anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.10.2020

„Socola“: Unul din 5 pacienţi e alcoholic

Consumatorii cronici de alcool aglomerează Institutul de Psihiatrie

GALERIE
alcoolici
  • alcoolici
- +

O statistică îngrijorătoare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că un român consumă în medie anual 13,7 litri de alcool, ceea ce situează ţara noastră pe locul cinci în Europa la alcoolism. Statistica a fost realizată pe baza datelor oficiale referitoare la consumul total de alcool pur per locuitor, pentru persoane care au vârsta de cel puţin 15 ani. Medicii însă atrag atenţia că, în afara datelor oficiale, există şi alcoolul neaccizat, produs de oameni în propria curte.

La Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi, aproximativ 20% din internările lunare sunt pentru consumatorii cronici de alcool. Anul trecut, în 2016, au fost internaţi din această cauză 1.250 de pacienţi, iar în luna mai din 900 de internări, 170 au fost pentru consum de alcool. De exemplu, doar săptămâna trecută în Clinica I bărbaţi, din cei 35 de pacienţi, 12 erau internaţi din această cauză, medicii psihiatri susţinând că numărul lor este destul de mare pentru această pe­rioadă, perioada cea mai aglo­merată fiind de obicei în preajma sărbătorilor de Paşte, Crăciun sau în perioada cu zile libere. „Ajung la spital după ce încep să consume alcool din anumite motive, fie o depresie, fie observă că dacă beau un pahar de vin devin mai euforici şi uită de necazuri. Dar asta devine o obisnuinţă şi încep să consume alcool zi de zi. Mulţi dintre ei, atunci când ajung aici, delirează, ţipă, devin agresivi, fiind nevoie de multe ori să fie imobilizaţi“, a explicat dr. Virgil Simionescu, medic primar psihiatru în Clinica I bărbaţi. Majoritatea ajung la „Socola“ în zilele de sâmbătă şi duminică, aduşi de organele de poliţie, după ce au deranjat ordinea publică, au stârnit scandal sau au creat diverse distrugeri. În funcţie de starea în care se prezintă, sunt repartizaţi pe secţii, dacă sunt agitaţi sau confuzi ajung în sistem izolat, iar după ce starea le permite sunt transferaţi în regim deschis pentru restul zilelor de spitalizare.

Spitalul cheltuie, în medie, 2.000 de lei pentru o internare a unui alcoolic
 
Medicii mai precizează şi că sunt foarte mari şi costurile pentru tratamentul unui astfel de pacient. Pentru cele 12-14 zile de spitalizare, sunt necesari în medie 2.000 de lei, în unele cazuri tratamentul fiind de 1.600 de lei sau chiar şi de 2.900 de lei. Aici se calculează şi în funcţie de me­dicaţia necesară, pentru că există cazuri în care pacientul suferă în acelaşi timp şi de afecţiuni psihice. „Toate aceste costuri sunt suportate de către spital, dacă socotim, aceşti bani ar putea fi folosiţi în alte scopuri. Însă şi acesta este un viciu, o boală care trebuie tratată cu maximă res­pon­sabilitate pentru că bolnavii pot produce anumite neplăceri în societate, violenţe, furturi, dis­trugeri. Dacă ei sunt stigmatizaţi în societate, medicul trebuie îi trateze ca nişte oameni care au o problemă şi care au nevoie de ajutor. Cea mai importantă este voinţa proprie de a scăpa de acest viciu“, a precizat dr. Ga­briel Oprişanu, managerul In­stitutului de Psihiatrie.
 
Reprezentanţii unităţii me­dicale mai spun că dacă cei care au acest viciu sau familia lor ar conştientiza mai repede această problemă şi ar solicita un consult, ar fi mai mari şansele pentru o recuperare completă. În tratamentul unui alcoolic contează şi abordarea familială, fiind şi principala motivaţie pe care acesta o are atunci când hotărăşte să renunţe. „După perioada de internare sunt incluşi în programele de post-cură, unde urmează o altă schemă de tratament pentru a putea să renunţe complet la viciu. Dacă ei sau familia s-ar adresa şi ar conştientiza din timp că au o problemă şi ar consulta un psiholog, ar avea o şansă să scadă numărul alcoolicilor. Însă faptul că sunt stigmatizaţi în societate nu face decât să creeze o buclă negativă, lumea îi priveşte cu un ochi critic, ei beau de supărare şi astfel se creează un ciclu nefericit în viaţa lor“, a completat managerul unităţii medicale. Există şi cazuri în care alcoolicii ajung singuri la dezalcoolizare, deoarece încep să aibă probleme la serviciu sau să aibă probleme de sănătate pe care nu le mai pot gestiona.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

Lucian DÎRDALA

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

A sosit, poate, momentul ca liderii UE să caute o personalitate din afara clasei politice: există, în Vest şi în Est, oameni de cultură care reflectează asupra unităţii Europei şi care, dacă ar fi bine completaţi de politicieni şi specialişti, ar putea insufla mai multă energie civică acestui forum ce se doreşte a fi şi un exerciţiu de democraţie participativă.

Filmuletul zilei

opinii

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

Ce va urma

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ce va urma

Ce se va întâmpla cu strada mea, numită oficial a Bisericii, dar pe care tomeştenii nu o numesc nicicum? Nu ştiu cum se numeşte strada mai sus, dar pe această şosea se ajunge la Păun şi de aici se intră în drumul Iaşilor care vine dinspre sud. 

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

pulspulspuls

Să râdem cu Peni Hill

Să râdem cu Peni Hill

Tare ridicol mai e şi Peni Hill ăsta, băi frate... Deci, fiţi atenţi aicea: după ce s-a testat şi a aflat că are Covid, omul s-a retras la izolare în vila copilului, şi, din câte ne spun sursele noastre, zice-se că omul s-a c*%$& pe el de frică, nu alta, tremurând ca varga lângă ăla micu’ de acasă. 

Caricatura zilei

Arheologi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.