Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Consumi produse "light" din comert? Iata ce boli crunte iti dau tarcoale

GALERIE
gumele de mestecat, sucurile
  • gumele de mestecat, sucurile
- +

Deserturile, gumele de mestecat, sucurile, cafeaua instant, îngheţata, bomboanele, iaurturile, aproape toate produsele dietetice, “light” sau “sugar free” nu sunt nicidecum o alegere sănătoasă. Cercetătorii avertizează că îndulcitorii artificiali folosiţi pentru a înlocui zahărul sunt de fapt de sute de ori mai dulci decât acesta şi produc numeroase probleme de sănătate:

Obezitate
Principalele ingrediente ale aspartamului, fenilalanina şi acidul aspartic, stimulează eliberarea de insulină şi leptina, hormoni care îndeamnă corpul să stocheze grăsimile. În plus, pentru că nevoile de zaharuri nu sunt satisfăcute, îţi va fi poftă de dulciuri, iar consumul acestora îţi va influenţa greutatea corporală.

Cancer la creier
Legătura dintre aspartam şi cancer continuă să fie controversată. În timp ce unii oameni susţin că nu ar avea nimic de a face unul cu altul, au existat de-a lungul timpului numeroase dovezi susţinătoare.

Un exemplu ar fi situaţia din anul 1984 din America, atunci când a fost aprobată utilizarea aspartamului pentru sucurile dietetice: consumul a fost uriaş, iar un an mai târziu, incidenţa cancerului la creier a fost mai mare ca niciodată şi a continuat să se menţină ridicată şi în anii următori.

Aspartamul este cel mai periculos îndulcitor artificial din prezent, de 180 de ori mai dulce decât zahărul, prezent în peste 6000 de produse alimentare. La nivel global, peste 250 de milioane de oameni îl consumă, în peste 100 de ţări.

Sindrom metabolic

După folosirea îndelungată a îndulcitorilor, una dintre principalele probleme de sănătate care apare este sindromul metabolic. Sindromul metabolic denumit şi Sindromul X sau ,,Ucigaşul tăcut” este o tulburare a metabolismului definită prin asocierea dintre scăderea toleranţei la glucoză, creşterea trigliceridelor plasmatice , scăderea HDL colesterolului şi hipertensiunea arterială, această alăturare având la bază insulino-rezistenţă şi hiperinsulinism compensator.

Principalul pericol al sindromului metabolic sunt bolile cariovasculare, persoanele afectate având un risc de 4 ori mai mare de a suferi un accident cardiovascular. Acumularea colesterolului de-a lungul arterelor favorizează formarea plăcilor de aterom şi a leziunilor.

Diabet de tip 2

Consumul de îndulcitori artificiali care conţin sucraloză măreşte nivelul de zahăr şi prin urmare creşte cantitatea de insulină pe care corpul o produce. Aceasta ar putea fi o cauză a diabetului, mai ales a celui de tip 2, susţine Yanina Pepino, asistent universitar la facultatea de medicină Washington din St. Louis (SUA).

Cu ce îi putem înlocui

Miere de albine: are un indice glicemic mediu şi este o alternativă excelentă la îndulcitorii artificiali.

Siropul de arţar: conţine mangan şi zinc, are puţine calorii şi este o alternativă sănătoasă la zahăr şi îndulcitorii artificiali.

Nectar de agave: din ce în ce mai multă lume începe să consume nectar de agave în loc de zahăr sau îndulcitori artificiali. Acest nectar conţine vitaminele B, C, D şi mineralele seleniu şi crom, printre altele.doctorulzilei.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri