Controversatul proiect prin care s-ar da imunitate penală şi civilă conducerii ASF, pus pe ordinea de zi a Senatului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Controversatul proiect prin care s-ar da imunitate penală şi civilă conducerii ASF, pus pe ordinea de zi a Senatului

GALERIE
vot senat
  • vot senat
- +

Senatul are pe ordinea de zi a plenului de luni, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege iniţiat de către deputatul PNL Florin Roman care prevede modificarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Astfel, iniţiativa legislativă ar oferi imunitate penală şi civilă conducerii ASF şi ar introduce noi beneficii pentru cei care nu domiciliază în Capitală prin decontarea cheltuielilor cu locuinţa de serviciu, cazare, diurnă şi transport.

Propunerea legislative are ca obiect de reglementare introducerea unor prevederi care să asigure protecţia persoanelor cu atribuţii în supravegherea şi controlul entităţilor reglementate, împotriva eventualelor hărţuiri în justiţie. Totodată, vizează protejarea confidenţialităţii informaţiilor obţinute de către angajaţi Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.) în exercitarea atribuţiilor, clarificarea unor noţiuni specifice şi restructurarea capitolului privind sancţiunile, pentru o mai clară reglementare a acţiunilor de control supraveghere exercitate de autoritate. În acelaşi timp, se doreşte crearea cadrului legal pentru stabilirea unui regim sancţonatoriu pentru entităţle care nu respectă măsurile impuse de autorităţi.

Proiectul de lege a fost adoptat pe 13 octombrie 2020 de către Camera Deputaţilor.

Actualul ministru al Economiei Cladiu Năsui i-a reproşat atunci lui Florin Roman că doreşte, prin această propunere legislativă, să introducă privilegii pentru membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, care deja au salarii de peste 10.000 euro pe lună, şi anume introducerea unor diurne şi „decontarea cheltuielilor pentru politrucii care nu au domiciliul în Bucureşti”.

„Membrii Consiliului ASF care nu au domiciliul în Bucureşti beneficiază de decontarea cheltuielilor cu locuinţa de serviciu, cazarea, diurnă şi transport, în condiţiile stabilite prin lege şi prin reglementările proprii”, arată un nou alineat introdus prin proiectul de lege.

Şi fosta senatoare Ramona Dinu a anunţat, pe 21 octombrie 2020, că a anunţat că USR se opune ferm proiectului de lege care modifică OUG 93/2012 privind îînfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (AS) depusă de liderul deputaţilor PNL Florin Roman, care va fi dezbătută miercuri în Comisia de buget, finanţe a Senatului.

„USR consideră propunerile venite din partea deputatului PNL drept mai nocive chiar decât propunerile PSD de suboronare a altor autorităţi de reglementare independente sau de control, precum Curtea de Conturi, ANCOM sau Consiliul Concurenţei”, a mai arătat Dinu, într-un comunicat de presă.

Exonerarea de răspundere a anumitor funcţionari din cadrul ASF - prevăzută de art. I punctul 2. din proiectul de lege prezintă o situaţie fără precedent în legislaţia din România şi prezintă multiple probleme legale, constituţionale, economice, mai spune sursa citată.

O astfel de prevedere ar duce la blocarea efectivă a posibilităţii tragerii la răspundere a persoanelor responsabile şi, totodată, la consolidarea pasivităţii sau a altor abuzuri de care pot fi vinovaţi aceşti funcţionari ai ASF. De asemenea, discriminarea poate fi incidentă şi în legătură cu alţi funcţionari publici cu atribuţii de control şi supraveghere din cadrul altor autorităţi şi instituţii publice, precum Consiliul Concurenţei, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, ANPC, etc., conchide sursa menţionată.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.