“Convertiţi” întru... Lewis’s Joy?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

“Convertiţi” întru... Lewis’s Joy?

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

O personalitate (inteligenţă, cultură, creativitate, vocaţie şi destin) cu totul aparte, o operă pluriformă şi multidimensională, complexă, o gândire şi profundă, şi înaltă în miza ei spirituală, aceasta - susţinută de un raţionalism nerigid şi de un subtil umor al argumentaţiei: de unde şi oximoronicul generic al Simpozionului.

Ştim prea puţin despre C.S. Lewis, eruditul, fermecător profesor la Oxford: scriitorul, gânditorul, omul. Un “noi” în care mă includ şi în care, din păcate încă, intră şi destui literaţi, ba chiar şi anglişti mai tineri sau încă în formare. Din generaţii diferite, prof.univ.dr. Rodica Albu, “complice” de timpuriu al proiectului, şi drd. Denisa Vasiliu, iniţiatoarea acestui International Interdisciplinary Symposium «The Romantic Rationalist: Life, Joy & Imagination in the work of C.S. Lewis” (UAIC, 7-8 noiembrie) aveau amândouă de ce să se “mobilizeze”, cu nivelul propriu de cunoaştere şi pasiunea lor contagioasă, pe linia unui asemenea gând rodnic. Cea dintâi a tradus The Lion, the Witch and the Woardrobe (1993) şi a editat Inklings. Litera şi spiritul (2004), volum colectiv (între coautorii căruia se numără), de exegeză C.S.L., cealaltă având în pregătire o teză de doctorat consacrată operei autorului. Le datorăm, mai mult decât oricui altcuiva, două substanţiale zile de Colocviu, unul de înalt nivel intelectual şi distins climat de dezbatere academică, la puţin timp după o altă reuşită a angliştilor de la “Cuza”, cu genericul Adaptation Unbounded.

O personalitate (inteligenţă, cultură, creativitate, vocaţie şi destin) cu totul aparte, o operă pluriformă şi multidimensională, complexă, o gândire şi profundă, şi înaltă în miza ei spirituală, aceasta - susţinută de un raţionalism nerigid şi de un subtil umor al argumentaţiei: de unde şi oximoronicul generic al Simpozionului. “Romanticul raţionalist”: acesta a fost şi este C.S.L., în realitatea vieţii şi operei sale, ca şi în imaginea acestora, configurată la confluenţa comunicărilor şi dezbaterilor din Aula Magna “Mihai Eminescu” şi din Sala “Ferdinand”, ale Universităţii. Deschise de alocuţiunile rostite, în ordine, de Excelenţa Sa, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii, Martin Harris, legat şi afectiv, şi intelectual, de Iaşi, rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Işan, şi decanul de la Litere, prof.univ.dr. Codrin Liviu Cuţitaru, expuneri - toate trei - deloc protocolare, aşadar substanţiale, lucrările au continuat cu primele comunicări din program, consacrate “tabloului” (sistematizat pe dominantele lui) al receptării operei în România (Emanuel Conţac, Buc.), apoi, respectiv, nucleului de sens al genericului: sinteza de romantism şi raţionalism (Denisa Vasiliu), în fine, punctului de vedere de cititor, as Undergraduate and Postgraduate (John Lotz, Anglia), densă “uvertură”, ziua încheindu-se cu seara de spectacol Questioning Aslan în Aula Fundaţiilor Regale.

Ziua a doua, mult mai bogată în comunicări şi discuţii abordând teme ca: raporturile autorului cu “diavolul” (Mircea Păduraru), “magicul” între adânc/ arhetipal (deep) şi modern (Teodora Ghivirigă), convertitul anglican deloc “de serie” (Dănuţ Mânăstireanu, Buc.), Narnia, planetele şi Heavens are telling the Glory of God (oxfordianul, el însuşi, Michael Ward), cercetările asupra literaturii medievale (Till Kinzel), C.S.L.‘Joy şi fericirea lui Steinhardt (Laura Cuţitaru), în fine, raporturile imaginaţiei şi raţiunii în apologetica lui C.S.L. (din nou, Micheal Ward), care au condus firesc, organic, la concluziile lăsate întredeschise şi la lărgirea dezbaterii dincolo de “cercul” Speaker Panel (Ward, Kinsel, Cuţitaru, Albu, Mânăstireanu). Nu a fost nicio comunicare care să nu mă/ ne intereseze. Cele mai incitante erau legate de opera literară, magie şi demoni, Joy, relaţia cu specializarea profesorului (erudiţia şi cercetările de medievist), cu spiritul unei religiozităţi nedogmatice, stilistic chiar ludică. Vârful absolut a fost studierea alegorismului complex, deschis, al Cronicilor din Narnia, scrise pentru “copii”, plăcute şi celor mici, ca şi celor mari (în care copiii de odinioară încă supravieţuiesc, cu prospeţimea memoriei lor afective), dar totodată în stare să prindă şi tâlcuri inteligibile doar pentru adulţi.

Semn ceresc (Heavens), din slava Lui, God (care, se poate bănui, îl citeşte pe C.S. Lewis) a scăldat Simpozionul, oricum luminos, în tandru sunshine autumnal, în perfect acord cu our Joy.

 
Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Al. I. Cuza” Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Măşti şi autografe

Nichita DANILOV

Măşti şi autografe

Şi asta fiindcă sinuciderea trebuie să te aducă mai aproape de credinţa în sine şi de Dumnezeu. „V-a trecut vreodată prin cap că sinuciderea ar putea dezonora moartea?“, se întreabă el.

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Michael ASTNER

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Pe front

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Dana ȚABREA

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Deunăzi, doi tineri se sărutau în faţa Teatrului. Cu gesturi tandre care se profilau în aer, suspendate câteva fracţiuni de secundă în spaţiul dintre ei, lasciv, aproape ostentativ şi puţin histrionic. Teatrul lui Ovidiu Lazăr nu este deloc astfel. Cultul regizor ieşean e creator de eseuri scenice, metaforice şi cu toate acestea încărcate de raţionalitate. Poetic, dar totuşi abstract. Interesat de actualitate, dar cu toate acestea mai interesat de interioritatea imponderabilă a personajelor sale schiţă din monologurile regăsite în cânticelele comice ale lui Alecsandri.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.