Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Controverse privind data naşterii lui Vasile Conta

GALERIE
Florin Cintic
  • Florin Cintic
- +

Aniversăm în fiecare an, la 15 noiembrie, data naşterii lui Vasile Conta, profesor de Drept Civil al universităţii ieşene, filosof, deputat, ministru şi judecător al Înaltei Curţi de Casaţie, membru al Societăţii Junimea din Iaşi.

La fel ca şi în cazul lui Eminescu, asupra actului care consemnează naşterea filosofului Vasile Conta au fost făcute diverse speculaţii, plecându-se de la situaţia precară a acestor documente la jumătatea secolului al XIX-lea. Aşa cum vom vedea mai încolo practic, până la reforma administrativă realizată de Alexandru Ioan Cuza, în 1865, toate naşterile erau consemnate (atunci când se putea) doar în registrul de naşteri şi de botez al fiecărei parohii. De aceea adeverinţa de botez (numită „mitrică”), elaborată în alfabet chirilic, era eliberată extrem de rar. Actul original care să confirme botezul (şi, implicit) naşterea lui Vasile Conta nu s-a păstrat. Nu există însă nici o îndoială astăzi că Vasile Conta s-a născut pe 15 noiembrie 1845, în satul Ghindăoani din judeţul Neamţ. Cu toate acestea o sumară trecere în revistă a disputelor legate de anul şi de locul naşterii poate fi instructivă, pentru că ea pune în evidenţă conflictul dintre diverse tipuri de informaţii care pot determina, la nivelul de bază, distorsiuni şi efecte de receptare contradictorii.

Aşa cum rezultă din biografia publicată în 1916 de Ana Conta-Kernbach, sora mai mică a filosofului, poziţia familiei era că anul naşterii ar fi fost 1846. Această afirmaţie este prima oară pusă în circulaţie de către un apropiat al lui Conta şi, aşa cum ştim din documentele de arhivă, al familiei acestuia, D. Rosetti-Tescanu. El va scrie în 1895, în notiţa biografică publicată în ediţia franceză  a volumului Théorie de l’ondulation universelle, editat la Paris, că „Basile Conta est né le 15 novembre 1846, à Ghindăoani, village du département de Neamtsu, en Moldavie”. Rosetti-Tescanu nu putea avea această informaţie decât de la familia prietenului său dispărut, cu care a continuat să întreţină o strânsă relaţie şi după 1882, când acesta a trecut în veşnicie. În biografia scrisă ca răspuns la întreprinderile istoriografice de până atunci, şi în care cuvintele cheie sunt chiar „îndreptări şi adăugiri”, Ana Conta-Kernbach va susţine acelaşi lucru: „Basile Conta s’a născut în casa bunicului de pe mamă, preotul Vasile, în Ghindăoani, jud. Neamţ, la 15 Noiembrie 1846”. Trebuie însă remarcat că sora lui Conta preia foarte multe elemente din schiţa biografică a lui Rosetti-Tescanu şi că ea mărturiseşte din capul locului că nu l-a cunoscut decât foarte puţin pe fratele cel mare. „Cele mai multe amănunte le ştiu de la tatăl meu, care i-a supravieţuit [lui Vasile Conta] patru ani şi care mi le-a încredinţat cu scopul hotărât să le folosesc pentru biografie, de la o mătuşă a noastră, cu care Conta a învăţat să citească chirilica, de la bătrânii satului Ghindăoani, pe care i-am cercetat în 1904, dar mai ales de la sora mea Eliza, care a copilărit cu B. Conta, care i-a fost tovarăşa confidentă până la plecarea în străinătate şi care l-a îngrijit de la întoarcerea în ţară până la ultimele momente cu un devotament de mamă”, scria Ana Conta.

Fireşte că atât sursele ca atare, cât şi tonul uşor hagiografic, plin de metafore şi de elanuri romantice, fac din această reconstrucţie biografică un document mai curând de atmosferă decât de rigurozitate ştiinţifică, fără însă ca prin aceasta să-i fie diminuat caracterul de restitutio. În privinţa anului naşterii, autoarea aduce următorul argument: „Toate actele oficiale îl arată născut în 1845. Tatăl meu mi-a spus în mai multe rânduri, că adevăratul an e 1846. Ar fi şi neexplicabil ca un fiu de institutor care locuia într-un oraş cu şcoală [din 1852 se mutase cu familia la Tg. Neamţ] să fi întârziat până la vârsta de 9 ani, pe când legea şcolară din acea vreme statornicea limita de vârstă la 8 ani”. Totuşi, într-o scrisoare către N. Iorga în care se ocupa de datele biografice ale fratelui său, Ana Conta-Kernbach scrie ea însăşi: „Da, V. Conta a murit în Bucureşti, Str. Stella nr. 3, în 21 aprilie 1882, la vârsta de 36 de ani şi 5 luni”, ceea ce contrazice teoria anului 1846 ca an al naşterii. Am lămurit însă toate aceste confuzii, datorate surselor precare, după cum aminteam, publicând transcrierea din chirilică făcută de Valeriu Chirilă din Crăcăoani-Neamţ, după registrul de naşteri de la biserica din Ghindăoani.i

