anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Consumatorii auto: cum afectează bateria și cum putem extinde durata ei de viață (P)

GALERIE
consumatorii-auto
 • consumatorii-auto
- +

Articolul de azi este despre dispozitivele și accesoriile pe care mulți dintre noi le atașăm autovehiculelor pe care le conducem, fără a ne da seama de impactul pe care acestea le au asupra bateriei.

Bateria auto este una din cele mai importante piese ale unei mașini, care asigură funcționarea și deplasarea acesteia.

Bateria este încărcată electric de către un generator sau alternator, iar rolul acesteia este de a alimenta consumatorii electrici. Media de funcționare a unei baterii auto este de 3-4 ani, dar aceasta poate fi prelungită până la 6-7 ani, dacă ești atent la anumite aspecte, pe care le vom prezenta în acest articol.

Principalii factori care influențează durata de viață a bateriei auto sunt următorii:

Neatenția este cel mai des motiv pentru care bateria se descarcă în timpul nopții. Cu siguranță ni se întâmplă fiecăruia dintre noi să uităm farurile pornite sau unele lumini interioare, care consumă bateria în timpul nopții și nu permite generatorului să efectueze ciclul de încărcare. Portbagajul uitat deschis este, de asemenea, un factor care generează consumul de emergie electrică al bateriei și împiedică pornirea.

Încărcarea defectuasă presupune apariția unor probleme ale sistemului de alimentare cu energie electrică, care pot genera oprirea autovehiculului în timpul mersului.

Alternatorul este piesa care menține energia electrică din baterie. În majoritatea cazurilor, piesa care se strica este dioda alternatorului. Acest lucru poate provoca supraîncrăcarea circuitului, chiar dacă mașina este oprită și va împiedica pornirea autovehiculului.

Consumul parazitar presupune o serie componente care continuă să funcționeze chiar și după ce motorul mașinii este oprit și cheia este scoasă din contact. Există două tipuri de consumuri parazitare: normale, în cadrul cărora bateria oferă energie electrică sufiecientă, de exemplu: radioul, ceasul, alarma etc, și anormale, precum siguranțele și cablurile defecte sau instalația slabă. Cosumul parazitar care depășește limita normală epuizează bateria și împiedică pornirea autovehiculului.

Vechimea bateriei influențează, de asemenea, capacitatea acesteia de alimentare cu energie. Dacă bateria este veche și uzată, mașina va avea probleme la pornire, în mod constant. În acest caz, singura soluție este schimbarea bateriei. Așa cum am spus, media de viață a bateriei auto este de 3-4 ani, iar o baterie neîntreținută corespunzător, poate muri în mod regulat.

Drumurile scurte, făcute în mod constant, afectează bateria înainte de timp.  Alternatorul se strică atunci când încărcările nu sunt complet efectuate, iar opririle succesive afectează pe termen lung durata de viață a bateriei auto.

Cablurile corodate sau slăbite întrerup ciclul de încărcare al bateriei în timpul mersului și fac dificilă pornirea motorului, deoarece nu pot transfera curentul electric. Așadar, verifică starea acestora la intervale regulate de timp, pentru a evita defectarea anticipată a bateriei.

În concluzie, bateria este, pe lângă motor, piesa care asigură funcționarea autovehiculului. Pentru prelungirea duratei de viață a acestuia, îți recomandăm să respecți sfaturile și recomandările prezentate mai sus. Mai ales dacă ai o mașină second hand și nu i-ai schimbat încă bateria.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Nichita DANILOV

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Dacă ar trebui să folosesc o imagine parabolică pentru percepţia muzicii sale, atunci, forţând un pic accentele, aş spune că la auzul uverturilor şi simfoniilor sale până şi pietrele de pe caldarâm se trezesc din amorţire şi încep să danseze transformându-se când în nişte clape de pian, când în nişte imense clape de armonică.

Nevoia de noroc

Michael ASTNER

Nevoia de noroc

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Pornind de la constatarea că limba nu este un bloc unitar şi omogen, ci un conglomerat de varietăţi, autorul analizează funcţia limbii în configurarea identităţii naţionale.

pulspulspuls

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Ca o mică explicaţiune despre una sau alta din cele întâmplate în politichia locală, haideţi să opinăm pe astăzi despre o ciudăţenie remarcată de unii observatori ieşeni mai atenţi din fire. 

Caricatura zilei

Putkirnson

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X