anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

„Socola“: Unul din 5 pacienţi e alcoholic

Consumatorii cronici de alcool aglomerează Institutul de Psihiatrie

GALERIE
alcoolici
 • alcoolici
- +

O statistică îngrijorătoare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că un român consumă în medie anual 13,7 litri de alcool, ceea ce situează ţara noastră pe locul cinci în Europa la alcoolism. Statistica a fost realizată pe baza datelor oficiale referitoare la consumul total de alcool pur per locuitor, pentru persoane care au vârsta de cel puţin 15 ani. Medicii însă atrag atenţia că, în afara datelor oficiale, există şi alcoolul neaccizat, produs de oameni în propria curte.

La Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi, aproximativ 20% din internările lunare sunt pentru consumatorii cronici de alcool. Anul trecut, în 2016, au fost internaţi din această cauză 1.250 de pacienţi, iar în luna mai din 900 de internări, 170 au fost pentru consum de alcool. De exemplu, doar săptămâna trecută în Clinica I bărbaţi, din cei 35 de pacienţi, 12 erau internaţi din această cauză, medicii psihiatri susţinând că numărul lor este destul de mare pentru această pe­rioadă, perioada cea mai aglo­merată fiind de obicei în preajma sărbătorilor de Paşte, Crăciun sau în perioada cu zile libere. „Ajung la spital după ce încep să consume alcool din anumite motive, fie o depresie, fie observă că dacă beau un pahar de vin devin mai euforici şi uită de necazuri. Dar asta devine o obisnuinţă şi încep să consume alcool zi de zi. Mulţi dintre ei, atunci când ajung aici, delirează, ţipă, devin agresivi, fiind nevoie de multe ori să fie imobilizaţi“, a explicat dr. Virgil Simionescu, medic primar psihiatru în Clinica I bărbaţi. Majoritatea ajung la „Socola“ în zilele de sâmbătă şi duminică, aduşi de organele de poliţie, după ce au deranjat ordinea publică, au stârnit scandal sau au creat diverse distrugeri. În funcţie de starea în care se prezintă, sunt repartizaţi pe secţii, dacă sunt agitaţi sau confuzi ajung în sistem izolat, iar după ce starea le permite sunt transferaţi în regim deschis pentru restul zilelor de spitalizare.

Spitalul cheltuie, în medie, 2.000 de lei pentru o internare a unui alcoolic
 
Medicii mai precizează şi că sunt foarte mari şi costurile pentru tratamentul unui astfel de pacient. Pentru cele 12-14 zile de spitalizare, sunt necesari în medie 2.000 de lei, în unele cazuri tratamentul fiind de 1.600 de lei sau chiar şi de 2.900 de lei. Aici se calculează şi în funcţie de me­dicaţia necesară, pentru că există cazuri în care pacientul suferă în acelaşi timp şi de afecţiuni psihice. „Toate aceste costuri sunt suportate de către spital, dacă socotim, aceşti bani ar putea fi folosiţi în alte scopuri. Însă şi acesta este un viciu, o boală care trebuie tratată cu maximă res­pon­sabilitate pentru că bolnavii pot produce anumite neplăceri în societate, violenţe, furturi, dis­trugeri. Dacă ei sunt stigmatizaţi în societate, medicul trebuie îi trateze ca nişte oameni care au o problemă şi care au nevoie de ajutor. Cea mai importantă este voinţa proprie de a scăpa de acest viciu“, a precizat dr. Ga­briel Oprişanu, managerul In­stitutului de Psihiatrie.
 
Reprezentanţii unităţii me­dicale mai spun că dacă cei care au acest viciu sau familia lor ar conştientiza mai repede această problemă şi ar solicita un consult, ar fi mai mari şansele pentru o recuperare completă. În tratamentul unui alcoolic contează şi abordarea familială, fiind şi principala motivaţie pe care acesta o are atunci când hotărăşte să renunţe. „După perioada de internare sunt incluşi în programele de post-cură, unde urmează o altă schemă de tratament pentru a putea să renunţe complet la viciu. Dacă ei sau familia s-ar adresa şi ar conştientiza din timp că au o problemă şi ar consulta un psiholog, ar avea o şansă să scadă numărul alcoolicilor. Însă faptul că sunt stigmatizaţi în societate nu face decât să creeze o buclă negativă, lumea îi priveşte cu un ochi critic, ei beau de supărare şi astfel se creează un ciclu nefericit în viaţa lor“, a completat managerul unităţii medicale. Există şi cazuri în care alcoolicii ajung singuri la dezalcoolizare, deoarece încep să aibă probleme la serviciu sau să aibă probleme de sănătate pe care nu le mai pot gestiona.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.