anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Controversele legate de pescuitul pe Prut: cine nu are permis ia amendă (300-600 lei)

GALERIE
pescuit, prut
  • pescuit, prut
- +

Cu bâlbe legislative, ANPA tranșează controversele legate de pescuitul pe Prut: cine nu are permis ia amendă. La sfârșitul textului puteți studia actul legislativ care reglementează pescuitul pe Prut.

 

Concluzia autorităților în cazul pescuitului pe râul Prut este clară: este nevoie de permis eliberat de Asociația Județeană de Pescuit și Vânătoare din Iași (AJVPS), care are concesionat până în 2027 toate apele publice aflate în administrarea Asociației Naționale de Pescuit și Acvacultură (ANPA). Doar că pentru a justifica existență în continuare a acestor contracte de concesiune, într-o serie de răspunsuri trimise către pescarii ieșeni, ANPA pare să aibă o proprie interpretare a legislației în vigoare.
 
Curtea Constituțională a decis anul trecut că OUG nr.85/23 noiembrie 2016, care modifică și completează OUG nr.23/2008 privind pescuitul și acvacultura, este neconstituțională în totalitate. În baza acestei decizii, în cea de-a doua parte a anului trecut, Poliția de Frontieră nu mai solicita și permisul de la AVPS la controalele de pe râul Prut. Permise pe care, astăzi, le solicită, fără a fi fost nicio altă modificare legislativă, tocmai pentru că ANPA a decis să interpreteze legea diferit anul acesta față de anul trecut. Practic, într-un răspuns oferit pescarilor ieșeni, aceștia spun că deși contractele de concesiune către AJVPS-urile din țară au fost realizate pe baza prevederilor OUG nr.85/2016, transformată apoi în lege, activitatea de pescuit recreativ e reglementată de către OUG nr.23/2008. Mai mult, ANPA susține că problemele de constituționalitate țineau de formă, nu de fond, spunând că astfel contractele de concesiune rămân în vigoare și prin urmare implicit obligația de a avea permis și de a fi membru AJVPS pentru a pescui.
 
„Concluzionând putem afirma următoarele: OUG nr. 85 / 23 noiembrie 2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura a intrat în vigoare după publicarea ei în MO nr.957/28.11.2016, publicarea fiind condiția opozabilității ei, există în continuare și își produce efectele în continuare, acest aspect putându-se verifica foarte ușor de orice subiect de drept indiferent de cunoștințele juridice ale acestuia. Ca și consecință a faptului că OUG nr. 85/2016 produce efecte la momentul actual o reprezintă contractele pentru utilizarea resurselor acvatice vii în scop recreativ încheiate cu asociațiile de pescari recreativi”, se precizează în răspunsul remis pescarilor ieșeni. Ceea ce nu spune ANPA însă este că OUG din 2016 modifică inclusiv articolele din OUG din 2008 care prevăd și reglementează dreptul și criteriile de concesionare, prin urmare legalitatea contractelor poate fi pusă la îndoială.
 
Permis pentru Prut, Jijia, Siret și Miletin
 
În ciuda jongleriilor legislative ale ANPA, situația de fapt rămâne aceeași până sau dacă vor fi contestate în instanță sau pe linie administrativă aceste contracte de concesiune. Astfel, în răspunsul transmis către pescari se precizează faptul că, la momentul actual, pe raza județului Iași ANPA are încheiat cu Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Iași, cu sediul în localitatea Iași, un contract pentru utilizarea resurselor acvatice vii în scop recreativ cu nr. 19/14.09.2017, care are durata contractuală de pe 14 septembrie 2017 pentru zece ani, până la aceeași dată în 2027. „Prin acesta se atribuie dreptul de utilizare a resurselor acvatice vii (specii de pește și alte viețuitoare acvatice destinate consumului uman) în scop recreativ (activitate necomercială de pescuit care exploatează resursele acvatice vii), pe baza principiului gestionării durabile (exploatarea resurselor acvatice vii prin metode și procedee care să asigure productivitatea și biodiversitatea pe termen lung a ecosistemelor acvatice naturale), sub incidența cărora intră habitatele piscicole naturale atribuite”, se precizează în contractul semnat între cele două entități. Practic, AJVPS Iași ar trebui să administreze într-o stare foarte bună următoarele habitate piscicole naturale: râul Prut, de la Tabără la Gorban pentru o suprafață de 200 de kilometri, râul Siret, de la Lespezi la Șcheia, o suprafață de 30 de kilometri, râul Jijia, cursul principal, de la Andrieșeni la Moreni, pentru 80 de kilometri, brațul închis al râului Jijia, de la Cârniceni la Gorban, pe o porțiune de 60 de kilometri, cât și râul Miletin, de la Plugari la Hălceni, pentru 35 de kilometri. 
 
AJVPS Iași administrează cea mai mare suprafață a Prutului din țară
 
AJVPS Iași, de altfel, controlează cea mai largă porțiune din Prut din toate contractele de concesiune oferite în țară: din cei 742 de kilometri ai râului Prut care străbat România, 200 de kilometri sunt administrația la Iași, 194 la Botoșani, 190 la Vaslui și 80 la Galați. Iar pescarii care sunt prinși fără permis de la AJVPS Iași sunt pasibili de amendă. „Prin urmare, activitate de pescuit recreativ în habitatul piscicol natural denumit râul Prut, pe raza județului Iași, atribuit din punct de vedere al dreptului de utilizare a resurselor acvatice vii prin pescuit recreativ ce se poate desfășura în baza permisului emis de către ANPA și eliberat de către AVPS Iași care asigură organizarea, supravegherea și controlul activităților pescuit recreativ în zonele contractate. În caz contrar, desfășurarea activității de pescuit recreativ în habitatele piscicole naturale contractate, fără permis eliberat de către AVPS Iași, poate constitui contravenție și supusă sancționării cu amendă de la 300 de lei la 600 de lei”, se precizează în punctul de vedere al ANPA România. 
 
Contractul poate fi studiat AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum a apărut criza bancară din America şi cum ne-ar putea afecta

Alexandru LĂZESCU

Cum a apărut criza bancară din America şi cum ne-ar putea afecta

Deşi nu a fost generată de asumarea unor riscuri iresponsabile, ca în 2008, şi suntem asiguraţi că ce s-a întâmplat atunci nu se va repeta, criza generată de falimentul Silicon Valley Bank din California introduce turbulenţe majore într-un mediu fragil în plan economic şi geopolitic cu consecinţe greu de estimat.

opinii

De la Val Gheorghiu, la Gabriel Caloian

Nichita DANILOV

De la Val Gheorghiu, la Gabriel Caloian

Singurul lucru comun între el şi actualul locatar al fostului său atelier este înălţimea. Amândoi sunt înalţi. Caloian ceva mai înalt decât Val Gheorghiu. Caloian cultivă spontaneitatea şi în dialog, şi în modul de-a gândi pictura, spre deosebire de Val Gheorghiu care îşi calcula fiecare pas şi fiecare gest.

Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?

Cu excepţia Medicinei, toţi ceilalţi absolvenţi pot lucra în domenii în care contează mai degrabă competenţele pe care le deţin, modul în care îşi valorifică aptitudinile. Un absolvent de studii superioare cu competenţe digitale medii şi cunoaşterea măcar a unei limbi de circulaţie internaţionale, având disponibilitatea de a învăţa la locul de muncă, nu rămâne în afara pieţei muncii.

Sper să mor în timpul vieţii mele

Michael ASTNER

Sper să mor în timpul vieţii mele

Ei bine, abia zile mai târziu după ce mi-a apărut şi mie în minte un gând privind trecerea timpului - vine o vreme/ când timpul trece/ şi cam atât - mi-am dat seama că la origine n-are cum să nu se afle replica standard a mamei: Et vergieht!

pulspulspuls

Ce legături nebănuite mai sunt între jupânul fugar Ciorăpel de la Neamţ şi lumea politică şi de business din târgul nostru

Ce legături nebănuite mai sunt între jupânul fugar Ciorăpel de la Neamţ şi lumea politică şi de business din târgul nostru

Numai ce am vorbit ieri la rubrica noastră despre conexiunile jupânului Ciorăpel de la Neamţ prin judeţul nostru că au şi apărut informaţii noi, stimaţi telespecatori. 

Caricatura zilei

Doborârea dronei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.