 ani, iar o baterie neîntreținută corespunzător, poate muri în mod regulat.

Drumurile scurte, făcute în mod constant, afectează bateria înainte de timp.  Alternatorul se strică atunci când încărcările nu sunt complet efectuate, iar opririle succesive afectează pe termen lung durata de viață a bateriei auto.

Cablurile corodate sau slăbite întrerup ciclul de încărcare al bateriei în timpul mersului și fac dificilă pornirea motorului, deoarece nu pot transfera curentul electric. Așadar, verifică starea acestora la intervale regulate de timp, pentru a evita defectarea anticipată a bateriei.

În concluzie, bateria este, pe lângă motor, piesa care asigură funcționarea autovehiculului. Pentru prelungirea duratei de viață a acestuia, îți recomandăm să respecți sfaturile și recomandările prezentate mai sus. Mai ales dacă ai o mașină second hand și nu i-ai schimbat încă bateria.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Drum bun, cale bătută

Nicolae GRECU

Drum bun, cale bătută

Dacă Mirel Rădoi nu poate fi întors la echipa naţională pentru probabilele meciuri de baraj, FRF poartă o mare parte de vină.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

Câteva notiţe la final de pelerinaj

pr. Constantin STURZU

Câteva notiţe la final de pelerinaj

Într-un context atât de dificil pentru ţară, era firesc să întâmpine extrem de multe provocări şi gazdele pelerinilor Sfintei Cuvioase Parascheva.

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Sfântul Augustin (354-430) arăta că într-o societate există laolaltă, însă fără amestecare, o cetate terestră, imperfectă şi coruptă, şi o Cetate Celestă, superioară din toate punctele de vedere. Cetăţeanul trebuie să se supună rigorilor autorităţii laice până acolo unde moralitatea creştină a acestuia este încălcată. 

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Artificii

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.