Cât de mult va contribui autostrada A7 la dezvoltarea Moldovei? O analiză care pune toate argumentele pe masă
Periodic, într-un fel de jurnal de santier, ni se arata, filmate cu drone, atacarea „&ic (...)
citeste totduminica, 05.02.2023
Maria Grigore, Iași: „Fiica mea, în vârstă de 33 de ani, are probleme cu tenul de foarte mulți ani. Când era mai mică, am pus acest lucru pe seama vârstei. Acum, însă, lucrurile par din ce în ce mai complicate: i se înroșesc foarte tare obrajii, pielea pare îngroșată în acea zonă, și îi apar, uneori, și coșuri. Din acest motiv este foarte retrasă, nu are prieteni și nu iese aproape deloc din casă, în afara serviciului. A fost, în urmă cu ceva timp la medic și i s-a spus că are rozacee. I-a dat, atunci, un tratament, dar nu a ajutat-o prea mult. Mi-aș dori să știu mai multe lucruri despre această boală și dacă poate face un tratament, astfel încât să atenueze efectele acestea neplăcute“.
Dr. Corneliu Dobre, medic primar dermatolog, Clinica de dermatologie, Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon“:
„Rozaceea“ este o afecțiune dermatologică inflamatorie, cronică care se manifestă prin înroșirea pielii (eritem), prin dilatarea vaselor de sânge, care devin vizibile, prin erupții de coșuri mici și papule, și, în cazuri mai severe, prin creșterea în volum a nasului (rinofimă). Leziunile se pot observa mai frecvent pe zona centrală a feței dar, de multe ori, cuprind întreaga față. În cazuri rare, ochii sau scalpul pot fi, de asemenea, afectate. Tocmai de aceea, boala - care afectează preponderent persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani - reprezintă un motiv de disconfort pentru pacienți.
Din păcate, nu se cunoaște exact ce cauzează această afecțiune, dar un rol important îl joacă genele - poate fi moștenit din familie - și expunerea la mediu.
Cert este că alimentele picante, alcoolul sau băuturile fierbinți pot declanșa erupțiile faciale și pot determina recrudescența bolii.
Alți factori declanșatori ai episoadelor inflamatorii din rozacee, includ lumina soarelui, lipsa protecției solare, stresul, expunerea la temperaturi reci sau calde, vântul, exercițiile fizice, produsele cosmetice, băile calde și chiar unele medicamente (de exemplu, corticosteroizi sau doze mari de vitamina B6 și B12).
În funcție de localizare sau manifestările predominante, rozaceea poate fi: eritemato - telangiectazică, caracterizată predominant de înroșirea feței (eritem) și dilatarea vaselor mici de sânge care devin vizibile sub piele; papulo - pustuloasă caracterizată prin prezența de papule și pustule (coșuri cu puroi) la nivelul feței și cea fimatoasă care se manifestă prin depunerea de colagen în țesuturi, creșterea în volum a nasului (rinofimă) și îngroșarea obrajilor.
De asemenea, în funcție de localizarea simptomelor inflamatorii, putem vorbi de rozaceea feței și scalpului și rozaceea oculară.
Atunci când rozaceea afectează doar fața, evoluția ei este progresivă, pe perioada a patru faze. În faza inițială, pre-rozacee, tegumentul care acoperă obrajii și nasul devine roșu, pentru perioade mai lungi de timp decât în mod normal, și pacientul poate avea senzatie de usturime. Faza 2, faza vasculară, se caracterizează printr-o piele roșie și tumefiată, cu capilare de sânge mici dilatate, vizibile prin transparența pielii (telangiectazie). Cea de a treia fază, cea inflamatorie, se manifestă prin erupții de pustule (coșuri) mici, unele cu conținut exudativ (puroi), mai ales, în zona centrală a feței.
În sfârșit, faza 4, avansată, se caracterizează prin hiperplazia (îngroșarea) țesutului obrajilor și nasului cauzată de inflamația țesuturilor, depunerea de colagen și hiperplazia glandelor sebacee. Nasul se poate hipertrofia, adică se mărește în volum, pielea este îngroșată și roșie, iar aspectul său devine bulbos.
În ce privește rozaceea oculară, aceasta afectează ochii și se asociază frecvent rozaceei feței. Simptomele includ inflamația structurilor oftalmologice, a pleoapelor, conjunctivei, corneei, sclerei, irisului sau o combinație care provoacă înroșirea și edemul ochiului, senzația de prurit (mâncărime) sau de nisip în ochi și dificultăți de vedere.
Diagnosticul se bazează pe examenul clinic dermatologic și pe aspectul specific al afecțiunii, vârsta de debut și absența comedoanelor fiind cea care ajută la deosebirea rozaceei de acnee. În cazuri foarte rare se poate efectua biopsia de la nivelul tegumentului pentru diferențierea de alte afecțiuni.
Important este să nu se confunde rozacea sau orice altă suferință cu „eritroza facială constituțională“ întâlnită mai ales în nordul țării și care nu este o boală.
Din păcate, rozaceea nu se poate vindeca, dar se pot controla simptomele prin evitarea oricărui factor care crește fluxul sanguin la nivelul feței, inclusiv băuturile fierbinți, alcoolul, alimentele condimentate, băile sau dușurile fierbinți și frecarea feței. De asemenea, sunt de evitat loțiunile și produsele cosmetice care conțin alcool și parfumuri.
Tratamentul va fi strict individualizat, decizia luindu-se dupa excluderea altor tratamente sau produse cosmetice de orice fel. De multe ori, în prima linie este antibioticul/antiparazitarul metronidazol. O altă opțiune este acidul azelaic pentru coșurile inflamate ale rozaceei ușoare și moderate. Antiparazitarul topic cu ivermectină poate de asemenea fi eficient. Corticosteroizii aplicați pe piele tind să înrăutățească rozaceea și vor fi excluși.
