Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Contraste

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Nu vreau sub nici un motiv să-i idealizez pe politicienii francezi - au şi ei destule defecte, dintre care cel mai răspândit e demagogia. Dar cine îşi închipuie că Marine Le Pen e un fel de Şoşoacă a francezilor (mai ales că amândouă sunt „la bază” avocate) se înşală total.

Am urmărit o parte din „seara electorală” de duminică transmisă de TV5 (care prelua de fapt emisiunea de pe France 2). N-am scăpat, cred, nici un scrutin francez important din ultimii 30 de ani, la câteva din ele (cum ar fi prezidenţialele din 1995) având şansa să mă aflu „la faţa locului”. De data aceasta, m-am uitat la emisiune fără mare tragere de inimă: absenteismul a atins un nivel record, combatanţii de pe platou păreau, majoritatea, fără vlagă, jurnaliştii invitaţi făceau afirmaţii previzibile. S-au emis mai multe explicaţii în ce priveşte absenteismul: a fost, cu siguranţă, şi pandemia, a fost şi incapacitatea unor partide de a-şi mobiliza electoratul. Când singurul tău „program” este: „Trebuie să ridicăm un baraj în faţa Frontului Naţional” (mă rog, a „Reuniunii Naţionale”, cum se numeşte acum partidul lui Marine Le Pen) nu e de mirare că alegătorii nu mai sunt sensibili la acest slogan vechi de decenii. S-au întâmplat totuşi nişte lucruri interesante duminică. Partidul lui Macron a înregistrat un scor dezastruos ceea ce, în definitiv, nu e de mirare: e un partid creat artificial, lipsit de personalităţi proeminente şi vizibile, cu excepţia preşedintelui. Al doilea fenomen notabil şi îmbucurător este rezultatul bun al dreptei republicane, rezultat ce modifică peisajul politic în perspectiva prezidenţialelor de anul viitor: duelul Macron-Le Pen nu mai este perceput drept o fatalitate, ipoteza intrării în finală (sau, de ce nu, a victoriei) unui candidat al dreptei tradiţionale devine plauzibilă. Partidul lui Marine Le Pen a înregistrat un scor sub aşteptări, ceea ce face ca discursul anti-extrema dreaptă să aibă mai puţină relevanţă. Într-o singură regiune, din sud, lista Reuniunii Naţionale are şanse (nu foarte mari) de câştig, listă condusă de Thierry Mariani, cunoscut pentru legăturile sale cu regimul lui Putin. Nici partidul din cealaltă extremă, Franţa Nesupusă a lui Mélenchon, nu are cu ce să se laude, fiind votat de o minoritate. Deşi, curios (dar e oare într-adevăr curios?), dacă nicio formaţiune politică nu se aliază cu Marine Le Pen, în schimb despre Franţa Nesupusă s-ar zice că e un partid frecventabil, din moment ce în mai multe locuri (inclusiv în regiunea pariziană) forţele de stânga l-au acceptat într-o alianţă menită să înfrângă dreapta republicană. O situaţie cu atât mai revoltătoare cu cât Mélenchon a avut recent nişte declaraţii scandaloase, ce ar fi trebuit sancţionate sever. Vedem însă, o dată în plus, că extrema stângă beneficiază de un parti-pris favorabil şi că pare mai frecventabilă decât extrema dreaptă.

Spuneam, aşadar, că politicienii din platou au fost mai degrabă rezervaţi. Excepţie, din nou, reprezentanta lui Mélenchon, volubilă, foarte agresivă şi servindu-ne toate clişeele discursului stângist. Excelentă a fost intervenţia, de la sediul de campanie, a lui Valérie Pécresse (cap de listă al dreptei în regiunea pariziană). Reprezentantul Reuniunii Naţionale - nu i-am reţinut numele - a fost surprinzător de moderat. Şi de data aceasta, nu m-am putut abţine să nu fac o comparaţie între politicenii francezi şi cei români. Concluzia se impune cu forţa evidenţei: discrepanţa e foarte mare. Nu vreau sub nici un motiv să-i idealizez pe politicienii francezi - au şi ei destule defecte, dintre care cel mai răspândit e demagogia. Dar cine îşi închipuie că Marine Le Pen e un fel de Şoşoacă a francezilor (mai ales că amândouă sunt „la bază” avocate) se înşală total. Marine Le Pen e un bun orator, o polemistă redutabilă, iar partidul ei a atras câteva personalităţi remarcabile, Gilbert Collard, spre exemplu, sau Marion Maréchal Le Pen, foarte tânără, foarte frumoasă, inteligentă, care a abandonat - deocamdată - politica, dar care poate oricând reveni în centrul atenţiei. Desigur, programul partidului e aberant, atât ca orientare anti-europeană, cât şi din punct de vedere al opţiunilor economice. Apoi oamenii politici francezi ştiu să vorbească, au un discurs coerent (chiar şi Mélenchon, în deriva lui stângistă, e coerent). Ai noştri, cu excepţiile de rigoare, fug pe culoarele şi scările parlamentului ca să scape de întrebările ziariştilor. Cei care ies în faţă şi vorbesc, privilegiază violenţa verbală, atacurile mârlăneşti. Sunt de o incultură crasă, au consilieri care le scriu postările de pe Facebook şi discursurile de la tribuna Parlamentului (pe care le citesc împleticit, fără să ridice ochii de pe hârtie de teamă să nu piardă şirul). Şi-au creat o dexteritate în a se plimba pe la televiziuni şi a participa la „dezbateri” jalnice. Insist, sunt şi excepţii onorabile, dar „norma” e dată de astfel de personaje lamentabile.

Am avut o tristă confirmare acum două zile, la audierea în Comisia juridică a candidatului pentru funcţia de Avocat al poporului. Spusele unor reprezentanţi ai AUR şi PSD depăşeau orice limite ale bunului simţ. Intoleranţa, naţionalismul şovin erau la ele acasă. Am asistat la o avalanşă de insinuări ticăloase, de neacceptat într-o democraţie adevărată. Aşa înţelege politicianul român să fie „combativ”? Înseamnă că suntem departe de rigorile unei societăţi civilizate.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri