anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 07.12.2022

Continuă războiul Aeroportului cu ieşenii care au construit în vecinătate

GALERIE
Aeroportul Iasi
 • Aeroportul Iasi
- +

Aeroportul face curăţenie în jurul pistei. Instanţele ieşene au dat câştig de cauză R.A. Aeroportul în două acţiuni recente, dispunând anularea unor autorizaţii de construire eliberate de Primăria Aroneanu unor cetăţeni în apropierea pistei sau în zona de protecţie a acesteia. În ambele cazuri, vina principală pare să aparţină primăriei comunei, care nu a inclus printre actele necesare autorizării costrucţiilor şi avizul obligatoriu din partea Autorităţii Aeronautice Civile (AACR).

Într-un prim caz, doi soţi au solicitat şi primit din partea Primăriei Aroneanu un certificat de urbanism în vederea construirii unei locuinţe cu un singur nivel şi a împrejmuirii terenului proprietate. Terenul respectiv se afla însă în zona II de protecţie a Aeroportului, aici fiind interzisă amplasarea de obiective care pot periclita siguranţa zborului prin producerea de ceaţă artificială sau fum, ori prin sisteme de iluminat ce pot provoca confuzii de identificare a balizării. Practic, este interzisă edificarea a aproape oricărei construcţii civile. "Anterior emiterii autorizaţiei de construcţie, autoritatea publică avea obligaţia legală de a impune prin certificatul de urbanism obţinerea avizului AACR. Dispoziţiile legale sunt clare din perspectiva existenţei obligaţiei primarului de a impune avizarea documentaţiei tehnice de către AACR tocmai pentru a se cunoaşte dacă proprietarii terenului pot exercita dreptul de a construi şi în ce limite sau nu pot edifica vreo construcţie", au apreciat magistraţii Tribunalului. Aceştia au decis anularea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire.

Al doilea caz este aproape tras la indigo, primăria Aroneanu aprobând construirea unei locuinţe fix pe direcţia culoarului de zbor la decolare. În acest caz, în chiar planul urbanistic general al comunei Aroneanu se menţiona că terenul se află în zona de siguranţă a aeroportului. Primăria a apreciat însă că poate să evite avizarea din partea AACR pentru construcţiile cu cel mult un nivel prin simplul fapt că reglementările locale aprobate prin PUG sunt mai permisive decât reglementările aeronautice, iar dezvoltarea comunei este prioritară faţă de dezvoltarea aeroportului. Şi în acest caz, autorizaţia de construire a fost anulată de prima instanţă. Verdictul final va fi dat de Curtea de Apel, cetăţenii afectaţi de contradicţiile dintre pretenţiile Primăriei Aroneanu şi cele ale AACR atacând hotărârile luate de Tribunal.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Uniunea Europeană priveşte din nou către sud-est

Lucian DÎRDALA

Uniunea Europeană priveşte din nou către sud-est

În stilul consacrat al summit-urilor desfăşurate sub egida Consiliului European, se va încerca afişarea unei solidarităţi încurajatoare între membrii UE şi partenerii lor din sud-estul Continentului.

opinii

Umbra Regelui

Florin CÎNTIC

Umbra Regelui

Pe 5 decembrie tocmai am comemorat cinci ani de când Mihai I, ultimul monarh constituţional al României, ne-a lăsat mai singuri. După ură viscerală şi bocete ipocrite la catafalc a venit şi vremea uitării împotriva căreia nu putem lupta decât activând memoria scurtă. Ca de exemplu:

Arteziana Balenă din Puşkin

Radu PĂRPĂUȚĂ

Arteziana Balenă din Puşkin

Generaţii şi generaţii de studenţi, care au făcut facultatea în Copoul Iaşilor, desigur că ştiu ce este aceea Balena: fântâna arteziană din campusul Titu Maiorescu (zis de cei mai vechi Puşkin sau, cum zicea o... tovarăşă cu multe fuste - Puşchiu), având conturul unei balene sau, în fine, al unui peştoaice, din părculeţul de lângă căminele de fete de aici. 

Atât de rar - César Franck

Alex VASILIU

Atât de rar - César Franck

La 10 decembrie se vor împlini două secole de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi compozitori - César Franck. Aderenţa sa la tehnicile de scriitură clasice şi romantice, inventivitatea, ardenţa emoţională, frumuseţea temelor melodice impresionând instantaneu, imprimându-se definitiv în memorie sunt calităţi ce i-au asigurat autorului francez succesul în timpul vieţii şi pe parcursul timpului.

pulspulspuls

Olecuţă de lecţie de gramatica limbii române pentru cei care-o agresează chiar de ziua ţării

Olecuţă de lecţie de gramatica limbii române pentru cei care-o agresează chiar de ziua ţării

Ehehei, unde-s vremurile când, ca să intri la facultatea de drept, mâncai pe pâine manualele de gramatică a limbii române? 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.