Continuă războiul Aeroportului cu ieşenii care au construit în vecinătate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Continuă războiul Aeroportului cu ieşenii care au construit în vecinătate

GALERIE
Aeroportul Iasi
  • Aeroportul Iasi
- +

Aeroportul face curăţenie în jurul pistei. Instanţele ieşene au dat câştig de cauză R.A. Aeroportul în două acţiuni recente, dispunând anularea unor autorizaţii de construire eliberate de Primăria Aroneanu unor cetăţeni în apropierea pistei sau în zona de protecţie a acesteia. În ambele cazuri, vina principală pare să aparţină primăriei comunei, care nu a inclus printre actele necesare autorizării costrucţiilor şi avizul obligatoriu din partea Autorităţii Aeronautice Civile (AACR).

Într-un prim caz, doi soţi au solicitat şi primit din partea Primăriei Aroneanu un certificat de urbanism în vederea construirii unei locuinţe cu un singur nivel şi a împrejmuirii terenului proprietate. Terenul respectiv se afla însă în zona II de protecţie a Aeroportului, aici fiind interzisă amplasarea de obiective care pot periclita siguranţa zborului prin producerea de ceaţă artificială sau fum, ori prin sisteme de iluminat ce pot provoca confuzii de identificare a balizării. Practic, este interzisă edificarea a aproape oricărei construcţii civile. "Anterior emiterii autorizaţiei de construcţie, autoritatea publică avea obligaţia legală de a impune prin certificatul de urbanism obţinerea avizului AACR. Dispoziţiile legale sunt clare din perspectiva existenţei obligaţiei primarului de a impune avizarea documentaţiei tehnice de către AACR tocmai pentru a se cunoaşte dacă proprietarii terenului pot exercita dreptul de a construi şi în ce limite sau nu pot edifica vreo construcţie", au apreciat magistraţii Tribunalului. Aceştia au decis anularea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire.

Al doilea caz este aproape tras la indigo, primăria Aroneanu aprobând construirea unei locuinţe fix pe direcţia culoarului de zbor la decolare. În acest caz, în chiar planul urbanistic general al comunei Aroneanu se menţiona că terenul se află în zona de siguranţă a aeroportului. Primăria a apreciat însă că poate să evite avizarea din partea AACR pentru construcţiile cu cel mult un nivel prin simplul fapt că reglementările locale aprobate prin PUG sunt mai permisive decât reglementările aeronautice, iar dezvoltarea comunei este prioritară faţă de dezvoltarea aeroportului. Şi în acest caz, autorizaţia de construire a fost anulată de prima instanţă. Verdictul final va fi dat de Curtea de Apel, cetăţenii afectaţi de contradicţiile dintre pretenţiile Primăriei Aroneanu şi cele ale AACR atacând hotărârile luate de Tribunal.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.