Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce minunăţii a mai găsit Corpul de Control la Iaşi? Ce spune Beatrice Rancea?

Contracte identice în dublu exemplar la Operă, cu sume diferite pe ele. Iată de ce una are 0 (zero) lei!

GALERIE
contracte
  • contracte
- +

Una dintre neregulile găsite de Corpul de Control al Ministrului Culturii la Opera Naţionaţa Română Iaşi este contractul 2 în 1 pe care instituţia l-a încheiat cu Florin Estefan , managerul Operei din Cluj, anul trecut. În acest caz, oficialii Ministerului Culturii ridică din sprâncene, suspicionând un fals în acte. Procurorii sesizati in acest caz vor avea sarcina sa afle daca si cine a intocmit posibiul fals.

 

Cele două contracte dintre ONRI şi Florin Estefan, bariton şi managerul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca (ONRCN), au fost încheiate în mai, anul trecut. Iată ce a constatat CC al MC cu privire la cele două acte: “Contractele de colaborare nr. 2270/06.05.2019 şi nr. 2698/28.05.2019 asumate ca fiind cele autentice/originale de către conducerea ONRI sunt cele în care este inclusă şi valoarea dreptului de autor pentru prestaţiile artistice ale colaboratorului. Referitor la contractual nr. 2698/28.05.2019 arătăm că: între fotocopiile prezentate de către ONRI există diferenţe de natură a crea suspiciuni privind veridicitatea acestor documente; totodată, având în vedere posibila existenţă a două contracte în circuitul civil, cu acelaşi număr şi dată de înregistrare, părţi şi prestaţii identice, cu deosebirea că unul este cu titlu gratuit şi celălalt cu titlu oneros, sunt create premizele creării unei stări de pericol pentru valoare socială protejată de lege, prin existenţa unui înscris aparent real, semnat, ştampilat, perfectat, întocmai ca un înscris autentic, care atestă unele împrejurări necorespunzătoare situaţiei reale”.

Inspectorii CC al MC au specificat că “inclusiv referatele de necesitate ce au stat la baza întocmirii contractelor au acelaşi număr”. De asemenea, aceştia precizează că “pentru cele două contracte nu există raport de activitate întocmit de colaborator (…)”, documente care, teoretic, trebuiau să stea la baza plăţii acestuia. De asemenea, au subliniat inspectorii, “pentru cele două contracte, nu a fost pus la dispoziţie niciun document din care să reiasă cum s-a ajuns la stabilirea valorii preţului contractului”. Şi ca o concluzie generală privitoare la acest aspect, inspectorii au completat că aceasta este o “situaţie generală la nivelul tuturor contractelor de colaborare întocmite la nivelul instituţiei”.

Caruselul contractelor: unul pe bani, unul pe zero şi la final, “la loc, comanda!”

Povestea celor două contracte ale lui Florin Estefan, managerul ONRCN, este mai încâlcită. Înainte ca baritonul de la Cluj să vină să cânte în două spectacole la Iaşi, ONRCN, pe care acesta o manageria, a încheiat, parcă la reciprocitate, un contract de prestări servicii artistice cu Beatrice Rancea pentru regia spectacolului de operă Don Giovanni de W.A. Mozart, ce urma să fie pus în scenă la Cluj. Conform contractului încheiat între instituţia amintită şi Beatrice Rancea, ONRCN se angaja să-i plătească acesteia o remuneraţie brută de 37.447 lei, adică 35.200 de lei net astfel: 11.000 de lei numerar până pe 8 mai, iar restul de 24.200 lei prin OP, după data premierei, dar nu mai târziu de 31 mai. Faţă de varianta spectacolului prezentat la Iaşi, la Cluj a fost schimbată doar distribuţia, alcătuită de această dată exclusiv din artişti ai ONRCN. 

„Datorită situaţiei financiare, care este destul de vitregă pe care o avem din păcate de la an la an, cred că aceasta este calea cea mai bună de a prezenta publicului lucruri noi. Adică prin colaborări, cu cât mai puţină nevoie de resurse financiare. Datorită înţelegerii cu ONRI şi cu doamna manager Beatrice Rancea, iată că putem să aducem producţia Don Giovanni. Noi le-am împrumutat producţia noastră Evgheni Oneghin”, spunea pe 7 mai, anul trecut, Florin Estefan. Cu o zi înainte, însă, Florin Estefan semna cu ONRI un contract de colaborare şi cesiune exclusivă a drepturilor de autor pentru rolul “Giorgio Germond” din Traviata de Giuseppe Verdi care urma să fie pusă în scenă la Iaşi pe 11 mai 2019. Potrivit contractului nr. 2270/06.052019, remuneraţia colaboratorului a fost de 4.787 lei brut, adică 4.500 de lei net. Sindicatul artiştilor de la ONRCN a aflat de “schimbul de contracte” între cei doi manageri şi au reclamat situaţia la MC. Cu atât mai mult cu cât, într-o conferinţă de presă ţinută la Iaşi, Rancea şi Estefan anunţau colapsul financiar al celor două instituţii de cultură, după diminuarea cu 30% a capitolului bugetar “Bunuri şi servicii”, capitol destinat mai ales plăţilor colaboratorilor.

La vremea respectivă, ministrul Daniel Breaz (PSD) i-ar fi chemat pe cei doi la minister pentru a verifica acuzele aduse de sindicatul din ONRCN. Pentru a se aplana conflictul de la ONRCN, a apărut un alt contract între ONRI şi Florin Estefan, pe acelaşi spectacol, dar în care remuneraţia era „cu titlu gratuit”. La sfârşitul anului, în luna decembrie, când la ONRI a venit suplimentarea de 3 milioane de lei de la MC, brusc a apărut contractul cu 4.500 de lei net pentru prestaţia lui Florin Estefan din Traviata. Fostul contabil-şef al ONRI, Simona Gogan, a spus: „Amândouă contractele au fost înregistrate. În decembrie, când au venit banii de la minister, cele 3 milioane de lei, Beatrice Rancea a scos contractul cu remuneraţia 0 şi le-a spus celor de la contabilitate «acesta merge la gunoi». Apoi l-a scos pe cel unde managerul de la Cluj avea remuneraţia 4.500 de lei net şi a dat ordin să fie plătit. Practic, a fost un fals în acte”.

ONRI se jură că nu mai face şi că intră în legalitate. Doar pentru că aşa vrea ministerul?

Referitor la “diferenţe de natură a crea suspiciuni privind veridicitatea acestor documente” semnalate de inspectorii CC al MC, conducerea ONRI spune că acestea nu ar exista. Nu spune nimic de faptul că cele două contracte ar avea acelaşi număr de înregistrare dar date diferite, în schimb recunoaşte că referatele de necesitate aferente au aceelaşi număr pentru a fi urmărit mai uşor traseul actelor.

Sunt originale şi existente în arhivă contractele nr. 2270/06.05.2019 şi 2698/28.05.2019 aşa cum au fost transmise şi la CC al MC. Menţionăm că, la nivel de instiuţie, procedural, din punct de vedere al referatului de necesitate şi al contractului aferent, s-a practicat acelaşi număr (…) pentru o mai bună urmărire a documentelor de circuit intern” , ne-a declarat managerul Beatrice Rancea. Cu toate acestea, inspectorii din minister au solicitat ONRI să intre în legalitate în ceea ce priveşte înregistrarea documentelor. “Cu privire la acest aspect, Corpul de Control a considerat că este necesară atribuirea de numere de înregistrare separate pentru referatul de necesitate şi contractul aferent, caz în care a fost dispusă măsura elaborării de registre separate pentru fiecare document în parte. Menţionăm că această măsură a fost deja implementată”, a mai spus Beatrice Rancea. În privinţa lipsei raportului de activitate a lui Florin Estefan, conducerea ONRI consideră că nu era necesar, deşi legislaţia în cazul contractelor de colaborare, indiferent de domeniul de activitate, prevede obligativitatea acestuia. 

“(…) La nivelul instituţiilor de cultură din toată ţara nu se întocmesc rapoarte de activitate de către colaboratorii care prestează activităţi artistice, deoarece se consideră că aceste rapoarte sunt publice şi vizibile de către oricine şi pot fi probate prin înregistrări video sau foto, ceea ce s-a declarat şi Corpului de Control. Pentru a fi în concordanţă cu doleanţele MC, de acum înainte, la documentaţia pentru plata contractelor de prestări artistice se va adăuga un referat de execuţie întocmit de către compartimentul de specialitate”, a mai spus Beatrice Rancea. În ceea ce priveşte lipsa unor documente care să ateste negocierea contractului cu Florin Estefan, şi nu numai (CC al MC subliniind faptul că majoritatea contractelor de colaborare nu fac dovada negocierii), conducerea ONRI spune că “nu era necesar niciun document deoarce, în baza contractului de management, doar managerul (Beatrice Rancea, n.r.) are dreptul de negociere cu terţe persoane”. Cu alte cuvinte, managerul Beatrice Rancea a fost şi este singura persoană din ONRI care a decis şi decide onorariul colaboratorilor. “Pentru a nu mai exista interpretări, am decurs la întocmirea unui proces-verbal de negociere pentru toate contractele de colaborare care se vor încheia de aici înainte, semnate şi agreate de către manager şi colaborator”, a adăugat Beatrice Rancea. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri