anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Controlul glicemiei, factor cheie pentru reducerea riscului de cancer în obezitate şi diabet de tip 2

GALERIE
pacienti obezitate
 • pacienti obezitate
- +

Că obezitatea este un factor de risc atât pentru diabetul de tip 2, cât şi pentru mai multe tipuri de cancer este un fapt cunoscut. În mod similar, pierderea intenţionată în greutate prin, de exemplu, intervenţia chirurgicală bariatrică, duce adesea la ameliorarea diabetului zaharat şi mulţi pacienţi obţin un control normal al glicemiei. 

La pacienţii cu obezitate, riscul de cancer, de asemenea, poate fi redus după o pierdere în greutate majoră şi de lungă durată. Cu toate acestea, până acum au fost făcute relativ puţine studii privind asocierea dintre pierderea în greutate, riscul de cancer şi controlul glicemiei la pacienţii atât cu obezitate, cât şi cu diabet de tip 2. Studiul de faţă, publicat în revista Diabetes Care, a folosit date din studiul de intervenţie „SOS“ (Subiecţii Obezi Suedezi), care este condus şi coordonat de Universitatea din Göteborg, precum şi date din alte surse, cum ar fi Registrul Suedez de Cancer.

Risc de cancer cu 60% mai mic Cercetătorii au studiat un grup de 393 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 care au suferit o intervenţie chirurgicală bariatrică şi i-au comparat cu un grup de control de 308 persoane cu aceleaşi caracteristici clinice, adică toţi aveau obezitate severă şi diabet de tip 2, dar nu au suferit o intervenţie chirurgicală bariatrică. În alte privinţe, cum ar fi în ceea ce priveşte compoziţia de gen, glicemia şi fumatul, cele două grupuri au fost comparabile. În grupul cu operaţie bariatrică, 68 de persoane (aproximativ 17%) au dezvoltat cancer în paralel cu o pierdere semnificativă în greutate. Cazurile de cancer emergente corespunzătoare din grupul de control s-au ridicat la 74 (24%), în timp ce aceşti indivizi şi-au păstrat starea de obezitate severă.

Perioada mediană de urmărire a fost de 21 de ani. În general, riscul de a face cancer a fost cu 37% mai mic în grupul care a suferit o intervenţie chirurgicală pentru obezitate. Cu toate acestea, cea mai mare diferenţă a fost observată atunci când riscul de cancer a fost analizat la pacienţii care au atins controlul normal al glicemiei şi nu au avut nicio recidivă a diabetului pe o perioadă de zece ani. Dintre aceşti pacienţi, incidenţa cancerului a fost de doar 12 din 102 (12%), faţă de 75 din 335 (22%) în grupul al cărui diabet a recidivat în aceeaşi perioadă. Astfel, rezultatele arată o reducere cu 60% a riscului de cancer care şi-a controlat glicemia şi a menţinut-o la un nivel timp de 10 ani. Ghid pentru prevenirea cancerului „Ceea ce vedem este că, printre pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, multe cazuri de cancer pot fi prevenite. Aceste rezultate sunt o contribuţie importantă care ne îmbunătăţeşte înţelegerea conexiunii dintre controlul glicemiei şi prevenirea cancerului“, spune Kajsa Sjöholm, profesor asociat de medicină moleculară de la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg şi autor principal al studiului.

„Epidemia globală atât a obezităţii, cât şi a diabetului duce la un risc crescut de cancer, precum şi la un risc crescut de deces prematur. S-a estimat că, în următorii 10 până la 15 ani, obezitatea poate provoca mai multe cazuri de cancer decât fumatul în mai multe ţări. Aceasta este o ilustrare clară a cât de gravă este afecţiunea“, a explicat Magdalena Taube, profesor asociat de Medicină Moleculară la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg, şi ea autor principal al studiului. „Este nevoie de strategii noi pentru a preveni această evoluţie, iar rezultatele noastre pot oferi îndrumări vitale pentru prevenirea cancerului la pacienţii cu obezitate şi diabet de tip 2“, a conchis Taube

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.