anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

GALERIE
bogdan iliescu
 • bogdan iliescu
- +

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

Ai toate instrumentele de încredere cu tine. Puntea e uscată, marea e ca o oglindă încremenită în admiraţia cerului. Soarele pare că se aruncă peste orizont în şevaletul unui pictor genial obsedat de nuanţe de roşu. Eşti stăpânul absolut al căilor nevăzute peste ceea ce pare o imensitate de posibilităţi înşelătoare. Şi aşa şi este, cel puţin pentru un timp. Pentru că, de la un anumit moment încolo, peste oglinda asta se aştern neguri care îşi amestecă trupurile într-un dans afon. Şi de ici de colo ridică peste luciul apei, care deja ţi se pare, cel puţin pe alocuri, înşelător, şi îl conduc peste urechile tale ciulite cântecul amuz, splendid, dar în acelaşi timp înfiorător cu nuanţele lui primejduitoare, al sirenelor. Încet-încet, instrumentele tale de încredere par să îşi fi pierdut precizia şi par să te lase pe mâinile unduitoare ale ielelor.

Emoţiile ne ghidează deciziile şi în cele din urmă, parcursul nostru de trăitori, mult mai mult şi mai perfid (adică împotriva intereselor noastre) decât am vrea sau am fi dispuşi să credem. Una dintre cele mai perfide este regretul. Sentimentul că „ar fi trebuit să ştiu mai bine”, senzaţia acută şi aproape insuportabilă de naufragiere, dar mai ales gândurile sfâşietoare despre prilejurile pierdute, despre „ocaziile” ratate, remuşcarea care te împinge să te pedepseşti fizic uneori, şi dorinţa amarnic însoţită de neputinţa absolută de a da timpul înapoi şi de a face „altfel”, ne copleşeşte uneori, sau adeseori pe cei mai mulţi dintre noi. Şi se întâmplă mai frecvent cu cât evenimentele anormale sunt mai numeroase decât cele normale, fireşti. Frica să pierdem o mână de arginţi dintr-o „ocazie” bate de un număr covărşitor de ori costul imens pe care îl plătim în afara ocaziei.

Şi totuşi comportamentul ăsta dăunător se repetă şi se repetă, indiferent cât de aspră este lecţia după consumarea ei. Pentru că aşa funcţionează ielele. Îţi iau minţile, cu atât mai uşor cu cât nu au fost dotate la timp cu intrumentele de precizie care le-ar fi putut împiedica să se piardă pe potecile fantasmagorice create de o lume a ielelor. Măcar de am avea în ultimul ceas, înaintea naufragiului complet al unui om pustiu pe o insulă pustie, măcar de am avea înţelepciunea să ne îndreptăm copiii spre mobilarea cu cât mai multe instrumente care să îi ferească de sfârşitul fatidic al unor suflete goale de strângători fără nimic. Văd de prea multe ori copii care întrezăresc eşuarea asta dintr-o maşină de lux care îşi pierde valoarea cu fiecare revoluţie de roată, şi care sunt umiliţi chiar de către părinţi care nu ştiu decât că nu trebuie să piardă „ocazia”. Şi asta construită cu dibăcie de aceleaşi iele perfide. 

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.