Contează PNL Iași la București? Niciun ieşean la lansarea candidaturii lui Cîţu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Filiala ieşeană a PNL nu contează în jocurile de putere de la Bucureşti

Contează PNL Iași la București? Niciun ieşean la lansarea candidaturii lui Cîţu

GALERIE
candidatura-citu
  • candidatura-citu
- +

Filiala ieşeană a liberalilor riscă să rămână în degringoladă. Într-o perioadă în care liderii centrali umblă după susţinere pentru Congresul din toamnă, PNL Iaşi pare că lipseşte de la masa negocierilor.

Prim-ministrul Florin Cîţu şi-a anunţat ieri oficial candidatura la şefia PNL, o intenţie despre care se vorbeşte în culise de ceva timp. Dintre cei 40 de lideri din ţară care s-au aşezat în spatele lui la anunţul candidaturii au lipsit cei de la Iaşi. În schimb, din zona de nord-est a ţării, şi-au arătat susţinerea pentru Cîţu lideri din Suceava, Neamţ, Vaslui şi Bacău.

Sprijinit puternic de polul liberal de putere din vestul ţării, Cîţu porneşte cu şanse reale să-l detroneze din fruntea partidului pe Ludovic Orban. La Iaşi există, din luna martie, o decizie a biroului judeţean de conducere pentru susţinerea lui Orban la şefia PNL, dar există şi o nemulţumire a unor lideri locali: decizia a fost „de o politeţe exagerată“, „pe nepusă masă“ sau „impusă“, după cum ne-au declarat, neoficial, mai multe voci din filială.

PNL Iaşi va avea o nouă conducere în vară

Alexandru Muraru ocupă interimar funcţia de preşedinte al liberalilor ieşeni, în contextul în care fostul lider Costel Alexe a fost izolat în partid în urma problemelor de ordin judiciar. Deputatul a fost nominalizat de către conducerea naţională pe această funcţie, dar, la vremea respectivă, surse din PNL au declarat pentru presa centrală că opţiunea lui Orban era un apropiat de-al său: Alexandru Kocsis, deputat ales pe lista de la Iaşi, dar „impus“ de Bucureşti.

Până la acest moment, Muraru nu şi-a exprimat public opţiunea pentru Orban sau Cîţu, dar el face parte din biroul permanent judeţean (BPJ) al filialei care, în martie, a decis în „unanimitate“ susţinerea lui Orban. Liberalul nu a răspuns ieri apelurilor telefonice sau la mesaje pentru a-şi putea exprima un punct de vedere.

Surse din PNL spun că Alexe continuă să influenţeze politicile filialei, chiar dacă, oficial, nu mai este preşedinte: o bună parte din conducerea organizaţiei îi este „loială“, după cum ne-a precizat un liberal.

„Atunci a fost o decizie de o politeţe exagerată (susţinerea lui Orban - n.r.). Până acum nu s-a discutat despre schimbarea opţiunii, iar atunci decizia s-a luat pe nepregătite, fără o necesară consultare. A fost un BPJ acum o săptămână, dar au fost discutate chestiuni locale, iar multe lucruri au trecut sub tăcere“, ne-a declarat ieri un lider al PNL Iaşi.

El nu a evitat să spună că opţiunea lui la şefia PNL este Florin Cîţu, dar, deocamdată, nu a vrut să-şi asume public acest lucru. Un curent „pro-Cîţu“ există în filială, dar acum este prea devreme pentru a estima cât de puternic se manifestă.

„Noi trebuie să punem condiţii pentru susţinerea unui candidat. Un singur om (Costel Alexe, n.r.) a reprezentat interesele filialei în ultimii ani la Bucureşti. Trebuie să fim mai prezenţi, nu putem da o susţinere necondiţionată“, a spus un alt lider, care, de asemenea, a criticat voalat faptul că decizia din martie a fost pe „nepusă masă“.

Liderii locali cu care „Ziarul de Iaşi“ a discutat ieri au spus la unison că decizia din martie va putea fi schimbată doar în contextul alegerilor din filială: înainte de Congresul din toamnă de la nivel central, în toate organizaţiile vor avea loc alegeri.

„Opţiunea pentru Cîţu sau Orban va conta în perioada anterioară alegerilor, dacă ea va fi exprimată liber de către candidaţi, asta în cazul în care vor exista mai mulţi candidaţi. După alegerile din filială, preşedintele va avea legitimitatea necesară pentru a propune schimbarea deciziei din martie sau dacă filiala va continua să-l susţină pe Orban“, a precizat un liberal ieşean.

Problemele de ordin judiciar ale lui Costel Alexe, la care s-au adăugat cele ale lui Mihai Chirica, au izolat destul de puternic filiala ieşeană în partid: un exemplu relevant este că niciun lider central important al PNL nu a mai venit la Iaşi în ultimele luni, în condiţiile în care, în campania electorală de anul trecut, era un periplu aproape săptămânal. În schimb, Cîţu şi Orban au mers în alte judeţe din ţară, inclusiv vecine cu Iaşul.

Delegaţia PNL Iaşi la Congresul din toamnă ar putea fi una de natură să influenţeze decisiv rezultatul votului, dacă lupta dintre cei doi candidaţi va fi una strânsă. Însă, aşa cum ne-au declarat liberalii cu care „Ziarul de Iaşi“ a discutat ieri, nu se prefigurează încă un lider local care să scoată filiala din degringoladă

„Culegem ce am semănat“, a fost concluzia unui liberal ieşean.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.