Contabilii, economiștii și antreprenorii ieșeni au ieșit în stradă împotriva „haosului” din legislația fiscală/VIDEO
Contabilii, economiștii și antreprenorii din Iași au ieșit în stradă, în fața sediului ANAF, în semn de protest față de „haosul legislativ”, dar mai ales față de măsurile fiscale adoptate fără consultare publică. Numele acestei acțiuni a fost „Fără haos în legislația fiscală” și a adunat la Iași peste 220 de participanți, oameni care, timp de o oră, și-au strigat nemulțumirile, au cerut legi clare și respectarea drepturilor contribuabililor.
Peste 220 de contabili, economiști și antreprenori din Iași s-au raliat acțiunilor de protest de la nivel central și au ieșit în stradă, pentru a critica măsurile fiscale, tot mai neclare, pentru mediul de afaceri.
Echipați cu tricouri albe, pancarte și bannere, oamenii au format o coloană și s-au deplasat în fața sediului ANAF, în semn de nemulțumire față de ”incertitudinea fiscală”, scandând haosul și abuzurile legislative. Protestul, intitulat „Fără haos în legislația fiscală”, dorește să atragă atenția asupra eșecului continuu al statului român în relația cu contribuabilul și să solicite schimbări urgente în politicile fiscale, care să pună punct modificărilor permanente.
Astfel, principalele probleme semnalate de contabili sunt legate de birocrația excesivă, digitalizarea ineficientă și încălcarea drepturilor contribuabililor. Ca soluții, aceștia au solicitat, printre altele, și eliminarea e-TVA, dar și a obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura, eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code, dar și compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale.
„Prin mâinile noastre trec toți banii acestei țări, toate salariile angajaților, toate bugetele și bilanțurile. Evaziunea fiscală nu e aici. Profesia noastră nu are voie la vacanțe, sărbători, boli, nașteri, nici să murim nu avem timp. Toată viața noastră se învârte în jurul lui 25, oricare 25, chiar și cel de Crăciun, Paști, Rusalii. Lucrăm noaptea, că serverele nu merg ziua, că fac mentenanță. Ne publică legile vineri noaptea, cu aplicare de luni. Nu avem timp să le citim, să le aplicăm, să le pricepem, că sunt scrise cu picioarele, să le explicăm clienților. Clienții sunt copleșiți și ei de obligații, iar noi îi păzim să nu greșească și îi ferim de amenzi (…) Nu mai putem, nu mai avem cu cine, nu ne permitem angajați în vacanță! O contabilitate costă cât o manichiură, chiar dacă avem studii, ani de stagii și cursuri anuale obligatorii, la fel ca avocații, dar nu cu tarifele lor! Ce facem cu clienții care aduc actele pe 20? Cum am putea depune pe 15?”, a atras atenția Adina Plugaru Pascal, expert contabil la Corpul Experților Contabili și Contabililor (CECCA), totodată, organizator al acțiunii de protest din Iași.
Protestatarii au inițiat și o petiție pentru eliminarea e-TVA
Adina Pascal a atras atenția că nu se mai poate ține pasul cu măsurile și modificările fiscale, iar antreprenorii nici atât, avansând și câteva cifre în acest sens. În mai puțin de 6 luni, respectiv din perioada ianuarie-iunie 2024, contabilii au numărat 87 de acte normative și 120 de declarații, formulare, cereri și alte obligații.
„Mă întreb dacă ministrul Boloș le-a citit, le-a învățat, le-a diseminat, le-a pus în practică, le-a urmărit aplicarea sau doar le-a semnat și «pa»! Vrem predictibilitate!”, a mai adăugat contabila.
Realitatea este că astfel de modificări fiscale au loc, în medie, la fiecare două zile lucrătoare, semnalează reprezentanții Patronatului Antreprenorilor Contabili din România, iar această frecvență face imposibilă adaptarea corespunzătoare a planurilor financiare ale firmelor, după cum se plâng și oamenii de afaceri din Iași. Pentru că nici ei nu au stat pe margine. S-au declarat nemulțumiți la rândul lor față de măsurile fiscale opresive, care le afectează activitatea, începând cu e-TVA și e-Factura și culminând cu mentenanțele, fără sfârșit, anunțate de ANAF.
„Eu am venit să-mi susțin contabila. Protestez din cauza legislației haotice care ne îngreunează și nouă antreprenorilor activitatea. Ne afectează în fiecare zi acest e-Factura, pentru că în fiecare zi trebuie să fim foarte atenți la ce facturi primim, cine le trimite, cum ni le trimite, să fie raportate în sistem, să le salvăm după aceea. Dar nu le primim de la toată lumea. De exemplu, Vodafone-ul nu trimite, benzinăriile nu trimit. Și cum să facem noi, când unii trimit și alții nu, că trebuie să salvăm tot noi?! Trebuie să dispară acest e-TVA! Trebuie să avem legi clare, să ni se deconteze concediile medicale pe care noi, antreprenorii, le plătim în momentul în care îi dăm angajatului banii și le primim de la stat când?”, ne-a semnalat Liliana Roșu, o antreprenoare din Iași.
Organizatorii protestului au inițiat și o petiție, pentru eliminarea e-TVA, care a strâns deja peste 55.000 de semnături. Reprezentanții Guvernului i-au invitat la dialog pe contabilii și economiștii din prima linie, dar aceștia au spus, clar, că asta nu-i va opri să iasă în stradă. Ceea ce au și făcut.
Publicitate și alte recomandări video