
Contrabandă de lux: Haine contrafăcute, în valoare de aproape 4,6 milioane de lei, descoperite de vameșii ieșeni

Vameșii din Iași au confiscat recent mărfuri textile contrafăcute evaluate la câteva milioane de lei.
Acțiunea a avut loc la începutul acestei săptămâni și a fost una coordonată, cu participarea inspectorilor vamali ai Serviciului Echipe Mobile Iasi împreună cu un echipaj din cadrul unei structuri similare din Suceava. Captura vameșilor s-a ridicat la peste 100.000 de bucăți mărfuri textile.
Hainele au fost descoperite într-un automarfar cu punct de plecare din Polonia
Aproape 4,6 milioane de lei! La această sumă se ridică valoarea totală a bunurilor confiscate recent de către inspectorii vamali, la intrarea în țară. Este vorba despre mărfuri textile din categorii diverse, descoperite într-un automarfar care circula pe ruta Polonia – Slovacia – Ungaria – România – Ucraina. La această acțiune au participat vameși din cadrul Serviciului Echipe Mobile Iasi împreună cu un echipaj din cadrul Serviciului Echipe Mobile Suceava – Direcția Regională Vamală Iași.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Potrivit unor informații puse la dispoziție de către Autoritatea Vamală Română, în urma controlului, inspectorii au reținut aproximativ 112.000 de bucăți mărfuri textile, susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional. În ceea ce privește valoarea totală a bunurilor, spun vameșii, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, suma s-ar fi ridicat la aproximativ 4.584.000 de lei.
„În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun”, precizează Autoritatea Vamală Română.
Deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cumpărătorilor, sunt de părere inspectorii vamali, dar și comisarii de la Protecția Consumatorilor, instituție care, la rândul ei se confruntă cu numeroase sesizări privind hainele contrafăcute.
În 2024, la nivel național, s-au confiscat pantofi contrafăcuți de 1,8 milioane de euro
Anul trecut, potrivit, Direcției Regionale Vamale Iași, din categoria celor mai importante mărfuri confiscate la nivel național au fost pantofii de toate tipurile, dar și articolele de îmbrăcăminte. Per total, aici vorbim de aproape 42.000 de perechi, a căror valoare se apropie de 1,8 milioane de euro, țările de proveniență fiind China, Turcia și Grecia. La capitolul articolelor vestimentare, vameșii au raportat confiscarea a peste 3.200 de produse expediate din Turcia și China, costurile acestor mărfuri fiind de aproape 167.000 de euro.
- Citeste și: Când prețurile o iau razna, produsele contrafăcute invadează piața – Ziarul de Iaşi – liderul presei ieşene
2023, an record de produse contrafăcute confiscate!
Conform unui raport publicat de Comisia Europeană (CE), în 2023, oficialii vamali au confiscat un număr record de produse contrafăcute pe piața Uniunii Europene.
„Cu peste 123 milioane de articole confiscate, în valoare de 2,7 miliarde de euro, 2023 reprezintă un an record pentru piața internă a UE, atingându-se cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani”, scrie în raportul Comisiei Europene.
Potrivit aceleiași surse, tot în 2023, vorbim, în total, de 152 de milioane de articole confiscate la granițele externe ale UE și în cadrul pieței interne, o creștere de 77% față de cele 86 milioane de articole confiscate cu un an în urmă. Valoarea produselor contrafăcute detectate a urcat cu aproape 70%, ajungând la aproximativ 3,4 miliarde de euro.
Și, la fel ca în 2022, cele mai confiscate articole contrafăcute au fost jocurile, pe locul 2 – jucăriile urmate de CD-uri și DVD-uri . Conform raportului CE, mai mult de jumătate din produsele contrafăcute provin din China, respectiv 56%, dar și din alte state din Asia.
„Contrafacerea și pirateria constituie o amenințare majoră la adresa inovației și creșterii economice, atât la nivelul UE, cât și la nivel mondial”, după cum a atras atenția și directorul executiv al EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală), Christian Archambeau.
Tot acesta a mai semnalat că amploarea contrafacerii este un fenomen îngrijorător și necesită o acțiune coordonată pe toate planurile, pentru a fi rezolvată. Și asta pentru că, anual, la nivel mondial, comerțul ilicit de bunuri contrafăcute depășește lejer, sute de miliarde de euro.
Publicitate și alte recomandări video