Contează dacă vii cu ambulanța sau mașina proprie la urgențe? Cele patru coduri de culoare de la UPU, explicate de prof.dr. Diana Cimpoeșu

sâmbătă, 15 februarie 2025, 03:51
4 MIN
 Contează dacă vii cu ambulanța sau mașina proprie la urgențe? Cele patru coduri de culoare de la UPU, explicate de prof.dr. Diana Cimpoeșu

Medicii de la UPU Spiridon se confruntă din ce în ce mai des cu pacienți care, deși nu au urgențe grave, doresc să fie tratați cât mai repede și apelează la ambulanță, sperând că vor fi preluați mai devreme. Ce spun despre practica asta urgentiștii ieșeni?

Dacă o persoană decide să vină cu mijloace proprii, de exemplu în cazul unei fracturi la braț, al unei tăieturi care nu reprezintă un pericol pentru viață sau al unei erupții alergice stabile, criteriile de triaj vor rămâne aceleași. De asemenea, pacienții cu dureri mai ușoare, cum ar fi cele dintr-o colică renală, pot veni și ei cu mijloace proprii. Medicii subliniază că nu există nicio prioritate pentru cei care vin cu ambulanța, toți pacienții sunt tratați conform aceleași proceduri de triaj, indiferent de mijlocul de transport.

A apelat la ambulanță după o mușcătură de căpușă

„Dacă un pacient are o urgență de cod verde și a apelat abuziv la ambulanță pentru o problemă minoră, cum ar fi o căpușă, el ar fi putut să meargă singur la spital sau să consulte un chirurg ori medicul de familie pentru a i se extrage căpușa, atâta timp cât nu sunt complicații. Există mai mulți medici care pot face acest lucru. Dacă totuși a ales să vină la spital, este important să știe că nu ar trebui să folosească ambulanța pentru astfel de cazuri, deoarece acest lucru este considerat un abuz. Indiferent dacă vine cu ambulanța sau cu mijloace proprii, criteriile de triaj sunt aceleași”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD.

CITESTE SI: O femeie de 88 de ani a bătut cu bastonul zece membri ai personalului medical de la UPU

La UPU Spiridon, cazurile sunt clasificate în funcție de gravitatea lor, pentru a asigura un răspuns rapid și eficient.

Deși dureroasă, o fractură nu este urgență majoră

Iată cum sunt organizate aceste cazuri:

  1. Codul roșu: Acestea sunt cazuri extrem de grave, ce necesită intervenție imediată. Se referă la situații precum stop cardio-respirator, comă, insuficiență respiratorie, șoc sau pacienți care nu se pot deplasa singuri și care trebuie transportați de ambulanță. De asemenea, în cazurile de traumatisme severe, cum ar fi căderile de la înălțime sau accidentele casnice, este important ca pacientul să aștepte ambulanța, deoarece există riscul de leziuni ale coloanei vertebrale, iar transportul trebuie realizat cu precauții speciale (pe targă rigidă pentru protecția coloanei vertebrale).
  2. Codul galben: Acestea sunt cazuri care implică disfuncții ale unor funcții vitale, dar nu sunt imediate. Pacienții sunt triati în funcție de semnele vitale (tensiune arterială, frecvența respiratorie, stare de conștiență, temperatură) și, pe baza acestei evaluări, sunt încadrați în codul galben. Aceste cazuri necesită intervenție rapidă, dar nu reprezintă o urgență extremă.
  3. Codul verde: Reprezintă cele mai multe dintre cazuri (peste 50% din prezentări), cum ar fi traumatismele ușoare, fracturile, plăgile care nu sunt însoțite de sângerare masivă sau alte afecțiuni care nu pun în pericol viața pacientului. Pacienții cu astfel de afecțiuni pot veni pe cont propriu sau pot fi transportați într-un mod mai puțin urgent.
  4. Codul alb și codul albastru: Se referă la pacienții care au nevoie de o rețetă medicală pentru tratamentele lor curente (de exemplu, o rețetă expirată), o adeverință sau un concediu medical. Aceste nevoi pot fi rezolvate de către medicii de familie, în principal, dar, din cauza weekend-ului sau a inaccesibilității centrelor de permanență, unii pacienți ajung la urgență pentru a rezolva aceste probleme. Aceste cazuri nu sunt considerate urgențe.

Procedura pentru un pacient stabil, încadrat în cod verde

Prof. dr. Diana Cimpoeșu explică faptul că, în cazul unui pacient stabil, care este încadrat în cod verde, acesta va fi preluat într-un spațiu destinat pacienților cu acest cod, în funcție de disponibilitatea locurilor. Dacă există un pat liber și un medic disponibil, pacientul va fi preluat în maximum 5 minute. În cazul în care nu sunt locuri sau medici disponibili imediat, pacientul va fi evaluat de un asistent și apoi de un medic, iar intervențiile necesare (analize, imagistică, radiografii) vor fi realizate într-un timp care depinde de numărul pacienților din unitate și de disponibilitatea specialiștilor.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Pentru urgențele majore, medicii trebuie să ajungă în maximum 15 minute, iar pentru urgențele mai puțin grave, cum ar fi fracturile, intervențiile pot avea loc într-un interval de până la 60 de minute. Totuși, dacă există medici de specialitate disponibili, cum ar fi chirurgi sau chirurgi plastici, pacientul poate fi văzut într-un interval mult mai scurt, chiar și în 5 sau 10 minute. Acest timp reprezintă o limită maximă, iar intervențiile se fac cât mai rapid posibil, ținând cont de resursele disponibile.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii