De Business

Punem punctul pe știi

Controale fiscale mai dure în Iași. Companiile trebuie să se pregătească pentru schimbări majore și pentru riscul de a fi „călcate” des de ANAF

miercuri, 09 aprilie 2025, 19:00
3 MIN
 Controale fiscale mai dure în Iași. Companiile trebuie să se pregătească pentru schimbări majore și pentru riscul de a fi „călcate” des de ANAF

EY România, companie cu birou și în Iași, avertizează că firmele se vor confrunta cu schimbări majore în politicile fiscale și comerciale. Într-un nou raport global – EY Tax Policy and Controversy Outlook 2025 – specialiștii EY atrag atenția că urmează o perioadă cu modificări importante, cu inspecții fiscale mai riguroase, mai ales în zona prețurilor de transfer, tranzacțiilor interne din grup și serviciilor de management.

Pe fondul inflației și al presiunilor bugetare, guvernele caută noi surse de venit, iar firmele din România nu vor fi ocolite de aceste măsuri. Agențiile fiscale, inclusiv ANAF, vor folosi tot mai mult inteligența artificială pentru a analiza datele în profunzime și pentru a identifica riscurile mai eficient, ceea ce va duce la controale mult mai sofisticate. EY avertizează că mediul fiscal devine tot mai puțin previzibil.

 Inteligența artificială în combaterea evaziunii fiscale

„Provocările din domeniul prețurilor de transfer în România sunt în continuă evoluție. Este de așteptat ca inspecțiile în acest domeniu să devină din ce în ce mai complexe și riguroase. De asemenea, anticipăm o creștere a nivelului de sofisticare al ANAF care, odată cu accesul la un nivel mare de informații, va conduce la analize mai detaliate și mai complexe. Aceasta obligă companiile să fie proactive și să-și adapteze strategiile pentru a face față acestor schimbări”, explică Adrian Rus (FOTO), Partener, Lider al Departamentului Prețuri de Transfer, EY România & Moldova.

În contextul în care tot mai multe companii din județul Iași sunt implicate în proiecte internaționale sau fac parte din grupuri multinaționale, departamentele financiare trebuie să înțeleagă cum se schimbă regulile. De la modul în care sunt raportate tranzacțiile în grup până la digitalizarea proceselor fiscale, fiecare decizie poate aduce beneficii sau riscuri.

Un alt punct important subliniat în raportul EY este impactul schimbărilor legate de „Pilonul II” al acordului BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) al OCDE. Acest pilon introduce o taxă minimă globală pentru corporațiile multinaționale, care trebuie să plătească un impozit minim de 15% asupra profiturilor lor, indiferent de țara în care sunt înregistrate.

 Regulamente fiscale internaționale: Cum vor afecta multinaționalele din Iași modificările globale

Practic, scopul este de a reduce evaziunea fiscală prin stabilirea unui impozit minim global, astfel încât companiile mari nu mai pot „evita” taxele mutându-și profiturile în țări cu impozite foarte mici. Implementarea Pilonului II este deja în vigoare în aproape 50 de țări, inclusiv în Uniunea Europeană (UE), și va afecta direct multinaționalele care activează în România. Astfel, companiile trebuie să țină cont de aceste reglementări globale în strategiile lor fiscale, mai ales că inspecțiile fiscale vor fi tot mai detaliate și se vor concentra pe respectarea acestor noi norme, arată EY România.

În plus, până în 2030, toate companiile care fac tranzacții în UE vor trebui să implementeze facturarea electronică, ceea ce va eficientiza procesul de colectare a impozitelor și va reduce riscurile de fraudă. Autoritățile fiscale din diferite țări testează deja utilizarea inteligenței artificiale pentru a selecta automat cazurile de audit, iar în România acest proces se află în faze incipiente. Totuși, este clar că digitalizarea va fi esențială pentru companiile care doresc să rămână conforme cu reglementările fiscale globale și locale.

Prezentă în România din anul 1992, EY furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale.

Etichete: anaf, controale, firme

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii