Contribuabilii din Iași, datorii totale la Fisc de 8,8 miliarde. 72.000 de nume sunt pe listă. Cine va beneficia de amnistie?

marți, 29 octombrie 2024, 04:17
4 MIN
 Contribuabilii din Iași, datorii totale la Fisc de 8,8 miliarde. 72.000 de nume sunt pe listă. Cine va beneficia de amnistie?

La Iași, peste 21,2% din contribuabili figurează cu obligații fiscale restante la bugetul de stat. Vorbim despre aproximativ 72.000 de persoane fizice și juridice, care au acumulat datorii de peste 8,8 miliarde de lei. Mai bine de 600 dintre datornici au depus deja cereri pentru anularea sau reducerea creanțelor. Persoanele care vor să beneficieze de amnistia fiscală trebuie să depună o cerere până la data de 25 noiembrie, să plătească ce le rămâne de achitat și să nu acumuleze datorii noi în procesul de amnistie.

Interes mare pentru amnistia fiscală la Iași. Peste 600 de contribuabili cu datorii au depus cereri pentru anularea sau reducerea creanțelor înregistrate până la data de 31 august 2024. Firmele și persoanele fizice care nu au reușit încă să depună cererea de anulare a accesoriilor aferente datoriilor la stat, mai au timp până la 25 noiembrie 2024 inclusiv. După această dată, nu se mai poate beneficia de amnistia fiscală.

Numai în acest județ, dintr-un total de 338.200 de contribuabili figurează cu datorii în evidențele fiscale aproape 72.000, potrivit datelor puse la dispoziție de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași. Vorbim atât de persoane fizice, cât și juridice, care datorează, în total, la stat, conform Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF) peste 8,8 miliarde de lei. Aceste obligații fiscale sunt înregistrate după cum urmează: aproape 13.500 de contribuabili din Iași sunt în evidențe cu datorii care depășesc 10.000 de lei, în timp majoritatea, însemnând peste 58.400 de contribuabili, înregistrează obligații fiscale sub acest prag, de 10.000 de lei, după cum se mai prezintă datele CNIF. Întrebați și care este cea mai mare datorie înregistrată la Iași, reprezentanții AJFP au avansat o sumă care se apropie de 150 de milioane de lei.

Ce este amnistia fiscală și cum ne ajută?

Amnistia fiscală este o măsură guvernamentală menită să vină în sprijinul celor care au datorii la stat, pentru a le facilita achitarea dărilor fără să fie împovărați de penalități și dobânzi. Noua procedură de aplicare a amnistiei fiscale în 2024 a fost aprobată la data de 19 septembrie prin Ordinul 5.521/2024 și se adresează atât persoanelor fizice cât și firmelor cu datorii la bugetul de stat. De asemenea, amnistia cuprinde și taxele locale și a altor instituții publice, dar procedura de aplicare în acest caz se stabilește de către fiecare autoritate publică în parte.

Mai pe scurt, dacă ai datorii la stat restante la data de 31 august 2024, contribuabilul poate scăpa de o parte din ele, în funcție de cât de mari sunt. Concret, dacă datoriile sunt mai mici de 5.000 de lei, statul îți va șterge 50% din această sumă. În cazul în care datoriile depășesc 5.000 de lei, se poate beneficia de o reducere de 25%. În plus, dobânzile și penalitățile aferente acestor datorii sunt anulate complet, indiferent de valoarea datoriei.

Amnistia vine și cu bonificații

Ordonanța care reglementează amnistia vine și cu măsuri de recompensare a contribuabililor cu dările la zi. Astfel, plătitorii de impozit pe profit (inclusiv grupurile fiscale și plătitorii impozitului minim pe cifra de afaceri) și plătitorii de impozit micro beneficiază de o bonificație de 3% din impozitele anului 2024. Totuși, bonificația nu se acordă oricum, ci numai dacă sunt îndeplinite următoarele condiții: contribuabilul are depuse toate declarațiile conform vectorului fiscal; sunt stinse integral și la termenele prevăzute de lege impozitul pe profit anual/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz; nu se înregistrează nicio altă obligație fiscală/bugetară restantă la termenul legal pentru depunerea declarațiilor prin care se declară impozitul pe profit anual aferent anului 2024/ anului fiscal modificat care începe în anul 2024, respectiv prin care se declară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024.

Ce trebuie să facem să beneficiem de amnistia fiscală?

Datornicii care vor să beneficieze de amnistia fiscală trebuie inițial să depună o notificare la ANAF, prin care își anunță intenția de a beneficia de anularea unei părți din debitele restante, aceasta putând fi depusă și înainte de oficializarea procedurii. Aici aveți modelul de cerere care trebuie completat: A1_OMF_5521_2024.pdf . Odată completată, notificarea se poate depune: la registratura organului fiscal central competent, în cazul persoanelor fizice care nu sunt înrolate în serviciul ”Spațiu privat virtual”, denumit SPV; prin poștă, cu scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, în cazul persoanelor fizice care nu sunt înrolate în SPV, fie prin intermediul serviciului SPV. Ulterior, contribuabilii vor trebui să plătească datoria principală și să depună cererea de anulare a accesoriilor până la data de 25 noiembrie 2024. Aici aveți modelul de cerere pentru anulare : Anexa 8 Cerere anulare .

Acest demers se încheie fie cu emiterea unei decizii favorabile (de anulare a accesoriilor), fie cu emiterea unei decizii de respingere ( a cererii de anulare a accesoriilor).

Așadar, în OUG 107/2024, Guvernul a introdus un articol care permite consiliilor locale să adopte hotărâri în cazul datoriilor contribuabililor la bugetul local, dar nu instituie o obligație în acest sens. Odată adoptată o astfel de hotărâre, un consiliu local aprobă și procedura anulării accesoriilor în condițiile stabilite de către executiv. La Iași, autoritățile au aprobat deja o hotărâre de consiliul local, pentru a transpune Ordonanța amnistiei fiscale și la nivel local. Alte detalii privind facilitățile fiscale legate de amnistie puteți găsi aici : OMF_5521_2024.pdf

 

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii