anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ce minunăţii a mai găsit Corpul de Control la Iaşi? Ce spune Beatrice Rancea?

Contracte identice în dublu exemplar la Operă, cu sume diferite pe ele. Iată de ce una are 0 (zero) lei!

GALERIE
contracte
  • contracte
- +

Una dintre neregulile găsite de Corpul de Control al Ministrului Culturii la Opera Naţionaţa Română Iaşi este contractul 2 în 1 pe care instituţia l-a încheiat cu Florin Estefan , managerul Operei din Cluj, anul trecut. În acest caz, oficialii Ministerului Culturii ridică din sprâncene, suspicionând un fals în acte. Procurorii sesizati in acest caz vor avea sarcina sa afle daca si cine a intocmit posibiul fals.

 

Cele două contracte dintre ONRI şi Florin Estefan, bariton şi managerul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca (ONRCN), au fost încheiate în mai, anul trecut. Iată ce a constatat CC al MC cu privire la cele două acte: “Contractele de colaborare nr. 2270/06.05.2019 şi nr. 2698/28.05.2019 asumate ca fiind cele autentice/originale de către conducerea ONRI sunt cele în care este inclusă şi valoarea dreptului de autor pentru prestaţiile artistice ale colaboratorului. Referitor la contractual nr. 2698/28.05.2019 arătăm că: între fotocopiile prezentate de către ONRI există diferenţe de natură a crea suspiciuni privind veridicitatea acestor documente; totodată, având în vedere posibila existenţă a două contracte în circuitul civil, cu acelaşi număr şi dată de înregistrare, părţi şi prestaţii identice, cu deosebirea că unul este cu titlu gratuit şi celălalt cu titlu oneros, sunt create premizele creării unei stări de pericol pentru valoare socială protejată de lege, prin existenţa unui înscris aparent real, semnat, ştampilat, perfectat, întocmai ca un înscris autentic, care atestă unele împrejurări necorespunzătoare situaţiei reale”.

Inspectorii CC al MC au specificat că “inclusiv referatele de necesitate ce au stat la baza întocmirii contractelor au acelaşi număr”. De asemenea, aceştia precizează că “pentru cele două contracte nu există raport de activitate întocmit de colaborator (…)”, documente care, teoretic, trebuiau să stea la baza plăţii acestuia. De asemenea, au subliniat inspectorii, “pentru cele două contracte, nu a fost pus la dispoziţie niciun document din care să reiasă cum s-a ajuns la stabilirea valorii preţului contractului”. Şi ca o concluzie generală privitoare la acest aspect, inspectorii au completat că aceasta este o “situaţie generală la nivelul tuturor contractelor de colaborare întocmite la nivelul instituţiei”.

Caruselul contractelor: unul pe bani, unul pe zero şi la final, “la loc, comanda!”

Povestea celor două contracte ale lui Florin Estefan, managerul ONRCN, este mai încâlcită. Înainte ca baritonul de la Cluj să vină să cânte în două spectacole la Iaşi, ONRCN, pe care acesta o manageria, a încheiat, parcă la reciprocitate, un contract de prestări servicii artistice cu Beatrice Rancea pentru regia spectacolului de operă Don Giovanni de W.A. Mozart, ce urma să fie pus în scenă la Cluj. Conform contractului încheiat între instituţia amintită şi Beatrice Rancea, ONRCN se angaja să-i plătească acesteia o remuneraţie brută de 37.447 lei, adică 35.200 de lei net astfel: 11.000 de lei numerar până pe 8 mai, iar restul de 24.200 lei prin OP, după data premierei, dar nu mai târziu de 31 mai. Faţă de varianta spectacolului prezentat la Iaşi, la Cluj a fost schimbată doar distribuţia, alcătuită de această dată exclusiv din artişti ai ONRCN. 

„Datorită situaţiei financiare, care este destul de vitregă pe care o avem din păcate de la an la an, cred că aceasta este calea cea mai bună de a prezenta publicului lucruri noi. Adică prin colaborări, cu cât mai puţină nevoie de resurse financiare. Datorită înţelegerii cu ONRI şi cu doamna manager Beatrice Rancea, iată că putem să aducem producţia Don Giovanni. Noi le-am împrumutat producţia noastră Evgheni Oneghin”, spunea pe 7 mai, anul trecut, Florin Estefan. Cu o zi înainte, însă, Florin Estefan semna cu ONRI un contract de colaborare şi cesiune exclusivă a drepturilor de autor pentru rolul “Giorgio Germond” din Traviata de Giuseppe Verdi care urma să fie pusă în scenă la Iaşi pe 11 mai 2019. Potrivit contractului nr. 2270/06.052019, remuneraţia colaboratorului a fost de 4.787 lei brut, adică 4.500 de lei net. Sindicatul artiştilor de la ONRCN a aflat de “schimbul de contracte” între cei doi manageri şi au reclamat situaţia la MC. Cu atât mai mult cu cât, într-o conferinţă de presă ţinută la Iaşi, Rancea şi Estefan anunţau colapsul financiar al celor două instituţii de cultură, după diminuarea cu 30% a capitolului bugetar “Bunuri şi servicii”, capitol destinat mai ales plăţilor colaboratorilor.

La vremea respectivă, ministrul Daniel Breaz (PSD) i-ar fi chemat pe cei doi la minister pentru a verifica acuzele aduse de sindicatul din ONRCN. Pentru a se aplana conflictul de la ONRCN, a apărut un alt contract între ONRI şi Florin Estefan, pe acelaşi spectacol, dar în care remuneraţia era „cu titlu gratuit”. La sfârşitul anului, în luna decembrie, când la ONRI a venit suplimentarea de 3 milioane de lei de la MC, brusc a apărut contractul cu 4.500 de lei net pentru prestaţia lui Florin Estefan din Traviata. Fostul contabil-şef al ONRI, Simona Gogan, a spus: „Amândouă contractele au fost înregistrate. În decembrie, când au venit banii de la minister, cele 3 milioane de lei, Beatrice Rancea a scos contractul cu remuneraţia 0 şi le-a spus celor de la contabilitate «acesta merge la gunoi». Apoi l-a scos pe cel unde managerul de la Cluj avea remuneraţia 4.500 de lei net şi a dat ordin să fie plătit. Practic, a fost un fals în acte”.

ONRI se jură că nu mai face şi că intră în legalitate. Doar pentru că aşa vrea ministerul?

Referitor la “diferenţe de natură a crea suspiciuni privind veridicitatea acestor documente” semnalate de inspectorii CC al MC, conducerea ONRI spune că acestea nu ar exista. Nu spune nimic de faptul că cele două contracte ar avea acelaşi număr de înregistrare dar date diferite, în schimb recunoaşte că referatele de necesitate aferente au aceelaşi număr pentru a fi urmărit mai uşor traseul actelor.

Sunt originale şi existente în arhivă contractele nr. 2270/06.05.2019 şi 2698/28.05.2019 aşa cum au fost transmise şi la CC al MC. Menţionăm că, la nivel de instiuţie, procedural, din punct de vedere al referatului de necesitate şi al contractului aferent, s-a practicat acelaşi număr (…) pentru o mai bună urmărire a documentelor de circuit intern” , ne-a declarat managerul Beatrice Rancea. Cu toate acestea, inspectorii din minister au solicitat ONRI să intre în legalitate în ceea ce priveşte înregistrarea documentelor. “Cu privire la acest aspect, Corpul de Control a considerat că este necesară atribuirea de numere de înregistrare separate pentru referatul de necesitate şi contractul aferent, caz în care a fost dispusă măsura elaborării de registre separate pentru fiecare document în parte. Menţionăm că această măsură a fost deja implementată”, a mai spus Beatrice Rancea. În privinţa lipsei raportului de activitate a lui Florin Estefan, conducerea ONRI consideră că nu era necesar, deşi legislaţia în cazul contractelor de colaborare, indiferent de domeniul de activitate, prevede obligativitatea acestuia. 

“(…) La nivelul instituţiilor de cultură din toată ţara nu se întocmesc rapoarte de activitate de către colaboratorii care prestează activităţi artistice, deoarece se consideră că aceste rapoarte sunt publice şi vizibile de către oricine şi pot fi probate prin înregistrări video sau foto, ceea ce s-a declarat şi Corpului de Control. Pentru a fi în concordanţă cu doleanţele MC, de acum înainte, la documentaţia pentru plata contractelor de prestări artistice se va adăuga un referat de execuţie întocmit de către compartimentul de specialitate”, a mai spus Beatrice Rancea. În ceea ce priveşte lipsa unor documente care să ateste negocierea contractului cu Florin Estefan, şi nu numai (CC al MC subliniind faptul că majoritatea contractelor de colaborare nu fac dovada negocierii), conducerea ONRI spune că “nu era necesar niciun document deoarce, în baza contractului de management, doar managerul (Beatrice Rancea, n.r.) are dreptul de negociere cu terţe persoane”. Cu alte cuvinte, managerul Beatrice Rancea a fost şi este singura persoană din ONRI care a decis şi decide onorariul colaboratorilor. “Pentru a nu mai exista interpretări, am decurs la întocmirea unui proces-verbal de negociere pentru toate contractele de colaborare care se vor încheia de aici înainte, semnate şi agreate de către manager şi colaborator”, a adăugat Beatrice Rancea. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O epavă la primărie

Cătălin ONOFREI

O epavă la primărie

Cum vrea Băsescu să iasă din politica naţională.

Filmuletul zilei

opinii

Un lider, un afacerist, un oportunist

Briscan ZARA

Un lider, un afacerist, un oportunist

Aceasta este mai degrabă o parabolă, dar cu întâmplări şi personaje rupte din realitatea prin care am trecut eu în această vară.

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Ciprian IFTIMOAEI

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Democraţia se află într-un regres din ce în ce mai pronunţat în multe ţări ale lumii, chiar şi în cele considerate odinioară democraţii avansate: SUA, Marea Britanie, unele ţări membre UE. Doar 5,7% din populaţia lumii trăieşte astăzi în ţări cu democraţii consolidate. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină!

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Ia-auzi una tare pe azi, stimabile cetitoriu, onorat auditoriu sau preţuit telespectatoriu, una venită aseară cu ultimul tramvai la redacţie! 

Caricatura zilei

LetsKanya

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.