Un alt tip de confuzie este cel introdus de Octav Minar în studiul său „biografic” dedicat lui Conta şi publicat ca introducere la Filozoful Conta - Opere complecte, 1914. Studiind matricola de la Liceul Naţional, Minar ajunge la descoperirea epocală potrivit căreia Conta ar fi fost „născut în 1845, luna Noiembrie 15, profesiunea părinţilor preot, de naţiune armeană, de religiune ortodoxă, născut în Cahul, corespondent C. Conta Sechelariu, locuinţă în mahalaua despărţirea IV, str. în ograda Bărboiului”. Dacă asupra afirmaţiei privitoare la pretinsa naţionalitate armeană a lui Conta - care a stârnit două decenii mai târziu o polemică între Arthur Gorovei, Lucian Predescu şi Gh. Ungureanu - nu putem şti pe ce argumente s-a bazat Minar sau care au fost motivaţiile acestei afirmaţii, chestiunea atribuirii localităţii Cahul din Basarabia ca loc al naşterii lui Conta poate fi explicată. Argumentul documentar pe care Minar îl considerase imbatabil a fost, după cum spuneam, matricola şcolară de la Liceul Naţional din Iaşi. Din nefericire, în timpul refugiului din cel de-al doilea război mondial, arhivele Liceului au fost în mare parte distruse, astfel încât astăzi această matricolă nu mai există. Există în schimb, la Arhivele Naţionale din Iaşi, o transcriere legalizată a acestei matricole în care directorul Liceului Naţional din Iaşi „motivat de cererea d-lui Gh. Ungureanu nr.474/12 oct. 1931”, certifică faptul că: „verificându-se matricula pentru elevii ecsterni de la Colegiul Naţional din Iaşi pe anul şcolar 1864/65 la fila 22 verso s-au găsit următoarele relative la filosoful român Vasile Conta, scris cu litere latine: Conta Vasile, cl. IV, născut la anul 1845, luna Noembre, 15, profesiunea părinţilor preot, de naţiune română, de religiune ortodoxă, născut în Cahul, corespondent C. Conta Sechelariu, locuinţă în mahalaua Despărţirea IV, strada în ograda Bărboiului” (subliniat în original). Confruntându-se cu transcrierea lui Minar, apare evident faptul că acesta, reproducând foaia matricolă a intervenit asupra naţionalităţii, transformând-o, din cine ştie ce motive, din română, cum era în original, în armeană. În ceea ce priveşte menţionarea localităţii Cahul ca loc al naşterii, explicaţia cea mai plauzibilă este următoarea: la data naşterii lui Conta (1845) singurele forme de acte de naştere erau certificatele de botez eliberate de preotul paroh (mitricele!) şi care aveau funcţia de adeverinţe de naştere şi de confesiune. Abia în 1865, după introducerea de către Al. I. Cuza a Codului Civil după modelul francez, au fost înfiinţate Registrele de Stare Civilă şi au fost eliberate certificate de naştere. În perioada în cauză (1865-1872), tatăl lui Vasile Conta era protopop la Cahul şi, pe cale de consecinţă, acest certificat de naştere a putut fi eliberat de Oficiul Stării Civile din localitatea unde îşi aveau domiciliul stabil părinţii, adică, în acel moment, la Cahul.

Însă asupra locului şi datei naşterii nu există astăzi nici un dubiu. Nu numai toate celelalte acte oficiale emise după aceea (diplome de studii), ci şi faptul că Vasile Conta nu a exprimat niciodată nici cea mai mică nelămurire asupra acestor chestiuni, este mai mult decât elocvent. Mai mult, matur şi responsabil fiind şi cu experienţă deja în practica Dreptului civil, el furnizează datele pentru Albumul Societăţii „Junimea” unde, la poziţia 56, în dreptul lui Vasile Conta este trecut: 1873 (anul intrării în Societate), 1845 Noemb. 15 Ghindăuani J. N. (data şi locul naşterii completate de Jacob Negruzzi) fiind ulterior adăugat 21 Apr. 1882 Buc (anul şi locul morţii). După cum am arătat, controversele privitoare la anul sau locul naşterii sunt relativ obişnuite în epocă, mai ales datorită confuziilor generate de sistemul rudimentar de evidenţă care exista în Principate până la reformele lui Cuza. Astfel de polemici au fost asemănătoare şi în cazul lui Eminescu sau a altor figuri publice importante. Ele au suscitat dezbateri inevitabile, cu atât mai mult cu cât operele, sau destinele de excepţie ale celor în cauză au avut parte de lecturi concurente şi, în consecinţă, de înfruntări care vizau confiscarea ori, cel puţin, utilizarea exclusivă a acestora pentru o anumită serie de interese politice sau simbolice.

i Iată această transcriere:

REGISTRUL DE NAŞTERE ŞI BOTEZ AL BISERICII DIN GHINDĂOANI PE ANUL 1845   

Număr curgător: 7; Numele pruncului: Vasile; Data naşterii. Ziua, luna: cincisprezece noiembrie; Data botezului. Ziua, luna: douăzecişicinci noiembrie; Sexul. Fiu, fiică: fiu; Numele şi prenumele, starea şi meseria părinţilor pruncului: Preotul Grigore Conta şi Maria sin [fiica] preotului Vasile; Satul în care s-a născut pruncul: Ghindăoani

Numele şi prenumele naşului sau naşei: Toma Scutariu; Iscălitura preotului: Iernei Atanasie

 

Florin Cîntic este istoric, director al Arhivelor Naţionale, Filiala Iaşi şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri