Convalescenţa premierului slovac Robert Fico va dura extrem de mult

miercuri, 29 mai 2024, 20:31
2 MIN
 Convalescenţa premierului slovac Robert Fico va dura extrem de mult

Refacerea prim-ministrului slovac Robert Fico, rănit cu focuri de armă, „va dura extrem de mult”, a declarat miercuri vicepremierul Robert Kalinak, în timp ce spitalul a calificat starea de sănătate a lui Fico drept „satisfăcătoare”, informează AFP.

Atacul a avut loc în timp ce prim-ministrul slovac saluta, pe 15 mai, susţinători ai săi după o şedinţă de guvern relocată la Handlova, un oraş din centrul Slovaciei.

Robert Fico a suferit imediat după atac două intervenţii chirurgicale care au durat mai multe ore, într-un spital din oraşul Banska Bystrica, unde este în continuare internat.

„Convalescenţa premierului este în sfârşit pe drumul cel bun. Această convalescenţă va dura extrem de mult, pentru că rănile sunt foarte grave”, a declarat Kalinak. „După zile întregi, el acceptă acum alimentele”, a precizat el după o şedinţă a guvernului slovac.

Potrivit şefului echipei de consilieri ai premierului, Erik Kalinak, care era prezent în timpul atacului, la o distanţă de „numai câţiva milimetri” rănile ar fi putut provoca moartea lui Fico.

„Intestinul subţire a fost lovit de o asemenea manieră încât a fost străpuns de cinci ori, însă medicii au făcut miracole”, a spus el în timpul unei întâlniri electorale şi citat de site-ul postoj.sk. „La o distanţă de numai câţiva milimetri, dacă ar fi fost atins ceva vital, aceasta ar fi putut să-i fie fatal”, a spus Erik Kalinak.

Spitalul din Banska Bystrica a anunţat miercuri că „tratamentul prim-ministrului continuă cum era prevăzut şi starea pacientului este satisfăcătoare”.

Presupusul atacator al lui Fico, identificat de media slovace drept Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, a fost imediat arestat de serviciul de pază al premierului. El a fost plasat de un tribunal în arest preventiv pentru tentativă de omor cu premeditare. AGERPRES

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii