Contabila de la Operă, achitată după ce a făcut achiziții suspecte de la firma proprie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Curtea Constituţională îi spală pe cei care au sifonat bani de la instituţiile publice

Contabila de la Operă, achitată după ce a făcut achiziții suspecte de la firma proprie

GALERIE
sentinta
  • sentinta
- +

Fosta contabilă de la Operă acuzată că a cumpărat, în numele instituţiei, produse de la o firmă pe care o conducea a fost achitată. Aurica Moraru a fost condamnată în primă instanţă pentru abuz în serviciu, însă decizia Curţii Constituţionale privind această infracţiune a făcut diferenţa în apel.

Curtea de Apel Iaşi a dispus la finele săptămânii trecute achitarea fostei contabile de la Opera Naţională Română Iaşi (ONRI) acuzată că a cumpărat produse de la o firmă pe care o conducea. Aurica Moraru a fost deferită justiţiei încă din 2014, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. Ea a fost şi condamnată, în primă instanţă, la un an şi două luni de închisoare cu suspendare, însă sentinţa a fost răsturnată de judecătorii de la Curte în baza unei decizii a Curţii Constituţionale privind infracţiunea de abuz în serviciu. E vorba de decizia judecătorilor constituţionali conform căreia abuzul în serviciu e de natură penală atunci când s-a încălcat o lege sau o ordonanţă de urgenţă. Dacă se încalcă o hotărâre de guvern, de exemplu, atunci nu mai este abuz în serviciu.

De ce a fost acuzată contabila

În minută, judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi invocă decizia CCR din 2016 şi menţionează că ONRI are posibilitatea să îşi recupereze prejudiciul printr-un proces civil.

Aurica Moraru a fost angajată la opera ieşeană în 2002, ca economist, devenind ulterior contabil-şef şi căpătând atribuţii de control financiar preventiv, respectiv verificarea operaţiunilor operei din punctul de vedere al legalităţii. În paralel, Moraru a devenit şi administrator al SC Alienor Luteria Iaşi, fiind mandată de reprezentantul acestei firme, Lagarde Jean Damien Pascal, printr-o procură.

Faptele ilicite ale Auricăi Moraru s-ar fi produs în perioada 2006-2011, atunci când instituţia ieşeană a achiziţionat de la societatea administrată de contabila-şefă a ONRI diferite instrumente muzicale, o mare parte dintre acestea la preţuri mai mari decât cele de catalog. Procurorii au mai notat că Moraru semna atât în calitate de reprezentant al firmei vânzătoare, cât şi al operei, folosind însă specimene diferite.

În total, între firma franţuzească şi operă au fost încheiate 61 de facturi. Prejudiciu total a fost calculat la 93.957 de lei, bani ce reprezintă diferenţa dintre preţurile achitate către Alienor Luteria şi cele ale pieţei. În 2010, de pildă, Opera a cumpărat un contrabas cu suma de 38.055 de lei, deşi preţul pieţei era de 20.107 lei. Un alt exemplu oferit de procurori este achiziţia a 5 baghete de timpan, pentru care instituţia a plătit 2.085 de lei, deşi puteau fi cumpărate cu 767 de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.