anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Contract de 1,7 mil. euro, obţinut prin fraudă într-o localitate ieşeană

GALERIE
judecata
 • judecata
- +

Procurorii i-au trimis ieri în judecată pe reprezentanţii unei societăţi comerciale care ar fi falsificat documente pentru a câştiga un proiect de 7,3 milioane de lei derulat în comuna Dagâţa.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi, un contabil şi un inginer de la firma SC Teoval SRL Războieni (comuna Ion Neculce) ar fi întocmit în fals mai multe documente pentru ca societatea să devină eligibilă atribuirii unui contract privind sistemul de canalizare şi apă din comuna Dagâţa. Vot trebui să dea explicaţii în faţa judecătorilor Lucreţia Ciobanu, contabil la Sc Teoval SRL şi Paul Grebişan, inginer la aceeaşi firmă. Anchetatorii susţin că în ianuarie 2009, Consiliul Local al comunei Dagâţa a încheiat un contract cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APRDP), pentru a pune în practică proiectul  „Alimentare cu apă în sistem centralizat în sat Dagâţa şi sat Mănăstirea, comuna Dagâţa, judeţul Iaşi, construire sistem de canalizare şi staţie de epurare a apelor uzate în satul Dagâţa.“ ce avea o valoare de aproximativ 7,3 milioane de lei, echivalentul a 1,7 milioane de euro.

Staţia este funcţională

„Cu ocazia derulării acestui proiect, în vederea câştigării licitaţiei organizate de Consiliul Local al comunei Dăgâţa (autoritatea contractantă) pentru atribuirea contractului de lucrări, inculpata Ciobanu Lucreţia, în calitate de împuternicit al administratorului SC Teoval SRL, a depus un înscris fals, pretins emis de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Iaşi, din care rezultă, în mod incorect, că SC Teoval SRL nu avea datorii restante către bugetul de stat la data participării la licitaţie. Acest document a fost falsificat de Ciobanu Lucreţia care l-a ataşat documentaţiei de participare la licitaţie după ce l-a autentificat la un notariat public“, au precizat anchetatorii. Aceştia au mai menţionat că Lucreţia Ciobanu ar mai fi depus la dosar şi o declaraţie falsă, întocmită şi semnată de inginerul Paul Grebişan, în care se menţiona că firma pe care cei doi o şi-ar fi îndeplinit obligaţiile privind taxele şi impozitele datorate statului.

Procurorii consideră că, prin intermediul celor două documente false, firma Teoval ar câştigat licitaţie şi a primit o finanţare de 1,7 milioane de euro.

Contactat telefonic de „Ziarul de Iaşi“, viceprimarul din Dagâţa, Daniela Cercel, a precizat că lucrarea a fost realizată corespunzător de „Teoval“, recepţia fiind făcută în 2011. De atlfel, APRDP nu s-a constituit parte civilă în proces. Dosarul urmează a fi judecat la Tribunalul Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.