Anumite antibiotice luate pe cale orală sunt administrate persoanelor care au multe pustule sau rozacee oculară. De obicei se utilizează doxiciclina, tetraciclina, azitromicina, minociclina sau eritromicina. Isotretinoina poate fi eficientă atunci când este administrată pe cale orală, dar, din cauza posibilelor reacții adverse severe, nu este utilizată decât dacă alte tratamente sunt ineficiente.
Există și tratamentul cu laser. Acesta distruge vasele de sânge dilatate care duc la apariția liniilor roșii (telangiectazii) și a petelor.
De obicei sunt necesare mai multe sesiuni, la interval de 6 până la 12 săptămâni. Pentru unele telangiectazii, se poate folosi în afara tratamentelor laser și microcoagularea soft.
Pentru rinofimă, se recomandă îndepărtarea excesului de țesut. Această interventie se face doar in centre specializate.
Prevenția apariției sau agravării rozaceei se face doar prin evitarea factorilor declanșatori ai inflamației (alcool, băuturi fierbinți, emoții puternice, stres, expunerea la temperaturi calde sau reci, la soare, vânt, băi calde). Un rol important îl are îngrijirea tenului evitind excesul de produse ce ar putea avea efect declanșator/alergenic, precum și aplicarea, în sezonul de vară cu UV intense, a cremelor de protecție solară“.
Cuvinte cheie: + alimente picante, băuturi fierbinţi, pielea feţei
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Netflix va folosi în programele sale vehicule electrice ale General Motors şi ale altor producători
Gigantul Nestle va continua să mărească preţurile produselor sale alimentare
Contrabandist ucrainean de 19 ani, oprit cu focuri de armă. Un Audi Q7 era plin de ţigări
Bibilotecile din Marea Britanie devin refugii pentru victimele crizei economice
Guvernul japonez va începe să restricţioneze exporturile în China de echipamente avansate
Mii de oameni au ieşit în stradă la Tel Aviv şi au manifestat împotriva lui Netanyahu
Fostul preşedinte Jair Bolsonaro s-a mutat în SUA: De la palatul prezidenţial la KFC
A murit Pervez Musharraf. Fostul preşedinte al Pakistanului avea 79 de ani
Trei copii din Ţibana, la un pas de moarte din cauza unei sobe montată greşit
Incendiile de vegetaţie au mistuit vieţile a 23 de persoane în ultima perioadă
Cea mai importantă grupare de traficanţi a fost destructurată. Drogurile ajungeau în ţară din Olanda
FOTO - Casă din Valea Adâncă, cuprinsă de un incendiu devastator
La multi ani Gheorghe Hagi! "Regele fotbalului românesc" împlineşte astăzi 58 de ani
Armata SUA a doborât balonul chinezesc care a survolat teritoriul ţării
VIDEO: Festivalul zăpezii din Sapporo, Japonia, revine cu sculpturi uriaşe în gheaţă şi zăpadă
Monica Niculescu a ratat calificarea în finala de dublu de la Lyon
Actorul Armie Hammer vorbeşte pentru prima dată despre acuzaţiile de viol
O profesoară a conceput un sistem elaborat pentru a ajuta şase elevi să trişeze la examene
Summit Ucraina - UE la Kiev, sub ameninţarea MIG-urilor ruseşti
(FOTO) Adolescent de 14 ani mort după ce un copac a căzut peste maşina în care se afla
Românul care a bătut clienţii unui bar cu o bară de fier regretă faptele
Freddy Versluys, miliardar belgian, vrea să trimită sute de tancuri în Ucraina
Roger Federer ar putea debuta în postura de consultant al BBC cu ocazia turneului de la Wimbledon
Radu Mihăiţă, un cunoscut luptător MMA, autorul mai multor jafuri în capitală
Un bărbat a supravieţuit miraculos după ce nu i s-a deschis paraşuta în timpul unui salt
Şofer prins la volan cu o alcoolemie uriaşă: 4.02 mg/l alcool pur în aerul expirat
Derby-ul de la Cluj, dintre CFR şi FCSB, va fi arbitrat de către Sebastian Colţescu
Daea: Vaca trece prin mari greutăţi, a devenit duşmanul planetei
Impact fatal între un autoturism condus de un bărbat de 74 de ani şi unul de o femeie de 44 de ani
Rafila: Eu nu înţeleg neapărat dorinţa sau ambiţia de a absolvi un doctorat
90 de secunde până la Apocalipsă și totuși nu ducem lipsă de vești bune!
Ministrul Sănătăţii îi critică pe medicii care primesc “atenţii” de la pacienţi: “E inacceptabil”
Primul caz confirmat de “Flurona” la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sfânta Maria
Pasagerii decedaţi din autocarul răsturnat în Slovenia nu erau din Iaşi
Secretar de stat: “Chirica trebuie să plătească 300 000 de euro!”
Un bărbat din Singapore a dat în judecată o femeie care voia să fie doar prieteni, nu iubită
Lovitură de teatru în cazul şoferului testat de poliţiştii de la Rutieră ca fiind drogat
Filmul "Gladiator 2", de Ridley Scott, va fi lansat la finalul lui 2024
Bărbat ademenit cu servicii sexuale, scos din ghearele prădătorilor de jandarmi
O învăţătoare apreciată a murit după ce maşina pe care o conducea a fost zdrobită de un TIR
Nicolae GRECUStupida lex, sed lex!Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi. |
Eugen MUNTEANUGh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI) |
arh. Ionel OANCEABlocul, pacoste sau nevoie? |
Radu POPESCUCa piatra-n lac |
Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.