Controale în forță, la Iași, din partea DSV, OPC, DSP și IPJ. Amenzi de peste 100.000 de lei

luni, 27 mai 2024, 03:29
3 MIN
 Controale în forță, la Iași, din partea DSV, OPC, DSP și IPJ. Amenzi de peste 100.000 de lei

În nici o lună de zile, mai multe echipe din cadrul Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Iași au organizat și desfășurat aproape 300 de controale la mai mulți agenți economici, dar și în trafic. S-a lăsat cu amenzi mari, dar și cu sute de kilograme de produse confiscate.

84 de sancțiuni și amenzi de peste 100.000 de lei. Acesta este bilanțul unor ample acțiuni de control desfășurate, la Iași, în perioada sărbătorilor pascale ordodoxe până la data de 10 mai, inclusiv. S-a verificat legalitatea comercializării produselor alimentare de origine animală și non-animală, verificări la care au participat echipe mixte din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP), Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași.

Astfel, conform informațiilor puse la dispoziție de către autoritățile ieșene, DSP Iași a verificat 43 de agenți economici, respectiv producători, ambalatori, distribuitori, transportatori, retaileri, sector servicii și producători primari. Inspectorii au descoperit probleme legate atât de neefectuarea deratizării, a dezinfecției, lipsa substanțelor dezinfectante avizate, depozitarea necorespunzătoare a materiilor prime și produselor finite și lipsa fișelor de aptitudine pentru personalul angajat. În consecință au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, din care două avertismente și două amenzi, în valoare totală de 2.600 de lei.

În ceea ce privește activitatea CJPC Iași din perioada amintită, reprezentanții instituției spun că au desfășurat 22 de acțiuni de control, fiind depistate următoarele nereguli: comercializarea produselor de patiserie cu data durabilității minimale depășită, comercializarea ouălor vrac fără informațiile necesare, comercializarea cărnii congelate fără etichete corespunzătoare și comercializarea produselor alimentare fără afișarea prețului aferent unității de măsură​​. În total, conform datelor puse la dispoziție de autorități, au fost controlate 200 kg de produse, dintre care 96 kg au prezentat abateri. În acest caz, inspectorii au oprit definitiv de la comercializare 17,5 kg de produse și au aplicat 18 sancțiuni, din care 8 avertismente și 10 amenzi, în valoare totală de 24.000 lei.

La rândul lor, inspectorii sanitar-veterinari au verificat 195 de unități, precum măcelării, pescării, de alimentație publică, supermarketuri, laboratoare de cofetărie sau magazine alimentare. De asemenea, în colaborare cu IPJ Iași, au fost efectuate și 33 de controale în trafic, urmărindu-se respectarea cerințelor de transport al produselor alimentare și animalelor vii. Potrivit informațiilor oficiale, abaterile constatate au fost legate atât de lipsa echipamentului de protecție pentru personalul angajat, depozitarea necorespunzătoare și condiții de igienă deficitare, lipsa înregistrării sanitar-veterinare a spațiilor de comerț, lipsa substanțelor dezinfectante, cât și de lipsa contractelor pentru efectuarea operațiunilor DDD (n.r. – dezinfecție, dezinsecție, deratizare). Prin urmare, au fost aplicate 62 de sancțiuni contravenționale, respectiv 44 de avertismente și 18 amenzi, în valoare totală de 78.600 lei. În plus, inspectorii au confiscat și 377 kg de produse de origine animală​​.

Autoritățile ieșene au ținut să precizeze faptul că aceste verificări au avut ca scop principal protejarea consumatorilor și asigurarea conformității produselor comercializate cu normele legale, de altfel, o acțiune comună pe care au avut-o, simultan, mai toate instituțiile din țară.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii